Kuva: Shutterstock

Tänään tv:ssä: ADHD on yleistynyt vuosien saatossa - onko kyse vain huonosta käytöksestä?

21.11.2018 07:15 - Katariina Auvinen

Prismassa paneudutaan tänään tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriön taustoihin ja oireisiin.

Pitkään tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriötä eli tutummin ADHD:ta pidettiin pitkään vain huonona käytöksenä, mutta nyt tutkimukset ovat asian kohdalla kehittyneet harppauksin viimeisinä vuosikymmeninä. 

Tänään Prisma paneutuu televisio-ohjelmassa ylivilkkaushäiriön taustoihin ja siihen, miksi häiriö on yleistynyt vuosien saatossa niin paljon. Televisio-ohjelmassa seurataan brittiläisten imitaattori/koomikkoa Rory Bremneriä, joka on alkanut epäilemään, että hänellä saattaisi olla ADHD. 

- Minulla on aina ollut todella aktiiviset aivot. Ongelmaksi on muodostunut se, että minun on todella vaikea keskittyä aina välillä. Joten olen alkanut hiljalleen epäilemään, että minulla saattaisi olla tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriö, Bremner kertoo kameralle. 

Bremner ottaa osaa tieteelliseen tutkimukseen, jossa on tarkoitus selvittää sitä, onko miehellä todellakin ADHD. 

- ADHD saa monet varmasti inhoamaan itseään. Olen ihminen, jonka kanssa eläminen on hyvinkin haastavaa. Ajatukseni harhailevat ja en pysy paikoillani. Saatan lisäksi tehdä aivan toisia asioita kuin niitä, mitä minun todella pitäisi tehdä, Bremner kertoo. 

Tyypillisesti häiriö todetaan lapsena, jolloin oireet ovat voimakkaat. Ohjelma esittelee myös viisivuotiaan Jadenin, jolla todettiin jo kolmevuotiaana ADHD. Jadenilla häiriö oireilee koko ajan, joten eläminen ylivilkkaan lapsen kanssa on kuluttavaa koko perheelle. ADHD-lasten vanhemmat eroavat kolme kertaa todennäköisemmin kuin muut vanhemmat. 

Prisma: ADHD ja minä
TV1
Klo 19.00

Kilpailut

Uusimmat