Kuva: Emmi Moilanen

Riku Nieminen muistelee Juicen kohtaamista: 'Mietin, mikä ihme hänessä ihmisiä viehättää'

21.12.2018 12:15 - Katariina Auvinen

Mies kertoo, että hän piti pitkään legendaa höpörokkarina, joka vain laukoo provokatiivisia lausahduksia.

Näyttelijä Riku Nieminen, 32, tähdittää Juice-elokuvaa, joka nähdään elokuvateattereissa tapaninpäivänä 26. joulukuuta. Suomirockin esi-isäksi tituleerattu Juice Leskinen menehtyi vuonna 2006 ollessaan vain 56-vuotias. Menestynyt mies oli tehnyt upean uran ja elokuva kietoutuukin Leskisen elämän ja uran ympärille. 

Näyttelijä ei itse ehtinyt tavata Juicea henkilökohtaisesti, mutta hän näki miehen keikalla vain pari vuotta ennen tämän kuolemaa. 

- Ehdin nähdä Juicen keikalla. Se oli vuosi 2004, kun olimme Vaasan Rockperryssä kaverin serkun kanssa. Olimme menneet katsomaan Europea, koska Final Countdown oli pakko kuulla, mutta Juice esiintyi pienemmässä teltassa ja näimme hänet siellä. En ollut mitenkään Juice-fani tai vihkiytynyt hänen musaansa, Nieminen kertoo Voice.fi:lle antamassaan haastattelussa. 

- Teltassa oli vain mies ja kitara ja mietin siinä, että mikä ihme tässä ihmisiä viehättää, koska laulusta ei meinannut oikein tulla mitään ja soittokaan ei ollut kovinkaan kummoista , Nieminen kertoo. 

Teltta oli täynnä faneja, jotka olivat tulleet katsomaan Leskistä. 

- Tajusin siinä katsoessani, että juttu oli siinä, että Juice huuteli yleisöön ja vastaili kärkkäästi yleisöstä tulleisiin kommentteihin. Se oli enemmänkin sitä, kuin musiikkishow. Se ei ollut esimerkiksi Queen-show, että nyt vedetään kovaa ja korkealta vaan siinä oli jotain aivan muuta, hän pohtii. 

"Minulla oli mielikuva höpörokkarista"

Riku Nieminen myöntää, että hänen mielikuvansa Juice Leskisestä muuttuivat elokuvaprojektin myötä. 

- Minulla oli sellainen mielikuva höpörokkarista, joka laukoo provokatiivisia lausahduksia, on kutsuttu linnanjuhliin ja on arvostettu, mutta en ollut ymmärtänyt, kuinka laaja ja syvä kirjallinen tuotos häneltä on tullut, Nieminen kertoo. 

Nieminen näki myös massiivisen kirjakokoelman, jonka Leskinen testamenttasi erääseen Tampereella sijaitsevaan vanhainkotiin. 

- Siellä olivat kaikki ne Juicen kirjat, jotka ovat säilyneet. Kirjoista näki, että niitä ei oltu luettu kertaalleen vaan teoksia oli ilmiselvästi kahlattu läpi ja niissä oli merkintöjä. Juice oli todellinen sanan ystävä ja oppiminen oli hänelle pakkomielle, Nieminen sanoo. 

Vaikeinta roolisuorituksessa oli eleettömyys 

Nieminen valmistautui rooliin kahlaamalla Juice Leskisen kirjallista tuotantoa läpi ja katsomalla hänen haastatteluitaan. Roolihahmo rakentui suhteellisen helposti, mutta yksi asia oli hänelle vaikeaa. 

- Olen itse näyttelijänä todella fyysinen ihminen ja ihailen suuresti esimerkiksi Charles Chaplinin tai Jim Carreyn tyyliä. Se hauskuuttaminen ja eleet syntyvät paljolti kehollisesti, mutta Juice Leskisellä eleet olivat vain mielessä, hän kertoo. 

Juice Leskinen on sanonut, että hänestä tuntui oman kehonsa olevan vain tiellä. 

- Hän halusi olla vain sellainen lilluva mieli, joka laukoo asioita. Hän ei mielestään tehnyt kehollaan mitään. Se eleettömyys oli minulle todella haastavaa, hän kiteyttää. 

Lue myös: Riku Nieminen joi kermaa lihoakseen - nyt hän kertoo, mitä ei ikinä tekisi roolin vuoksi

Lue myös: Riku Nieminen loistaa Juicen roolissa - katso elokuvan virallinen traileri

Kilpailut

Uusimmat