Kuva: YouTube

Akvaariolelu raivostuttaa suomalaisia somessa: "Tämä on eläinrääkkäystä!"

24.04.2019 11:21 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Muun muassa Hobby Hall -verkkokauppa on vetänyt tuotteen pois myynnistä.

Sosiaalisessa mediassa ihmiset ovat raivostuneet eri kaupoissa myytävistä Aqua Dragons -leluista. Asiasta kirjoitti aluksi Terhi-Anneli Bech Koivisto blogissaan Jyllannin Suomineito, ja kirjoitus levisi muun muassa Facebookissa.

Kyseisessä leluakvaariossa hoidetaan eläviä eläimiä niin, että niiden munat laitetaan veteen ja lapset voivat seurata pikkuhiljaa eliöiden kehittymistä - kunhan niitä muistaa ruokkia ja hoitaa.

Lelu on aiheuttanut kovaa kuhinaa. Esimerkiksi kansanedustaja Jaana Pelkonen on ottanut asiaan kantaa.

"Erityisesti somessa on levinnyt viime päivinä juttuja Suomessakin myynnissä olevasta Aqua Dragons -lelusta. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikä tahansa uutuus, vaan lelu, joka rikkoo räikeästi eläinsuojelulakia.

Eläinsuojelulain (247/1996) 2 §:n mukaan eläinsuojelulakia sovelletaan kaikkiin eläimiin. Vaikka Aqua Dragonsia vastaavia sekoituksia myydään akvaarioliikkeissä, leluversion pakkauksessa ravinto loppuu ja ötökät kuolevat nälkään. Omistaja – eli lapsi – ei omaa riittäviä tietoja tai taitoja hoitaa kyseistä eläinlajia. Eläinsuojelulain (247/1996) 64 § asettaakin aikuisille valvontavelvoitteen.

Tällaisten ”lelujen” myyminen ohjaa vääristyneeseen käsitykseen, jossa eläin on lelu. On vastuutonta ohjata lasta haluamaan lelua, joka aiheuttaa kärsimystä", Pelkonen kirjoittaa.

Myös Hobby Hall -verkkokaupan Facebook-sivulla tuote on aiheuttanut kovaa keskustelua. Ihmiset eivät ymmärrä, miksi kyseistä tuotetta täytyy myydä lapsille, sillä elävä olento ei ole lelu.

"Tämä on eläinrääkkäystä!"

"Todella epäeettistä myydä eläimiä leluina"

"Elävä olento ei ole lelu"

Hobby Hall poisti lelun myynnistä ja tiedottaa sosiaalisessa mediassa, että lelu on päätynyt vahingossa verkkokauppaan eikä se sovi yrityksen arvomaailmaan. Useat asiakkaat ovat olleet nopeasta toiminnasta mielissään.

"Hienosti toimittu!"

"Huippu juttu!"

Hobby Hallin markkinointipäällikkö Marjut Määttä kertoi Voice.fi:lle, että yritys ei halua myydä eläviä eläimiä jatkossakaan.

- Tällainen tuote on päätynyt meille jostain virheellisestä syystä myyntiin emmekä missään nimessä halua myydä jatkossakaan eläviä eläimiä. Verkkokaupoissa on sellainen ongelma, että tuotteita tulee myyntiin erilaisten tuotefeedien kautta ja silloin tällaisia tuotteita saattaa päätyä huomaamatta myyntiin, Määttä kommentoi ja jatkaa.

- Olemme ehdottamasti sitä mieltä, että tämä ei kuulu arvomaailmaamme ja siksi poistimme tuotteen myynnistä, kun sen havaitsimme.

Alta voit katsoa, millaisesta lelusta on kyse.

Juttua korjattu 25. huhtikuuta klo 12.06: Lisätty blogilähde.

Lue myös: Äiti järkyttyi lapsensa löytämästä lelusta - ymmärrätkö syyn?

Lue myös: Artisti poistaa leluilta meikit - haluaa ottaa kantaa ulkonäköpaineisiin

Lähde: Jyllannin Suomineito

Kilpailut

Uusimmat