Kuva: Emmi Moilanen

Ennen kirjailija Miki Liukkonen antoi haastattelut kännissä, nyt tehnyt täyskäännöksen - "Kyllästyin"

30.04.2019 16:30 - Iiro Myllymäki

Miki Liukkonen käytti alkoholia ahdistuksen lievittämiseen, mutta päätyi vain huonontamaan oloaan. Nyt mies yrittää olla täysin raittiina niin pitkään kuin mahdollista.

Miki Liukkosen, 29, aistit ovat tarkat. Hän on terapiassa oppinut, miten tärkeää on olla läsnä hetkessä. Se vähentää ahdistusta, josta mies on kärsinyt lapsesta saakka. Nyt, markkinoidessaan hiljattain ilmestynyttä Hiljaisuuden mestari -romaaniaan, Liukkonen havainnoi itseään ja ympäristöään tarkasti. Haastattelutilana toimiva simppeli neuvotteluhuone tuo hänen mieleensä kuulustelutilan tummanvihreine pöytineen.

- Tästäkin hetkestä voisi kirjoittaa helposti romaanin. Tässä tapahtuu tosi paljon. Olen ihan kissankarvoissa ja käteni hikoilevat, Liukkonen sanoo ja naurahtaa.

Miki Liukkosen kirjoitustyyli tunnetaan yksityiskohtaisuudestaan, mutta tematiikat ovat laajoja. Kun miestä pyytää tiivistämään Hiljaisuuden mestari -kirjan teeman yhdellä virkkeellä, siihen riittää miehelle yksi sana – yksinäisyys. Kirjan hahmot kärsivät kukin mistäkin neurooseista ja ongelmista; on bulimiaa, puhumattomuutta, YouTube-kanavan tilaajakunnan kasvattamista, kohtaamattomuutta. Kommunikaatioon pyritään, mutta lopulta kaikki ovat kuitenkin yksin.

- Jonkinlainen mestariteos kirja on ainakin omasta mielestäni. Se on kielellisesti kehittyneempi kuin edellinen kirjani. Enkä sano tätä jokaisesta uudesta kirjastani. Esimerkiksi kolmas runokirjani oli mielestäni paljon huonompi kuin kaksi edellistä. Kielsin ihmisiä ostamasta sitä.

Miki Liukkosen edellinen romaani O oli suurmenestys ja nosti Liukkosen viimeistään ihmisten huulille. Yli 800-sivuinen, nykymaailmaa luotaava teos sai kunnian olla Finlandia-ehdokkaana, ja arvostelut olivat kiitteleviä kautta linjan. Vaikka uusi romaani onkin Liukkosen itsensä mielestä mestariteos, ennen julkaisua hän pelkäsi saavansa täyslyttäyksen – vain, koska O oli menestynyt niin hyvin. Tämä on esimerkki ristiriitaisuuksista, joita Liukkonen itsessään tunnistaa. Samanaikaisesti voi olla epävarma ja itsevarma.

(kuva: Emmi Moilanen)

Julkisuuskuva vain pieni osa totuutta

Itsevarmuus, röyhkeys ja suoranainen koppavuus on yhdistetty Miki Liukkoseen hänen haastattelulausuntojensa perusteella.

- Julkisuuskuvassani yhdistyvät megalomaanisuus, egosentrisyys ja boheemius, Liukkonen itse luettelee.

Liukkonen on uhonnut uudistavansa suomalaisen kirjallisuuden ja voittavansa Finlandia-palkinnon. Mies onkin itsevarma tehdessään taidetta ja puhuessaan taiteestaan, mutta pohjimmiltaan ihmisenä hän sanoo olevansa hyvin epävarma.

- Se ihminen, joka on vapaalla ja ihmisten seurassa on ihan erilainen kuin se ihminen, joka on julkisuudessa. Olen paljon parempi puhumaan haastatteluissa kuin muulloin. Minusta tuntuu, että journalistit ymmärtävät minua muita paremmin. Heille on jotenkin helpompi puhua. Isoissa ihmisjoukoissa olen yleensä se kaikista hiljaisin tyyppi, Liukkonen sanoo.

Mies ei kiistä, etteikö hän olisi megalomaaninen, egosentrinen tai boheemi. Hänen mukaansa nämä ominaisuudet kuitenkin edustavat tiettyä äärilaitaa hänessä itsessään. Sitä äärilaitaa, johon toimittajat mieluiten jutuissaan tarttuvat.

- Se mediassa esitetty kuva on lopulta jotain viisi prosenttia minusta, jäävuoren huippu, Liukkonen sanoo.

Viini vaihtui veteen

Joskus on käynyt niinkin, että mies ei ole ollut lainkaan tunnistaa itseään jostakin antamastaan haastattelusta. Tämä tosin on johtunut siitä, että mies on antanut haastattelun kännissä.

- En ole muistanut haastattelua kunnolla jälkeenpäin. Sitten kun olen nähnyt sen lehdestä, olen ihmetellyt, mitä helvettiä olen selittänyt.

Kännihaastatteluja mies antoi uransa alkuaikoina, koska humalatilalla hän pyrki peittelemään omaa epävarmuuttaan. Nykyään hän ei enää sellaisia harrasta.

- Sellaisista haastatteluista tulee huonoja. Pää ei toimi ollenkaan ja tulee puhuttua, mitä sattuu, Liukkonen sanoo.

(kuva: Emmi Moilanen)

Alkoholilla mies on pyrkinyt lievittämään ahdistustaan, mutta monesti se on vain pahentanut asioita. Joskus hän on juonut vain tylsyyteensä. Mies on aiemmin haastatteluissa myöntänyt, että viinin kanssa läträäminen lähti käsistä ensimmäisen kerran jo lukioiässä.

Nyt Miki Liukkonen pyrkii olemaan täysin raittiina niin pitkään kuin mahdollista.

- Olen kyllästynyt alkoholiin. Se vaikutti minuun niin paljon. Sitä on koko ajan väsynyt, mieli on maassa eikä jaksa tehdä mitään.

Alkoholin tilalle on tullut toinen ongelma.

- Olen viime aikoina juonut ihan hirveästi vettä. Mua kusettaa tälläkin hetkellä hirveästi, Liukkonen nauraa.

Haastatteluntekohetkellä Liukkosen raittius on kestänyt noin viikon verran. ”Kuulostaa säälittävältä”, Liukkonen heittää, mutta vaikuttaa iloiselta jo tämänkin ajan juomattomuudesta. Hän on huomannut mielialanmuutoksen parempaan suuntaan. Ja jos haastattelussa kuin ohimennen nimittää omaa uutta kirjaansa mestariteokseksi, viina ei liene tarpeen myöskään kielenkantojen avaamiseksi toimittajille.

- Aion jatkaa tätä kuukausitolkulla, jos mahdollista.

Lue myös: Raakel Lignellin kirjassa paljastus rajusta väkivallasta: "Silmäni ovat muurautumassa umpeen"

Lue myös: Ikonisen Vesa-Matti Loirin elämäkerta valmistuu - "Sovimme, että kerromme kaiken"

Kilpailut

Uusimmat