Kuva: Mikko Räsänen

Ikonisen Vesa-Matti Loirin elämäkerta valmistuu - "Sovimme, että kerromme kaiken"

27.09.2018 21:45 - Katariina Auvinen

Jari Tervo kirjoittaa parhaillaan elämäkertaa viihdetaiteilijasta.

Radio Novan iltapäivän Niina Backman haastatteli kirjailija Jari Tervoa meneillään olevasta kirjaprojektista. Tervo on nimittäin päässyt kurkistamaan viihdetaiteilija Vesa-Matti Loirin elämään syvemmälti, kuin moni muu, koska hän kirjoittaa elämäkertaa ikonisesta viihdetaiteilijasta. 

Tervo paljasti haastattelussa, että hän on jo vuosia sitten pyytänyt lupaa kirjoittaa elämäkerta, mutta vasta vähän aikaa sitten Loiri suostui prosessiin. 

- Vuosia sitten hän oli sitä mieltä, että Mika Kaurismäen dokumentti riittäisi, eikä kirjaa tarvittaisi. Tuulet kuitenkin muuttuivat vähän aikaa sitten ja sen jälkeen Vesa-Matti soitti minulle vastaten myöntävästi kirjan tekoon liittyen, Tervo paljastaa. 

Pari on työskennellyt tiiviisti yhdessä kirjapäätöksen jälkeen. 

- Sovimme tuolloin, että kerromme toisillemme kaiken. Se ei mennyt niin, että olisin vaatinut, vaan Vesa-Matti oli myös sitä mieltä. Se ei tarkoita, että kirjoitamme jokaisen baarikottaraisen kirjaan, vaan olemme avoimia toisillemme, Tervo kertoo. 

Elämänkerran valmistelut ovat vaatineet tuntien valmistelusessioita pääkaupunkiseudulla, Lapissa ja jopa Malagassa, jossa he viettivät viikon. 

(kuva: Mikko Räsänen)

- Kun työsessiot alkoivat, poltimme tiiviisti sikaria ja tupakkaa. Kun sitten saavuin kotiin tuntien päästä, vaimoni passitti minut heti suihkuun. Sikarin haju tarttuu joka paikkaan, jopa kalsarini tuoksuivat sikarilta, joka oli ihmeellistä, hän kertoo. 

Malagassa työskentelypaikaksi valittiin huvila, koska hotelli ei olisi tullut kuuloonkaan. 

- Malaga on seutu, jossa on paljon suomalaisia, joten huvilassa saimme työskennellä rauhassa. Huomasimme asian, kun kävimme illallisella ja monesti suomalaiset tulivat kysymään kohteliaasti, voisiko mestarista ottaa mitenkään kuvaa? Tervo kertoo. 

Hän sanoo, että suomalaiset tuntevat syvää kunnioitusta Vesa-Matti Loiria kohtaan. 

- Se on mielenkiintoista nähdä. Vesa-Matista on tullut sellainen koko kansan ikoni. Suomessa ei ole toista, joka olisi saavuttanut niin syvän kunnioituksen ihmisten keskuudessa, hän pohtii. 

Koko haastattelu on kuunneltavissa RadioPlayn Kirjamessujen Etkot -kanavalla

Radio Nova ja Kirjamessut 2018 ovat tänä syksynä yhteistyökumppaneita eli kuuntelijat pääsevät jo etukäteen kurkistamaan niin Kirjamessujen ohjelmaan kuin tutustumaan messujen kirjailijoihin.

Kilpailut

Uusimmat