Kuva: YLE

Tänään tv:ssä: Dokumentaristi kohtaa kuolemansairaita ihmisiä, jotka haluavat päättää elämänsä

19.05.2019 07:15 - Katariina Auvinen

Louis Theroux matkustaa Yhdysvaltojen länsirannikolle tutkimaan kuolinavun antamista ja saamista.

Palkittu dokumentaristi Louis Theroux matkustaa Yhdysvaltain länsirannikolle tutkimaan kuolinavun antamista ja saamista. Seitsemän osavaltiota on päättänyt antaa kuolemansairaille ihmisille mahdollisuuden päättää elämänsä lääkärin määräämällä lääkecocktaililla. 

Theroux haastattelee ihmisiä, jotka ovat kuolemansairaita ja pyytäneet lääkäriltä lääkkeitä elämänsä päättämiseen. Yksi heistä on parantumatonta haimasyöpää sairastava Gus Thompson, 74. 

Thompson on isoisä ja kaksostyttöjen isä, jonka perhe tukee tätä ratkaisussaan. Hänelle on annettu vain kuusi kuukautta elinaikaa. 

- Tämä tauti tappaa, mutten halua kuolla kärsien. Haluan itse päättää elämästäni. Toivottavasti siitä tulee hauska juhla ja lähden tyylikkäästi, Thompson kertoo Therouxille. 

Lain tarkoituksena on ehkäistä ihmisten tarpeeton kärsiminen. Päätöstä selvittää myös Lori, joka on 47-vuotias ja sairastaa levinnyttä syöpää. Joidenkin mielestä lait eivät ole riittäviä ja ne aiheuttavat jopa haittaa ihmisille. 

Theroux tapaa muun muassa exit-oppaiksi itseään tituleeraavia ihmisiä, jotka neuvovat ihmisiä siinä, miten he voivat päättää elämänsä laillisia tapoja käyttäen. Deborah on yksi ihminen, jonka luona exit-oppaat käyvät neuvomassa. Nainen joutui kolariin ja elää kolarin aiheuttamien vammojen kanssa. Hän halusi tietää, miten hän voi päättää elämänsä laillisesti. 

Aihe jakaa ihmisiä valtavasti ja siihen liittyy myös moraalisia ongelmia. 

Lue myös: Vakavasti sairas nainen dokumentoi elämäänsä mitään peittelemättä - toivoo eutanasian laillistamista

Theroux ja Oikeus kuolla
Yle TV2
Klo: 22.00

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat