Kuva: AOP

Asap Rockyn oikeudenkäynti alkoi Tukholmassa, räppärin äiti paikan päällä: "Tämä on painajainen"

30.07.2019 15:15 - Iiro Myllymäki

Pahoinpitelystä syytetyn räppärin äiti seurasi oikeudenkäyntiä kyynel silmässä.

Yhdysvaltalaisräppäri Asap Rockya, 30, vastaan käytävä oikeudenkäynti on alkanut tänään tiistaina Tukholman käräjäoikeudessa. Miestä syytetään 19-vuotiaan miehen pahoinpitelystä yhdessä kahden hänen seurueeseensa kuuluneen kanssa. Epäilty pahoinpitely tapahtui 30. kesäkuuta, ja Asap Rocky, oikealta nimeltään Rakim Mayers, pidätettiin 3. heinäkuuta pian Tukholman-keikkansa jälkeen. Pahoinpitelystä syytetyt miehet ovat istuneet tutkintavankeudessa lähes kuukauden päivät.

Syyttäjän mukaan Asap Rocky löi ja potki 19-vuotiasta miestä kadulla. Puolustuksen mukaan miehet myöntävät osan tapahtumakuvauksesta, mutta he ovat syyttömiä rikokseen ja teot on tehty itsepuolustuksena. Puolustuksen mukaan 19-vuotias mies ja hänen seuralaisensa provosoivat Asap Rockyn seuruetta ja käyttäytyivät uhkaavasti.

Asap Rocky (kuva: AOP)

Pahoinpitelystä on levinnyt videomateriaalia muun muassa viihdesivusto TMZ:n levittämänä, ja videolla näkyy, miten Asap Rocky heittää miehen maahan ja hän käy tähän seurueineen käsiksi. Syyttäjän mukaan pahoinpitelyssä on käytetty lasipulloa, mutta puolustus kiistää tämän. Oikeudenkäynnissä on katsottu videoita pahoinpitelytilannetta edeltävistä tapahtumista ja Asap Rockyn ja mieskaksikon välisestä välienselvittelystä.

Oikeudenkäyntiä seuraamaan on saapunut Asap Rockyn äiti Renee Black. Black kommentoi tunnelmiaan lyhyesti Dagens Nyheter -lehdelle.

- Tämä on painajainen, Renee Black sanoi.

Renee Black saapui Tukholmaan osoittaakseen tukensa pojalleen. (kuva: AOP)

Aftonbladetin mukaan räppärin äiti liikuttui kyyneliin heti oikeudenkäynnin alussa nähdessään poikansa syytetyn penkillä. Renee Black on aiemmin kommentoinut, että koko tapaus tuntuu hänestä hyvin epäoikeudenmukaiselta.

- En haluaisi vetää mukaan rasismikorttia, mutta siltä tämä näyttää, Black on sanonut TMZ:lle.

Tiistain oikeuskäsittelystä julkaistu piirustus (kuva: AOP)

Oikeudenkäynti on monella tavalla poikkeuksellinen. Se on herättänyt valtavasti mediakiinnostusta maailmanlaajuisesti, ja suuren kiinnostuksen vuoksi oikeudenkäynti jouduttiin siirtämään turvasaliin. Esitutkintamateriaalia on pahoinpitelytapauksessa noin 550 sivun verran, ja tapauksen saamat mittasuhteet ovat kriminologian professorin Leif GW Perssonin mielestä poikkeukselliset.

- En ole koskaan nähnyt vastaavanlaista näin yksinkertaisessa pahoinpitelytapauksessa. Tällaista ei maailman poliisihistoriassa ole ennen nähty. Tämä on kuin murhatutkinta, Persson sanoo Aftonbladetille.

Ruotsissa pahoinpitelystä voi saada enimmillään kaksi vuotta vankeutta. Persson uskoo, että Asap Rocky selviää sakoilla ja ehdollisella vankeudella.

Monet räppärikollegat ovat asettuneet Asap Rockyn puolelle, ja muun muassa Post Malone, G-Eazy ja Nicki Minaj ovat osoittaneet miehelle tukensa sosiaalisessa mediassa. Jopa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on puuttunut asiaan. Twiittiensä mukaan hän soitti Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenille ja tarjoutui maksamaan takuut saadakseen räppärin vapaaksi. Trumpille tehtiin selväksi, että Ruotsin oikeusjärjestelmään ei kuulu takuita ja hänelle vakuutettiin, että Asap Rockya kohdellaan kuin ketä tahansa rikoksesta epäiltyä.

Asap Rocky on kiinnitetty Tampereella järjestettävän Blockfestin pääesiintyjäksi. Aiemmin Blockfest otti sosiaalisessa mediassa kantaa Asap Rockyn vapauttamisen puolesta. Voit lukea aiheesta lisää tästä jutusta.

Lue myös: Justin Bieber haastoi Trumpia ASAP Rockyn tukemisesta - "Päästäisitkö myös lapset häkeistään"

Lähteet: Aftonbladet, CBS, Aftonbladet

Kilpailut

Uusimmat