Kuva: AOP

Blockfest antaa somessa tukensa pahoinpitelystä epäillylle räppärille - kiinnitetty pääesiintyjäksi

10.07.2019 16:51 - Iiro Myllymäki

Blockfest mainostaa Instagramissa vetoomusta, joka pyrkii Tukholmassa pidätetyn ASAP Rockyn vapauttamiseen.

Tampereella järjestettävän Blockfest-festivaalin pääesiintyjäksi kiinnitetty rap-artisti ASAP Rocky, 30, on ollut viime päivinä otsikoissa sen jälkeen, kun hänet pidätettiin Tukholmassa viime viikolla. Miestä epäillään pahoinpitelystä, ja pidätyksestä uutisoinut TMZ-sivusto levitti myös videomateriaalia tilanteesta. Videolla nähdään, miten ASAP Rockyn seurue heittää miehen väkivaltaisesti maahan ja alkaa lyödä ja potkia häntä.

ASAP Rocky, oikealta nimeltään Rakim Mayers, on itsekin jakanut videomateriaalia, jossa miehen seurueen nähdään kiistelevän kahden miehen kanssa kadulla. Räppäri itse väittää, että miehet häiriköivät hänen seuruettaan ja seurasivat heitä usean korttelin verran. ASAP Rocky on Instagramissaan kutsunut miehiä ”huumeaddikteiksi”. Rap-tähti on painottanut, että kyseinen mieskaksikko aloitti riidan haastamisen ja esimerkiksi löi hänen henkivartijaansa. Jos päivitys ei näy alla, klikkaa tästä.

ASAP Rocky on parhaillaan tutkintavankeudessa Tukholmassa Kronobergin vankilassa. Tutkintavankeus kestää vähintään kahden viikon ajan. Mies esiintyi Tukholmassa Smash Festival -tapahtumassa, ja hänet pidätettiin tämän jälkeen.

Blockfest ottaa kantaa räppärin puolesta

Nyt netissä leviää vetoomus ASAP Rockyn vapauttamiseksi. Change.org-sivulle julkaistu vetoomus on kerännyt jutun julkaisuhetkellä yli 350 000 allekirjoitusta. Vetoomuksessa kirjoitetaan, että ASAP Rockyn teot olivat itsepuolustusta. Vetoomus sai pontta, kun TMZ uutisoi ASAP Rockyn lähipiirin väitteistä räppärin ”epäinhimillisistä oloista” vankilassa. TMZ:lle kerrotaan, että vankila on likainen ja tautinen, vesi on juomakelvotonta ja ruoka syömäkelvotonta. Voit lukea lisää näistä väitteistä tästä jutusta. Vetoomuksen mukaan miehen olot ovat vankilassa niin huonot, että kyse on ihmisoikeusrikkomuksesta.

Vetoomus on nostanut esiin aihetunnisteen #justiceforrocky (”oikeutta Rockylle”), jolla sosiaalisessa mediassa osoitetaan tukea pidätetylle räppärille. Maailmantähdistä muun muassa räppärit G-Eazy ja Post Malone ovat jakaneet Change.org-vetoomusta markkinoivaa kuvaa kyseisellä aihetunnisteella.

Samanlaisen päivityksen teki myös Blockfest Instagram-tilillään keskiviikkona päivällä.

”Olen Rockyn puolella ja vaadin, että hänet vapautetaan Ruotsin virkavallalta”, kuuluu kuvan teksti suomennettuna.

Voice.fi ei tavoittanut Blockfestin järjestäjiä kommentoimaan ASAP Rockyn esiintymistä ja Blockfestin Instagram-päivitystä. Nettisivuillaan Blockfest kirjoittaa festivaalin arvoista, joiden mukaan se tuomitsee muun muassa rasismin ja väkivallan.

”Meillä on nollatoleranssi väkivaltaa ja aggressiivista käytöstä kohtaan”, sivulla kirjoitetaan viitaten festivaalikävijöiltä odotettuun käytökseen.

ASAP Rocky esiintyi aiemmin Blockfesteillä vuonna 2016. (kuva: AOP)

Blockfest oli kohun keskellä artistikiinnityksensä takia myös viime kesänä. Tuolloin keikkansa peruuttanutta Lil Pumpia kiinnitettiin paikkaamaan Tekashi 6ix9ine, joka oli vuonna 2015 tunnustanut syyllisyytensä alaikäisen pornografiseen esittämiseen. Mies oli esiintynyt videolla, jossa 13-vuotias tyttö antaa suuseksiä hänen ystävälleen hänen katsellessa vierestä. Tästä saadun ehdonalaisen sääntöihin kuului, että hän ei saisi syyllistyä uusiin rikoksiin tai tulla pidätetyksi kahden seuraavan vuoden aikana. Mies kuitenkin pidätettiin toukokuussa 2018, ja häntä syytettiin 16-vuotiaan kuristamisesta. Samassa kuussa, eli ennen keikkojaan Helsingin Weekend-festivaalilla ja Tampereen Blockfestissä, mies pidätettiin myös vanhentuneella ajokortilla ajamisesta ja poliisia vastaan hyökkäämisestä tuon pidätyksen yhteydessä. Viime syksynä Tekashi 6ix9ine tuomittiin neljän vuoden ehdonalaiseen rikoksistaan. Marraskuussa hänet puolestaan pidätettiin epäiltynä muun muassa jengirikollisuudesta, rahankiristyksestä ja aserikoksista. Miestä uhkasi jopa elinkautinen, mutta hän saattaa olla vapaalla jalalla jo tammikuussa 2020 tunnustettuaan tekonsa ja oltuaan yhteistyössä viranomaisten kanssa.

Blockfest järjestetään Tampereella 16.-17. elokuuta.

Lue myös: Räppäri G-Eazy otti tatuoinnin, joka antaa selityksen kohuerolle? Katso paljonpuhuva kuva

Lähteet: TMZ, Pitchfork, Change.org, Rolling Stone, Consequence of Sound

Kilpailut

Uusimmat