Kuva: Emmi Moilanen

Kahden suomalaisen "kansan sankarin" kuolemat pysäyttivät Kasmirin - kirvoitti ajatuksen biisiin

18.09.2019 19:15 - Milena Raappana

Kolmen viikon päästä julkaistava albumi on vahvojen tekstien levy.

Kesän aikana sinkkuja pudotellut laulaja-lauluntekijä Kasmir, 34, julkaisi tänään keskiviikkona Aamu-nimisen biisin. Miehen päivä on ollut suhaamista eri mediatalojen ja studion välillä. Tämänkin haastattelun jälkeen kihelmöivää jännitystä houkuva artisti on menossa studiolleen nauhoittamaan viimeiset laulut, jonka jälkeen kolmen viikon päästä julkaistava albumi on hänen osaltaan taputeltu. 

Aikaisemmin Voice.fi:n haastattelussa Kasmir kertoi, että tuleva albumi tulee olemaan vahvojen tekstin levy. Jo vuosi sitten kirjoitettu Aamu-kappale on artistille erityinen ja hyvä esimerkki biisinkirjoituksen onnistumisesta.

- Siellä on muutamia laineja, joista olen itse todella ylpeä. Ne ovat hyviä mikro-onnistumisia biisinkirjoitusprosessissa. Esimerkiksi tykkään lauseesta "ilman sua maadun, vaik oisin muovista" ja "sä oot mun aamu auta mua nousemaan" -lainissa on hyvää oivallusta, Kasmir kertoo Voice.fi:n haastattelussa. 

- Se voi olla vain muutama laini, mutta ne kertovat lyhyesti todella paljon, hän jatkaa ja selittää ajatusta voimakkaiden tekstien takaa. 

Kasmir kertoo, ettei tykkää ottaa kantaa biiseissään ja mieltää omaksi vahvuudekseen viihteellisemmän musiikin tekemisen. Se ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta syventyä käsittelemään rankkojakin aiheita, joita tulevalla albumilla tulee olemaan useita. 

- Levyn aloitusraita on biisi nimeltä Kuolema soitti mun luuriin, joka on synkkä, mutta melodisesti leikkisä. Biisin laukaisi alkuvuodessa tapahtuneet Olli Lindholmin ja Matti Nykäsen kuolemat, jotka pistivät ajattelemaan elämän yhtäkkistä loppumista. Kaksi isoa hahmoa, kumpaakaan ei tunne, mutta jotka ovat kuitenkin aina olleet esillä. Silloinhan niistä mystisesti tulee jollain tavalla tuttuja. Kun kaksi isoa suomalaista kansan sankaria ovat yhtäkkiä poissa, niin se vetää mietteliääksi, Kasmir kertoo. 

Kuuntele alta, pelkääkö Kasmir itse kuolemaa ja miten hän käsittelee sitä kyseisessä biisissä.

Toinen biisi, jonka Kasmir toivoisi yleisön ottavan omakseen, on Neulanen. Kappale kertoo artistin omien sanojen mukaan traumasta, joka siirtyy sukupolvelta toiselle. 

- Olen siitä tekstillisesti ehkä kaikkein ylpein. Kirjoitimme sen yhdessä Heidi Paalasen kanssa. Neulanen on metafora traumalle, joka on saattanut tapahtua jokunen sukupolvi sitten, mutta se siirtyy aina seuraavalle, jos siitä ei puhuta. Kappaleessa neulanen tippuu sukupuun latvasta ja tippuu oksalta oksalle, Kasmir kuvailee.

Hän toivoo, että biisi voisi toimia rohkaisuna ja saada ihmiset käsittelemään ongelmiaan ja hakemaan apua. 

- Kansana olemme ottaneet suuria harppauksia eteenpäin puhumisen suhteen, mutta silti on niin paljon vielä ongelmista vaikenemista ja kynnystä mennä puhumaan jollekin. Olisi ihanaa, jos joku biisistä rohkaistuneena alkaisi käymään jotain traumaa tai pahaa oloaan, Kasmir täsmentää.

Uunituoreen Aamu-biisin voit kuunnella alta.

 Lue myös: Laulaja Kasmir paljastaa suurimmat intohimonsa - "Saa olla jossain aivan muualla"

Lue myös: Kasmir uskoo rakkauteen ensisilmäyksellä: "Siinä hän oli, suoraan valokeilassa"

Lue myös: Laulaja Kasmir, 32, kolmenkympin kriisistään: "Myrkyllinen osa aivoista sai porkkanan"

Kilpailut

Uusimmat