Kuva: AOP

J.K. Rowling myrskyn silmässä - somekansa syyttää transfobiasta: "Häpeällistä"

20.12.2019 11:45 - Milena Raappana

Harry Potter -kirjaili osoitti tukensa Twitterissä tutkijalle, joka sai potkut päivitettyään sosiaaliseen mediaan transfobisina pidettyjä kommentteja.

Kirjaili J.K. Rowling, 54, on aiheuttanut sosiaalisessa mediassa kohua twiitillään, jolla hän osoitti tukensa transfobiasta syytetylle tutkijalle. 

Rowling puolusti twiitillään veroasiantuntija ja tutkija Maya Forstateria, joka menetti työnsä maaliskuussa kansainvälisessä Center for Global Development -ajatushautomossa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä loukkaavaksi katsottujen sosiaalisen median päivitystensä takia. 

Forstater muun muassa kirjoitti Twitter-tilillään:

"Jotkut transsukupuoliset ihmiset tekevät kosmeettisia leikkauksia, mutta suurin osa säilyttää synnynnäiset sukuelimet. Kaikkien yhdenvertaisuutta ja turvallisuutta pitäisi suojella, mutta naiset ja tytöt menettävät yksityisyytensä, turvallisuutensa ja oikeudenmukaisuutensa, jos miesten sallitaan tulla heidän pukuhuoneisiinsa, makuusaleihinsa, vankiloihinsa ja urheilujoukkueihinsa."

Forstater riitautti potkunsa, mutta oikeuden tuomari katsoi niiden olevan lailliset eikä köyhyyttä ja epätasa-arvoa vastaan työskentelevän ajatushautumon tarvitse jatkaa hänen työsuhdettaan. Forstaterin kirjoituksien katsottiin olevan "absoluuttisia" ja käyttävän "loukkavaa ja poissulkevaa" kieltä vastustaen Iso-Britannian hallituksen pyrkimyksiä uudistaa sukupuolen määrittelevää lakia.

Rowling twiittasi oman mielipiteensä aihetunnistein #IStandWithMaya (suom. Olen Mayan puolella) ja #ThisIsNotDrill (suom. Tämä ei ole vitsi). 

"Pukeudu, miten haluat. Kutsu itseäsi, miksi haluat. Harrasta seksiä kenen tahansa aikuisen kanssa, joka antaa siihen suostumuksensa. Elä elämääsi sovinnossa ja turvassa. Mutta että erota naisia töistään, koska he sanovat sukupuolien olevan todellisia?" Rowling kirjoitti twiitissään.

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

Rowlingin päivitys on saanut somekansan älähtämään, vaikka hänen mielipiteidensä kannattajiakin kommenteista löytyy. Kuitenkin suurimmaksi osaksi kirjailijan twiittiä ollaan arvosteltu rajuin ottein ja moni on sanonut olevansa järkyttynyt, että Rowling on päättänyt seistä ihmisoikeuksia sortavien puolella. 

"Kasvaessani translapsena luin kirjojasi pakomatkan toivossa. Usein annoin hahmojen nimiä itselleni ennen kuin tunsin oloni mukavaksi sellaisena kuin olen. Tämä päätös tukea ihmisiä, jotka vihaavat minua ja haluavat satuttaa. Se saa minut kyyneliin... Miksi. Miksi?"

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Tämä on hirvittävällä tavalla transfobista ja todella aiheuttaa pettymyksen. Transnaiset ovat naisia - piste. Heidän poissulkeminen on transfoista ja antifeminististä ja heitä vastaan rikkominen on misogynian ruumiillistuma. Häpellistä."

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

Rowling ei ole kommentoinut enempää lausuntoaan tai keskustellut päivitystään kommentoineiden ihmisten kanssa. Hänellä on Twitterissä yli 14 miljoonaa seuraajaa. 

Lähteet: The Guardian, NBC News, Independent

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat