Kuva: AOP

Contagion-elokuvassa avustanut asiantuntija kertoo yhtäläisyyksistä koronaan: "Älkää olko typeriä!"

02.04.2020 17:15 - Roy Kokkonen

Contagionin tuotannossa konsultoitiin tartuntatautien asiantuntijoita. Yhtäläisyydet koronavirukseen ovat huomattavat, ja elokuvanteossa avustaneen tutkijan mukaan elokuvan viestiä ei otettu vakavasti.

Ohjaaja Steven Soderberghin elokuva vuodelta 2011 Contagion - Tartunta kertoo lepakoista ihmiseen leviävästä viruksesta, joka muuttuu nopeasti pandemiaksi. Yhtäläisyydet elokuvassa kuvatun viruksen ja maailman pysäyttäneen koronaviruksen välillä eivät ole jääneet huomaamatta. 

Elokuvan tuotantoyhtiö Warner Bros on kertonut, että Contagion on tällä hetkellä yhtiön toiseksi striimatuin elokuva.

Elokuvan tuottajat halusivat tehdä mahdollisimman realistisen oloisen elokuvan, ja siksi käsikirjoittamisessa käytettiin apuna vastaavia viruksia tutkineita tiedemiehiä. Yksi elokuvan tuotantoa avustaneista tutkijoista, eläinlääketieteen professori Tracey McNamara, kertoo että elokuva oli varoituslaukaus, jota ei olisi pitänyt jättää huomioimatta.

McNamara oli mukana tutkimassa Länsi-Niilin virusta sen levittyä Yhdysvaltoihin vuonna 1999.

- Zoonoottisista, eli eläimistä ihmiseen tarttuvista taudeista on varoitettu jo pitkään, mutta ennen koronavirusta ne eivät ole vaikuttaneet meihin vakavasti, McNamara sanoo.

McNamaran mukaan Contagion kertoi realistisesti, kuinka nopeasti virus voi levitä sen tartuttua eläimestä ihmiseen.

Elokuvassa sika altistuu lepakonulosteelle. Sika päätyy teuraaksi, jonka jälkeen ravintolakokki käsittelee sen lihaa paljain käsin. Kun kokki kättelee asiakasta, lähtee virus leviämään.

McNamara työskentelee nykyisin koronavirusta vastaan. Contagion-elokuvassa käytettiin jo sittemmin käsitteeksi muodostunutta termiä social distancing, jolla tarkoitetaan lähikontaktien välttämistä. Puhuessaan ihmisistä, jotka vähät välittävät koronasta ja lähikontaktien välttämisestä, hän ei säästele sanojaan. 

- Ihmisten täytyy herätä. Näinä aikoina yhteinen etu voittaa yksilön edun. Suoremmin sanottuna: älkää olko typeriä ja itsekkäitä, koska käytöksenne tappaa ihmisiä.

Katso elokuvan traileri alta tai täältä:

Lue myös: Taiteilija päivitti levynkannet korona-aikaan lisäämällä turvavälit - katso hulvattomat kuvat!

Lue myös: Massoittain amerikkalaisnuoria juhli koronasta piittaamatta - kommentoivat nyt tekoaan

Lähde: Yahoo

Kilpailut

Uusimmat