Kuva: AOP

Suosittu Joker ilmestyi Netflixiin - vieläkö muistat leffan aiheuttaman vaarallisen turisti-ilmiön?

24.08.2020 14:45 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Joker tuotti maailmanlaajuisesti yli miljardin dollarin lipputulot.

Netflix on saanut miljoonat sarjakuvafanit innostumaan, kun se julkaisi jättisuositun Joker-leffan omassa palvelussaan. Elokuva on katsottavissa myös Suomessa.

Leffassa Joaquin Phoenix, 45, esittää Batman-universumista tuttua Joker-hahmoa, jonka synkkä syntytarina elokuvassa kerrotaan. Phoenix palkittiin roolistaan parhaan miespääosan Oscar-palkinnolla.

Uutisoimme viime vuonna siitä, että leffa aiheuttanut vaarallisen turisti-ilmiön. Elokuvan loppupuolella olevassa näyttävässä kohtauksessa Joker tanssii alas pitkiä portaita pelleksi maskeerattuna.

Tästä intoutuneena fanit ovat rynnänneet New Yorkin Bronxissa sijatseville portaille ottamaan kuvia ja ikuistamaan itsensä julisteen tapaiseen asentoon. Suurien turistimassojen vuoksi 167. kadun portaita kutsutaan nykyään nimellä Joker stairs eli Joker-portaat.

(kuva: AOP)

Moni on osoittanut huolensa alueen turvallisuudesta ja närkästyksensä siitä, että hyväosaiset turistit pystyttävät kuvaussessiot pystyyn köyhälle alueelle. 

Welcome2theBronx -sivusto julkaisi vuonna 2017 artikkelin, jonka mukaan puolet Bronxin naapurustoista koki korkeaa tai todellla korkeaa köyhyyttä. Myös kaupunginosan rikostilastot ovat keskimäärin korkeammat verrattuna koko New Yorkin osavaltion tilastoihin. Esimerkiksi Neighborhood Scout -sivuston mukaan väkivaltarikoksissa osavaltion keskimääräinen rikosmäärä tuhatta asukasta kohden on 3.57, kun taas Bronxin kohdalla sama luku on 9.85. 

Viime vuonna Suomen katsotuimmaksi elokuvaksi noussut Joker tuotti lopulta maailmanlaajuisesti yli miljardin dollarin, eli yli 846 miljoonan euron, lipputulot elokuvateattereissa.

Lue myös: Joaquin Phoenixin Joker-roolisuorituksesta paljastui yllättävä fakta - musiikilla suuri merkitys

Lue myös: Joker tuotti maailmanlaajuisesti yli miljardin - ohjaaja tienasi elokuvasta valtavan tilipussin

Kilpailut

Uusimmat