Kuva: AOP

Salkkarit-tähti joutui yllättäen paljastamaan rintansa tv:ssä vuonna 2003 - kertoo nyt kokemastaan

26.08.2020 11:45 - Iiro Myllymäki

Hanna Kinnunen voitti Haluatko filmitähdeksi -tosi-tv-kilpailun ja ajautui kahden suuren kohun keskelle. Raskaat kokemukset saivat naisen vetäytymään julkisuudesta.

Salatuista elämistä monelle tuttu näyttelijä Hanna Kinnunen, 40, ponnahti suomalaisten tietoisuuteen vuonna 2003 Haluatko filmitähdeksi -tosi-tv-ohjelmasta. Palkintona voittajalle oli rooli Levottomat 3 -elokuvasta, ja Kinnunen vei voiton - suuren kohun saattelemana.

Ohjelman finaalilähetyksessä nähtiin muun muassa ennakkoon kuvattu kohtaus, jossa kilpailijoiden vastanäyttelijänä oli ohjelman juontaja Minna Turunen. Kyseessä oli kahden naisen välinen romanttinen kohtaus, jossa naiset suutelevat ja Turusen esittämä hahmo repii toisen hahmon paidan auki niin, että rinnat paljastuvat.

Tuolloin 22-vuotias Hanna Kinnunen ei tiennyt kohtauksen kuvauksiin mennessään, että joutuisi paljastamaan rintansa kameroille. Tämä selvisi hänelle vasta vähän ennen kuvauksia. Nainen muistelee Voice.fi:lle, että hänen piti nopeasti tehdä päätös siitä, suostuuko kohtauksen kuvaamiseen vai ei.

- Mieleeni on jäänyt siitä se suoriutumispaine ja että aikaa ei ollut hirveästi. Kävin todella nopean keskustelun itseni kanssa, että teenkö tämän vai lähdenkö pois. Järkeilin siinä hetkessä, että se on vain kymmenen sekuntia elämästäni ja näyttelijät joutuvat joskus tilanteisiin, joissa eri kehon osat näkyvät. Pyrin olemaan mahdollisimman ammattimainen sillä harrastajanäyttelijän kokemuksellani ja tekemään, kuten pyydettiin, Kinnunen kertoo.

Hän muistelee käyneensä ennen kohtauksen kuvaamista keskustelun vastanäyttelijä Minna Turusen kanssa, ja Turunen lupasi tehdä paidan avaamisen nopeasti ja sitten heittäytyä Kinnusen päälle niin, että rinnat peittyvät nopeasti. Näin kävikin.

Ei traumoja

Vaikka yllätys ei ollut mieluinen, Kinnunen ei ole jäänyt harmittelemaan tilannetta. Hän kertoo, ettei ollut moneen vuoteen edes miettinyt koko asiaa.

- Totta kai se tieto tuli siinä yllätyksenä, ja hetken se sokeerasi. Mutta loppujen lopuksi minulla on edelleen se tunne, että se oli kymmenen sekuntia elämästäni, eivätkä ne olleet ensimmäiset eivätkä viimeiset rinnat, jotka tv:ssä vilahtavat. Asia ei ole jättänyt traumoja minulle.

Paljon on muuttunut sitten vuoden 2003, eikä nykypäivänä tulisi kuuloonkaan, että tosi-tv-ohjelmassa pistettäisiin kilpailija vastaavanlaiseen tilanteeseen. #MeToo-kampanja on avannut paljon keskustelua muun muassa näyttelijöiden kohtaamasta ahdistelusta ja häirinnästä. Myös Hanna Kinnunen uskoo, että tuollaista tilannetta ei enää pääsisi näyttelijälle syntymään.

- Eihän tuollainen yllätys ole koskaan oikein. Ei se ollut siihen aikaankaan oikein, Kinnunen sanoo.

Vaikka naista ei kaduta tilanteen hoitamisessa mikään, hän ei tekisi enää samalla tavalla, jos vastaavanlaiseen tilanteeseen joutuisi.

- Tällä elämänkokemuksella uskaltaisin kieltäytyä enkä varmasti tekisi sitä, jos siitä ei olisi etukäteen sovittu.

Hanna Kinnunen (tuolloin Karjalainen) Levottomat 3 -elokuvan lehdistönäytöksessä vuonna 2003. (kuva: AOP)

Vetäytyi julkisuudesta

Rintojen paljastamisesta nousi suuri mediakohu, mutta niin nousi myös Levottomat 3 -elokuvan julkaisun myötä. Lopulta Hanna Kinnusella olikin elokuvassa vain hyvin pieni rooli, vaikka Haluatko filmitähdeksi -ohjelmassa ja median uutisoinnissa oli puhuttu ”merkittävästä roolista”. Hanna Kinnunen joutui mediamyllytykseen, jossa hänen mielestään faktoja vääristeltiin ja naisesta maalattiin huijauksen uhrin kuvaa. Kinnunen kertoo, että kilpailuun osallistuneita ei huijattu, sillä heille ei missään kohtaa luvattu isoa roolia elokuvasta.

- Meille kilpailijoille ei puhuttu missään vaiheessa merkittävästä roolista. Meillä luki sopimuksessa, että voittajalle annetaan rooli.

Hanna Kinnunen oli iloinen päästyään ohjelmassa finaaliin, mutta olisi halunnut jäädä toiselle sijalle. Nainen osasi aavistella, että ohjelman voittaja joutuisi lehdistön kynsiin.

- Muistan toivoneeni hartaasti, etten voittaisi kisaa. Aavistelin, millaiseen myllytykseen voittaja voi siinä joutua. Se aika ohjelman ja elokuvan ulostulon jälkeen oli minulle todella piinaavaa. Koin epäreiluksi, että media yritti muiluttaa minua kisan ratkeamisen jälkeen. Ikään kuin olisi ollut minun vikani, että voittajan roolista oli annettu väärä mielikuva, Kinnunen kertoo.

Hanna Kinnunen yritti oikoa käsityksiä haastatteluissa, mutta koki, ettei tullut kuulluksi. Eräässäkin haastattelussa häntä pyydettiin haukkumaan Levottomat-elokuvien tuottajaa Markus Seliniä huijariksi. Kokemukset median kanssa saivat hänet tekemään tietoisen vetäytymisen pois julkisuudesta. Hän oli lähtenyt Haluatko filmitähdeksi -kilpailuun mukaan kaverinsa yhyttämänä seikkailun perässä, nuorena viestinnän yliopisto-opiskelijana. Filmitähteys tai viihdejulkisuus ei ollut hänelle arvo, jota pitäisi tavoitella hinnalla millä hyvänsä.

Kinnunen kertoo, että häntä pyydettiin tuohon aikaan mukaan moniin projekteihin. Pöydällä oli yksi naisen mukaan hyvin merkittäväkin sopimus, joka olisi antanut hänelle monipuolisesti töitä elokuvien, tv:n ja juontamisen saralla. Nainen päätti palata opintojensa pariin ja kieltäytyä kaikista tarjouksista. Hän ajatteli, että jos hän myöhemmin pääsisi koekuvausten kautta johonkin rooliin, hän voisi palata viihdealalle.

- Tänä päivänä olen tosi kiitollinen siitä, että uskalsin tehdä sellaisia valintoja, jotka olivat oikein enkä sellaisia valintoja, joiden kautta olisin saanut lisää julkisuutta.

Ei kulunut kuin pari vuotta, ja Kinnunen saikin puhelun Salatuista elämistä ja hänet kutsuttiin koekuvauksiin. Sillä tiellä nainen on edelleen, sillä hänen Salla-hahmonsa palaa mukaan sarjaan nyt käynnissä olevalla syyskaudella.

- Tuskin olisin Salkkareihinkaan koskaan päätynyt, jos minulla ei olisi ollut Haluatko filmitähdeksi -ohjelmasta saatua näkyvyyttä ja kokemusta taustallani.

Lue myös: Muistatko Salkkareiden Sallan legendaarisen hokeman? Näyttelijä kuulee sitä yllättävissä paikoissa

Lue myös: Miltä näyttää pilalle mennyt itkukohtaus? Salkkareiden bloopers-video on hauskaa katsottavaa

Kilpailut

Uusimmat