Kuva: Simelius & Simelius

Juha Tapio suunnitteli tämän vuoden Roosa nauhan - sormenjälkiteema aiheutti yllättävän haasteen

22.09.2020 09:00 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Juha Tapio on tämänvuotisen Roosa nauhan suunnittelija. Kampanjanauhaa koristaa miehen oma sormenjälki, jonka ottaminen osoittautui haasteelliseksi.

Tämänvuotisen Roosa nauhan on suunnitellut muusikko Juha Tapio, 46. Mies on suunnitellut Syöpäsäätiön kampanjan osana myytävän nauhan, jossa on tänä vuonna sormenjälkiteema. Nauhassa nähtävä sormenjälki muistuttaa, kuinka syöpä koskettaa jollain tavalla meistä jokaista. Myös Juha Tapion lähipiirissä on syövän sairastaneita ja myös syövän seurauksena menehtyneitä.

- Jokainen tuntee jonkun, joka sairastaa tai on sairastanut syöpää. Jokainen voi myös jättää jälkensä tähän taisteluun osoittamalla välittämisensä, Juha Tapio kertoo Radio Novan haastattelussa.

Mies haluaa kiinnittää sormenjäljellä huomion myös siihen, että tänä vuonna kampanja on laajentunut entisestään. Roosa nauha on lähtenyt liikkeelle rintasyöpätutkimuksen edistämisestä, mistä se laajeni koskemaan kaikkia naisten syöpiä. Nyt on laajennettu vielä lisää.

- Nyt ensimmäistä kertaa lahjoituksen kohteena on kaikki syöpätutkimus. Tämä on korostuneesti nyt meidän kaikkien asia, Juha Tapio sanoo.

Nauhassa nähtävä sormenjälki on oikeastikin osa Juha Tapion omasta sormenjäljestä. Idean toteuttaminen osoittautui haastavaksi.

- Sormenjäljen saaminen ei ollut kovin helppoa. Kun on 30 vuotta soittanut kitaraa, sormenjälkiä ei ole. Yritimme todella monta kertaa, ja peukalosta saatiin lopulta sellainen, joka kelpasi painatukseen.

(kuva: Simelius & Simelius)

Oppia omilta vanhemmilta

Tänä vuonna Roosa nauha -kampanjassa puhutaan välittämisestä, ja tavoitteena on osoittaa, että suomalaiset ovat maailman välittävintä kansaa. Juha Tapio kokee, että hän on omilta vanhemmiltaan saanut paljon välittämistä osakseen ja pyrkii samaan omassa vanhemmuudessaan.

- Omat lapseni alkavat olla kohta täysi-ikäisiä. On tasapainoilua, kuinka paljon heitä opastaa ja kuinka paljon vain välittää ja antaa heidän valita oman tiensä. Siinä olen koettanut seurata omien vanhempieni esimerkkiä. Annan lasteni valita tiensä itse, ja paras tuki siinä on ehdoton välittäminen, Juha Tapio kertoo.

Juha Tapio on iloinen syöpätutkimuksessa tähän asti tapahtuneista edistysaskeleista, mutta taistelu ei ole vielä ohi.

- Toivon, että saisimme elää sellaisessa yhteiskunnassa, missä syöpä ei olisi pelottava peikko. Olemme tulleet valtavan matkan eteenpäin. Muistan, kun aikoinaan mummovainaallani epäiltiin syöpää ja hän sanoi, ettei aio lähteä lääkäriin kuuntelemaan kuolemantuomiota. Olemme päässeet tuosta tosi paljon eteenpäin, eikä diagnoosin kuuleminen ole väistämätön tuomio. Toivon, että me - lapsistamme puhumattakaan - voisimme elää sellaisessa Suomessa, missä tuollainen pysäyttävä diagnoosikaan ei pysäytä toivoa.

Lue myös: Nenäliinat esiin! Ellinooran ja Juha Tapion musiikkivideon päätähtinä ovat tavalliset arjen sankarit

Lue myös: Juha Tapio otti osaa nuoruuskuvahaasteeseen - tunnistaisitko miestä?

Voice.fi ja Radio Nova kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat