Kuva: Ari Andersin/Vastavalo

Vuoden turhake on valittu - aiheuttanut seitsemän maastopaloa tänä vuonna

10.12.2020 08:45 - Roy Kokkonen

Suomen Luonto -lehti on valinnut kertakäyttögrillin vuoden 2020 turhakkeeksi. Kyseessä on 21. kerta, kun vuoden turhake valitaan.

Suomen Luonto -aikakauslehti on valinnut vuoden turhakkeeksi kertakäyttögrillin. Kyseessä on 21. kerta, kun Suomen luonnonsuojeluliiton kustantama lehti nimeää vuoden turhakkeen.

Valinnalla on tarkoitus kiinnittää huomoita kertakäyttökulutukseen ja jätteiden määrän lisääntymiseen.

- Kertakäyttögrillin lisäksi muutkin kertakäyttöiset tavarat olivat jälleen hyvin edustettuina turhake-ehdotuksissa. Kertakäyttötuotteiden käyttöä tulisikin suitsia voimakkaammin, sillä ne kuluttavat valtavasti luonnonvaroja. Ongelmallisia ovat erityisesti heti syötäväksi tarkoitetun ruuan kääreet ja pakkaukset, jotka ovat enemmistönä tienvarsilta ja puistoista löytyvissä roskissa, sanoo Suomen Luonto -lehden päätoimittaja Heikki Vasamies tiedotteessa.

Käytetty kertakäyttögrilli hiilineen kuuluu sekäjätteeseen, mutta pelkkä alumiininen grilliosa kuuluu lajitella metallikeräykseen.

Kertakäyttögrillien ongelmana pidetään kertakäyttöisyyden lisäksi niiden aiheuttamaa tulipaloriskiä. Vähäisestä hiilimäärästä huolimatta kertakäyttögrilli kuumenee varsin kuumaksi ja huolimattomasti käsiteltynä se voi sytyttää tulipalon.

Pelastuslaki luokitteli kertakäyttögrilllit avotuleksi vuonna 2011. Niitä ei saa käyttää metsäpalovaroituksen aikana tai jos tulipalo on muuten vaarana.

Pelastusopiston tietokannan mukaan tänä vuonna kertakäyttögrilleistä on lähtenyt seitsemän maastopaloa, joista neljä syttyi metsäpalovaroitusaikana. Lisäksi kertakäyttögrilleistä on syttynyt 20 muuta tulipaloa, tiedotteessa kerrotaan.

Vuoden turhake valittiin yli 500 ehdotuksen joukosta. Ehdotuksia ovat saaneet kestosuosikit, kuten kartonkitölkin muovikorkki, banaanikotelo ja vesiskootteri. Uutuuksia listalla ovat muun muassa napostelujuusto, minikäsidesipullot ja alkoholiton viini kissoille ja koirille.

Myös Suomen luonto -lehteä ja vuoden turhakkeen valintaa ehdotettiin vuoden turhakkeeksi.

Lue myös: Luontolive on taas täällä! WWF:n lähetyksestä voi bongata monta suojeltua lintua

Lue myös: Vuoden hauskimmat luontokuvat ovat tässä - "keskisormea" näyttävä kilpikonna vei voiton

Lähde: Suomen luonto

Kilpailut

Uusimmat