Kuva: MTV3

Supernanny Suomi jatkuu kolmannen kauden jaksoin - mukana enemmän yksinhuoltajien kokemia haasteita

11.02.2021 07:15 - Emmi Moilanen

Suomen Supernanny Pia Penttala kertoo, että uudella kaudella korostuu toisen aikuisen kaipuu arjen pyörittämisen keskellä.

MTV3-kanavalla starttaa tänään Supernanny Suomi -sarjan kolmas tuotantokausi, jossa lastensuojelualan ammattilainen ja lasten kuntouttavaan työhön erikoistunut psykoterapeutti Pia Penttala ratkoo jälleen lapsiperheissä ilmeneviä ongelmia ja haasteita.

Lasten ja perheiden hyvinvoinnin parissa yli 20 vuotta työskennellyt Penttala kertoo Voice.fi:n haastattelussa, että tällä kaudella tuodaan esiin aiempaa enemmän myös yksinhuoltajaperheiden kohtaamia pulmia.

- Meillä on tällä tuotantokaudella muutamia yksinhuoltajaperheitä. Yksinhuoltajaperheiden yksinäisyys näkyy, onko se sitten se korona, joka sitä tekee, kun on pystytty niin vähän liikkumaan, kun ei ole sitä toista aikuista tukena kotona, Penttala pohtii.

- Nimenomaan sellainen yksinäisyys, ettei ole kyse siitä, että tarvittaisi apua arjen töiden tekemiseen ja kodinhallintaan, vaan ihan sellaista keskustelua. Aikuisen kaipuuta on havaittavissa tällä kaudella, hän tiivistää.

Korona-ajan ja etätyöarjen mukanaan tuomien haasteiden lisäksi suomalaisvanhempien ongelmaksi perhe-elämässä muodostuu usein säännöllisen kohtaamisen puute. Tämä käy ilmi myös kolmannen kauden avausjaksossa.

- Perheessä on aika kiire ja mennään joka suuntaan, ja vanhempien haasteet ovat tosi suuria työelämän puolella, ehkä myös omien harrastusten ja sosiaalisten suhteidenkin saralla.

- Kohtaaminen on vähentynyt perheissä todella paljon. Melkein joka ikisen perheen kohdalla käydään sitä keskustelua, että onko teillä yhteisiä ruoka-aikoja montako kertaa viikossa, että olisitte kaikki yhdessä. Onko perheiltoja, jolloin kukaan ei mene minnekään ja ollaan vaan. Ne ovat tärkeitä, hän jatkaa.

Illan jaksossa nähdään espoolaisperhe, jossa Laura-äiti yrittää parhaansa mukaan täyttää kolmen pienen tyttärensä tarpeita. Perhe on kohdannut ongelmia kuopuksen nukkumaanmenon kanssa, ja iltatoimet tuppaavat venähtämään. 27-vuotias Laura myös totuttelee elämään nyt perheen ainoana aikuisena, hiljattaisen eron jäljiltä.

Penttala laittaa espoolaisperheen iltarutiinit järjestykseen ja esimerkiksi yhteinen iltapalahetki otetaan osaksi perheen uusia sääntöjä. Perheen elämää hetken seurattuaan Penttala tekee havainnon, että lapset haluaisivat äitinsä paljon lähemmäksi itseään.

- Jäin tosi paljon miettimään, että kuinka paljon äidin oma levottomuus ja lyhytjänteisyys vaikuttaa siihen, että lasten on hyvin vaikea rauhoittua.

Penttala istuu Lauran kanssa alas keskustelemaan perheen tilanteesta ja arjen askareiden nopeatempoisuudesta.

- Lapselle riittää vahvaa vuorovaikutusta 15-20 minuuttia muutaman kerran päivässä. Ja nyt meidän pitää harjoitella sitä, että asetut olemaan lasten kanssa ja lähellä heitä, Penttala ohjeistaa äitiä illan jaksossa.

Supernanny Suomi

MTV3

Klo 21.00

Lue myös: Brittiformaatti pakotti Supernanny-Pian nutturaan ja jakkupukuun: "Se oli vähän, että aargh"

Kilpailut

Uusimmat