Kuva: AOP

Simpsonit-ääninäyttelijä pyytää anteeksi kiistellyn Apu-hahmon esittämistä - roolissa 30 vuotta

13.04.2021 22:45 - Roy Kokkonen / roy.kokkonen@bauermedia.fi

Hank Azaria esitti Apu-hahmoa Simpsoneiden ensimmäiseltä tuotantokaudelta asti. Kohuista ja rasismisyytöksistä huolimatta hän jatkoi roolissa aina viime vuoden tammikuuhun asti. Tuoreessa podcastissa hän pyytää anteeksi kaikilta intianamerikkalaisilta.

Suosikkisarja Simpsoneiden ääninäyttelijä Hank Azaria on pyytänyt anteeksi kiistellyn Apu-hahmon esittämistä. Hän esitti intianamerikkalaista kauppiasta sarjassa vuodesta 1990 alkaen, kunnes Azaria kertoi luopuvansa roolista viime vuoden tammikuussa.

Intianamerikkalaisen hahmon ympärillä alkoi kuohua vuonna 2017, kun koomikko Hari Kondabolu teki hahmosta dokumentin Apu – piirroshahmo vai painajainen, jossa hän syytti hahmoa stereotyyppiseksi, rasistiseksi ja leimaavaksi.

Azaria kertoi suhteestaan hahmoon Dax Shepherdin Armchair Expert -podcastissa. Hän pyysi anteeksi osuuttaan hahmon luomisessa.

– Minulla on ollut treffit kohtalon kanssa tämän asian tiimoilta 31 vuoden ajan. Osa minusta tuntee, että minun täytyisi käydä pyytämässä jokaiselta intialaiselta henkilökohtaisesti anteeksi ja joskus pyydänkin, kun asia tulee puheeksi, hän kertoo.

Hän peräänkuuluttaa myös laajempaa monikulttuurisuutta viihdemaailmassa. 

– Jos kyseessä on intialainen, latino tai musta hahmo, silloin kyseisen henkilön pitäisi ääninäytellä hahmoa. Se on autenttisempaa, he tuovat omia kokemuksiaan mukaan ja silloin emme vie työpaikkoja niiltä, joilla ei ole tarpeeksi, Azaria sanoo.

Hank Azaria on näytellyt Simpsoneissa useita eri hahmoja aina sarjan ensimmäiseltä tuotantokaudelta alkaen. (kuva: AOP)

Azaria kertoi viime vuonna New York Timesille, miksi hän päätti lopulta luopua hahmon esittämisestä. Kohudokumentin julkaisun jälkeenkin Apu pysyi mukana Simpsoneissa ja sarjan tuotanto oli hahmon säilyttämisen puolella vielä loppuvuodesta 2019.

Hän kertoi miettineensä, miten itse reagoisi, jos hahmo olisikin ainoa kuvaus juutalaisista yhdysvaltalaisessa televisiossa. Hän itse on amerikanjuutalainen.

– Ymmärrettyäni mitä hahmosta ajatellaan en halunnut enää olla sen tekemisessä mukana. Se ei tuntunut oikealta, Azaria perusteli.

Simpsonit päätti viime kesänä vaihtaa kaikille tummaihoisille roolihahmoille tummaihoiset ääninäyttelijät. Päätöksen seurauksena myös muun muassa Dr. Hibbert-lääkärihahmon ääninäyttelijä vaihtui.

Lue myös: Myös Simpsonit teki muutoksen: Ei tummaihoisia roolihahmoja valkoisille ääninäyttelijöille

Lue myös: Simpsonit-ääninäyttelijä kertoo, miksi lopetti kohuhahmon esittämisen: "Haluan kantaa vastuuni"

Lue myös: Simpsoneiden Dr. Hibbertin ääninäyttelijä vaihdetaan tummaihoiseen - edellinen 31 vuotta roolissa

Lähde: Armchair ExpertNME

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat