Kuva: AOP

Simpsonit-ääninäyttelijä kertoo, miksi lopetti kohuhahmon esittämisen: "Haluan kantaa vastuuni"

25.02.2020 18:15 - Roy Kokkonen

Hank Azaria kertoi tammikuussa lopettavansa Apu-hahmon esittämisen. Ei ole varmaa, pysyykö hahmo mukana toisen ääninäyttelijän esittämänä.

Rakastettua Simpsonit-animaatiosarjaa on tehty jo kolme vuosikymmentä. Hank Azaria, 55, on ollut sarjassa mukana alusta alkaen. Azaria on esittänyt sarjan historian aikana kymmeniä hahmoja, mutta yksi alusta asti mukana ollut hahmo, intialais-amerikkalainen kauppias Apu, nosti näyttelijän rasismisyytösten tikunnokkaan vuonna 2017.

Koomikko Hari Kondabolun dokumentti Apu - piirroshahmo vai painajainen? kohdisti kritiikin hassusti puhuvaan Apuun, syyttäen sarjan luojia rasismista ja valheellisten stereotypioiden vahvistamisesta. Katsojia ovat ärsyttäneet hahmon stereotypiat, kuten karikatyyrinen aksentti, järjestetty avioliitto, lasten määrä ja hahmon esittäminen lähes yksinomaan ruokakaupan kautta. Valkoihoinen Hank Azaria on näytellyt Apua sen ensiesiintymisestä alkaen vuonna 1990.

Hank Azaria on esittänyt Simpsonit-sarjassa muun muassa intialaissyntyistä Apua. (kuva: Youtube)

Vielä viime vuoden elokuussa sarjan luoja Matt Groening seisoi kohuhahmon takana ja vakuutti, että Apu pysyy hahmokaartissa mukana.

- Kyllä. Rakastamme Apua ja olemme ylpeitä hänestä, Groening vastasi kysyttäessä säilyykö hahmo mukana sarjassa.

Tammikuussa Apun ääninäyttelijä Hank Azaria kuitenkin ilmoitti lopettavansa hahmon esittämisen. Kyseessä oli henkilökohtainen päätös, joka kypsyi vuosia kestäneen harkinnan aikana. Miehen mukaan päätökseen vaikuttivat sekä omakohtaiset tuntemukset että kertomukset faneilta, jotka kertoivat Apun olleen ainoa televisiossa näkemänsä kuvaus intialaisista vuosien ajan.

New York Timesin haastattelussa Azaria kertoo miettineensä, miten itse reagoisi, jos hahmo olisikin ainoa kuvaus juutalaisista yhdysvaltalaisessa televisiossa. Hän itse on amerikanjuutalainen.

- Ymmärrettyäni mitä hahmosta ajatellaan en halunnut enää olla sen tekemisessä mukana. Se ei tuntunut oikealta, Azaria perustelee päätöstään.

Azaria kertoo oppineensa arvostamaan katsojien näkemyksiä kohun myötä.

- Se, mitä tälle hahmolle tapahtui on ikkuna tärkeään ongelmaan. Tämä on hyvä tapa aloittaa keskustelu. Haluan kantaa vastuuni ja hyvittää sen parhaani mukaan, Azaria vakuuttaa.

Näyttelijä on saanut inspiraatiota hahmoon lapsuutensa kokemuksista. Hän kasvoi New Yorkissa, jossa useat kassatyöntekijät olivat intialais- tai pakistanilaislähtöisiä. Lisäksi hän otti vaikutteita vuoden 1968 komediasta Pahuksenmoiset pirskeet, jossa Peter Sellers esittää kömpelöä intialaista näyttelijää. Azarian mukaan hän ei tuolloin tajunnut kuinka rasistisena Sellersin roolihahmoa pidettiin.

- Mielessäni oli asian osalta sokea piste. Otin iloisesti vaikutteita hahmosta, jota pidettiin jo ennestään loukkaavana, hän pahoittelee.

Jatkaako hahmo sarjassa?

Ilmassa on vielä kysymyksiä hahmon jatkosta.

Simpsoneiden tuottajat eivät ole varmistaneet hahmon tulevaisuutta. On mahdollista, että hahmo pidetään mukana toisen ääninäyttelijän esittämänä. Sarjan tuottajat vaikuttavat edelleen haluavan pitää Apun mukana sarjassa.

- Apu on rakastettu ympäri maailman. Me rakastamme häntä myös. Pysykää kuulolla, tuottajat kommentoivat Azarian kerrottua lopettamispäätöksestä.

Kaikesta kritiikistä ja tuomitsevasta palautteesta huolimatta Azaria kertoo olevansa edelleen innostunut Simpsoneissa työskentelystä. Hän toivoo pysyvänsä mukana niin kauan kuin sitä tehdään.

- Rakastan Simpsoneita. Olen tavattoman ylpeä työstäni. Myös Apu oli tehty rakkaudella ja ylpeydellä, ja tarkoitin hyvää sitä tehdessäni. Viestini on, että asioilla, joilla alunperin oli positiiviset tarkoitusperät, voi lopulta olla negatiiviset seuraukset.

Lue myös: Simpsonien kohuhahmo saa jatkaa sarjassa, sarjan luoja vahvistaa: "Olemme ylpeitä hänestä"

Lue myös: Simpsonien alkutunnarista tehtiin ahdistava venäläisversio - katso hehkutettu video

Lähde: New York Times

Kilpailut

Uusimmat