Kuva: Patricia Recourt / Viaplay

Ruotsin Paratiisihotellin naiset eivät saaneet puhua hyväksikäytöstä - tekijää uhkaa vankeus

21.04.2021 12:45 - Roy Kokkonen / roy.kokkonen@bauermedia.fi

Ruotsin Paratiisihotellin kaikki jaksot poistettiin tiistaina hyväksikäyttöskandaalin myötä. Ohjelma kuitenkin kuvattiin kuukausia sitten Meksikossa. Asiasta oltiin hiljaa sen esittämiseen saakka.

Ruotsin Paratiisihotelli -sarjasta nousi tiistaina suuri hyväksikäyttöskandaali, kun kaksi ohjelmaan osallistunutta naista, Annie Dahlberg, 24, ja Jennifer Paatere, 23, kertoivat Toby Johnsonin, 21, hyväksikäyttäneen heitä seksuaalisesti ohjelman kuvauksissa.

Johnson lähetettiin kotiin kuvauksista, kun naiset kertoivat asiasta tuotannolle. 

Sarjaa esittänyt Viaplay ja Viafree poisti ohjelman valikoimastaan kohun myötä tiistaina, kertoo ruotsalaislehti Expressen. Tuotantoyhtiö on lisäksi tehnyt rikosilmoituksen Johnsonista yhdessä Dahlbergin ja Paateren kanssa.

Ohjelma kuvattiin kuukausia sitten Meksikossa. Herää kysymys, miksi asiaan puututtiin vasta, kun ohjelma tuli julki?

Expressenin haastattelema Paatere kertoo, että hän ja Dahlberg eivät uskaltaneet puhua kokemuksistaan aiemmin, koska he pelkäsivät rikkovansa tuotantoyhtiön kanssa tehdyn salassapitosopimuksen. 

– Emme saaneet puhua ennen kuin ohjelma näytetään. Emme saaneet spoilata mitään, Paatere kertoo.

Heitä kiellettiin puhumasta asiasta sen jälkeen, kun Johnson oli lähetetty pois hotellista.

Dahlberg ja Paatere olivat maanantaina mukana Studio Paradise -ekstraohjelman kuvauksissa, jossa keskustellaan ohjelman tapahtumista. Asiasta puhuminen oli siinäkin kielletty. Tuotantoyhtiön sanoi syyksi, että Johnson ei ollut paikalla. Ekstraohjelmaa ei ole vielä esitetty.

Toby Johnsonia uhkaa pahimmillaan vankeusrangaistus. (kuva: Patricia Recourt / Viaplay)

Tuotantoyhtiö kiistää hiljentämisen

Viaplayn omistavan Nordic Entertainment Groupin viestintäpäällikkö Susanne Nylén kiistää osallistujien hiljentämisen.

– Emme aseta kenellekään suukapulaa. Kaikesta mitä tapahtuu, voi puhua tuotantoyhtiölle tai meille, Nylén sanoo Expressenille.

– Mutta annamme ohjeen, että etukäteen ei saa paljastaa, mitä ohjelmassa tapahtuu.

Nylénin mukaan Johnsonista puhuminen ei olisi ollut "sopivaa" jälkikeskustelussa. Hän kertoo, että miestä ei haluttu mukaan ekstraohjelmaan, koska hänen käytöksensä oli pääohjelmassa sellaista, johon yhtiöllä on nollatoleranssi.

Tuotantoyhtiö ei ole vielä päättänyt, tullaanko sarjan loppuja jaksoja esittämään ollenkaan. 

Jennifer Paatere kertoo, että hän ei uskaltanut puhua tapahtuneesta, ennen kuin jakso tuli julki. (kuva: Patricia Recourt / Viaplay)

Johnsonia uhkaa pahimmillaan vankeustuomio

Naisten kertomuksen mukaan Toby Johnsonin kosketteli Dahlbergia toistuvasti ilman lupaa sekä työnsi sormensa hänen sisälleen ja riisui Paatereen rintaliivit kysymättä. 

Aftonbladetin haastatteleman lakimiehen mukaan tapahtumat voivat täyttää raiskauksen tai hyväksikäytön määritelmät. Koska tapahtumat ovat videolla, ne johtavat todennäköisesti syytteeseen.

Jos Johnson todetaan syylliseksi, häntä uhkaa vankeusrangaistus.

– Luultavasti enemmän kuin kaksi vuotta. En tiedä liittyykö asiaan muita asianhaaroja, jotka voivat vaikuttaa rangaistavuuteen. Hyväksikäytöstä annetaan usein ehdollinen tuomio ja sakkoja, asianajaja Emma Persson kertoo Aftonbladetille.

Perssonin mukaan myös tuotantoyhtiö voi joutua vastuuseen, jos tuotanto näki tapahtumat, mutta ei puuttunut niihin.

Lue myös: Ruotsin Paratiisihotellissa suuri hyväksikäyttökohu - naiset harkitsevat rikosilmoituksen tekemistä

Lähteet: Expressen, Aftonbladet

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat