Kuva: Senja Rapila

Niina Backman ja Anssi Honkanen joutuivat myrskyn silmään aloittaessaan yhteisen radioshow'n - pian kaikki kääntyi päälaelleen

04.06.2021 15:46 - Henna Koste

Niina Backman ja Anssi Honkanen ovat juontaneet Radio Novan Iltapäivää yhdessä viisi vuotta. Nyt yksi aikakausi on tulossa tiensä päähän. Se on juontajista pelkästään hyvä asia.

- Siinä oli isoa vastustusta. Tulimme myrskyn silmään, Anssi Honkanen sanoo.

- Ensimmäisinä päivinä oli pakko laittaa kaikki tekstiviestit ja palautelaatikot pois. Se viestittely oli hurjaa. Se olisi vaikuttanut tekemiseemme tosi paljon, Niina Backman jatkaa.

Kuten muutos aina, myös Radio Novan uudistunut Iltapäivä herätti vastustusta alkaessaan helmikuussa 2016. Juontajat Anssi ja Niina myöntävät, että olo olisi voinut olla monin tavoin varmempi. Yksi kommentti oli kuitenkin alun epävarmuudessa käänteentekevä.

- Esimiehemme Hermanni Seppälä sanoi, että pitää rauhoittua. Hän kertoi luottavansa meihin ja kannusti meitäkin luottamaan itseemme. Silloin mietin, että kyllä tästä jotain tulee, Niina sanoo nyt.

Negatiivisella palauteryöpyllä oli kääntöpuolensa. 

- Ehkä siinä syy, miksi homma lähti lopulta toimimaan, oli se, että meille tuli niin vahva asenne, että "nyt p*rkele näytetään kaikille". Ja me näytimme kaikille, Anssi sanoo. 

- Asetimme yhden tavoitteen, että haluamme olla Suomen kuunnelluin iltapäiväohjelma. Tavoite saavutettiin, Niina sanoo. 

Keväällä 2016 Radio Novaa nuorennettiin. 

- Mietin omaa juontajapersoonaani - nopea ja räväkkä, nuorisomaailmasta tuttu. Mietin itseäni Novassa ja minulle tuli identiteettikriisi, että voinko olla oma itseni. Siinä vaiheessa esimiehiltä tuli selkeä viesti, että he haluavat sitä, mitä me olemme ja teemme sitä, mitä teemme. Viiden vuoden jälkeen näemme, että se oli juuri se, mitä tarvittiin Radio Novaan. Samaa linjaa lähtivät noudattamaan muutkin ja yhdessä nuorensimme kanavaa, Anssi muistelee. 

Nyt yksi aikakausi on lopussa. 23. kesäkuuta Anssi ja Niina tekevät yhdessä viimeisen Radio Novan Iltapäivän lähetyksen. 

- Halusimme, että meidän täydelliseltä tuntuva tuote loppuu silloin, kun se on täydellinen. Olen aina sanonut, etten halua olla se tyyppi, joka jää vain tuonne, kun motivaatio ja kaikki on kadonnut. Tämä pitää lopettaa silloin, kun kaikki on ihan helvetin hyvin, Anssi sanoo. 

Niina ja Anssi ovat juontaneet Radio Novan Iltapäivää yhdessä viisi vuotta. (kuva: Mikko Räsänen)

Uusia alkuja

Anssi ja Niina ovat jatkossakin myös työkavereita. Niina aloittaa elokuussa Radio Novan Päivässä. Anssi taas aloittaa pestin Bauer Median Talent Coachina, eli uusien juontajakykyjen valmentajana. Hänen vastuullaan on juontajapersoonien sparraus ja lisäkoulutus yhdessä kanavapäälliköiden kanssa. Anssia kuullaan jatkossakin Radio Novan Klassikot -ohjelmassa sunnuntaisin.

- Kaikki tämä tuntuu tosi luonnolliselta. Täytyy muistaa, että Anssi on tehnyt kauemmin radiota kuin minä. On luonnollista, että haluaa päästä kehittämään jotain uutta osa-aluetta ja haastaa itseään uudella tavalla. Se kaikki on minullakin edessä omalla tielläni, Niina sanoo. 

Molemmat odottavat myös uusia työaikoja. 

- Lapsi menee syksyllä kouluun ja haluan olla enemmän kotona, kun koulupäivä loppuu. Nyt olen tullut kotiin, kun lapset ovat väsyneitä ja menossa nukkumaan, Anssi toteaa.

Ihmisten valmentaminen ja radion tutkimuspuoli ovat olleet Anssille pitkäaikaisia unelmia. 

Niina ja Anssi ovat kokeneet yhdessä kaikenlaista. Niina rakastaa Nutellaa, joten kaksikko voiteli itsensä kokonaan pähkinäsuklaalevitteellä. Niina oli onnellinen unelmansa toteutumisesta, vaikka sen hinta oli suosikkirintaliivien tärvely. Anssi oli... noh, mukana. (kuva: Mikko Räsänen)

Esko Eerikäisen tuoli Pietariin

Juontajaparille ei ole jäänyt kuluneista vuosista kirkkaimpana mieleen niinkään yksittäiset tempaukset, vaan yleinen tunnelma ja onnistunut yhteistyö. Källejä ja tunteikkaitakin hetkiä on kuitenkin mahtunut paljon viiteen vuoteen. Osansa jekuista sai myös juontajakollega Esko Eerikäinen, jonka massiivinen työtuoli vei Anssista ja Niinasta liikaa tilaa toimituksesta. Anssin ja Niinan toimesta Eskon työtuoli päätyi niin Kaapelitehtaan katolle, paikalliselle kalastajalle kuin Bauer Median toimitusjohtaja Sami Tenkasellekin

- Loppujen lopuksi lähetimme hänen työtuolinsa Pietariin. Lopulta siirsimme Eskon koko työpisteen Helsingissä sijaitsevaan kauppakeskukseen ja teimme siitä museon. Kuuntelijatkin muistavat sen edelleen, Anssi kuvailee kolmen vuoden takaista draaman kaarta. 

Radio Novan Iltapäivän suosion salaisuus piilee Anssin ja Niinan kemiassa.

- Olemme viiden vuoden aikana viettäneet toistemme kanssa järkyttävän määrän aikaa. Enemmän olen ollut Anssin kanssa kuin aviomieheni kanssa, Niina naurahtaa. 

Viiden vuoden aikana Anssi ja Niina ovat syöneet myös jokaisen lounaan yhdessä. 

Radiopersoonina Niina ja Anssi näyttävät itsestään vain tietyt puolet. On kuitenkin liuta asioita, jotka eivät kuulu lähetyksessä - ja näin on tarkoituskin olla. 

- On kuitenkin tärkeää nähdä toisessa se koko kuva, sillä se tuo lähetyksessä luottamuksen ja arvostuksen. Ongelmallista olisi se, että näkisit toisesta vain pintaraapaisun ja sen, mikä tulee lähetykseen, olisi todella vaikeaa olla. Tunnemme Niinan kanssa toisemme läpikotaisin. Hän tuntee kaikki heikkouteni ja epävarmuuteni, ja toisinpäin. Kun menemme lähetykseen, meillä on täysi luotto toisiimme, Anssi sanoo. 

- Pystymme lukemaan toista. Sävyillä ja katseilla on suuri merkitys, Niina jatkaa. 

Anssi komppaa. 

- Niina näkee pienestä pupillin liikkeestä, milloin odotan häneltä jotain. Se on maagista, mitä tapahtuu sen jälkeen, kun tunnet toisen ihmisen. Tämä todella syvä taso on se salaisuus, miksi homma toimii radiossa, Anssi korostaa.

Uusiin haasteisiin Anssi ja Niina siirtyvät odottavaisin mielin. 

- En voisi kuvitella tyylikkäämpää tapaa lopettaa kuin miten teemme tämän. Päätös ei tule ulkopuolelta, eikä kukaan ole alkanut vihjailla, että pitäisikö teidän lopettaa. Saimme itse tehdä päätöksen, Anssi sanoo. 

Kun Niina ja Anssi aloittivat Radio Novan Iltapäivässä keväällä 2016, karu palautevyöry oli valtava. Myöhemmin heidän ohjelmansa nousi Suomen kuunnelluimmaksi iltapäivälähetykseksi - se oli myös heidän määrätietoinen tavoitteensa. (kuva: Mikko Räsänen)

Elokuusta alkaen Radio Novan Iltapäivässä kuullaan Esko Eerikäistä ja Suvi Hartlinia. Lue lisää täältä

Lue myös: Esko saapui työpaikalle ja huomasi työpisteensä kadonneen - sitten valtava pila alkoi paljastua

Lue myös: Niina Backmanilla erikoinen neuvo, miten auton saa kiihtymään nopeammin - "Tämä toimii!"

Kilpailut

Uusimmat