Kuva: MTV

Komediakonkari Petteri Summanen: "Keski-ikäistä, valkoihoista heteromiestä saa vielä lyödä"

23.09.2021 11:15 - Iiro Myllymäki

Petteri Summasen ohjaamassa Karuselli-sarjassa sukelletaan nyky-Suomen eri kupliin. Sarjaa tehdessään Summanen ja näyttelijä-käsikirjoittaja Kari Hietalahti miettivät, millä tavalla komediaa on nykyään sopiva tehdä.

C More -suoratoistopalvelussa on alkanut uusi suomalainen komediasarja Karuselli, jonka alkuperäisideasta ja ohjauksesta vastaa Petteri Summanen, 52. Summanen on käsikirjoittanut kymmenosaisen sarjan yhdessä Kari Hietalahden ja Anna Ruohosen kanssa. Kussakin sarjan jaksossa kerrotaan oma tarinansa, mutta yhtäläisyyksiäkin löytyy.

- Ne kertovat tästä meidän ajastamme, vastakkainasettelusta, kuplista, muuttuvasta Suomesta ja ihmisistä tämän myllerryksen keskellä, Summanen kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

Musta huumori johdattaa katsojan esimerkiksi eturivin artistien hyväntekeväisyysbiisileirille, salamyhkäisen pursiseuran keskuuteen ja synnytystalkoisiin. Sarjassa ihmiset ovat pakotettuja kohtaamaan ilmastonmuutoksen ja sosiaalisen median kaltaiset muutosvoimat, kuten meistä kaikki tosielämässäkin. Karuselli on katsaus nyky-Suomeen, missä vanha ja uusi kohtaavat.

- Meille on syntynyt entistä enemmän omia kuplia ja parvia, mutta toisaalta perusasiat ovat säilyneet. On edelleen pohjoinen ja etelä sekä yksityinen ja julkinen. Olemme törmäyttäneet tai panneet rinnakkain tällaisia vastakkainasetteluita, Summanen sanoo.

Karuselli-sarjassa ruudulle rynnistää joukko hyvin erilaisia henkilöhahmoja. Kuva ensimmäisestä jaksosta, jossa näyttelijöinä ovat muun muassa Kari Hietalahti, Joonas Saartamo, Ella Lymi, Petja Lähde ja Ria Kataja. (kuva: MTV)

Kymmenen erillisen tarinan sarjassa on monia tilanteita ja näkökulmia, mikä asettaa omat haasteensa käsikirjoittajille. Summanen kokee, että hänen on oltava mahdollisimman neutraali ja uskallettava huumorillaan sohia myös omien viiteryhmien suuntaan. Hän ei halunnut Karusellistakaan mitään tiettyä mielipidettä julistavaa sarjaa.

- Meidän tarinankertojien pitää yrittää pysyä alueella, mistä näemme mahdollisimman moneen eri suuntaan, ja meidän tulee yrittää kommentoida asioita omien havaintojemme pohjalta.

Kari Hietalahti ja Petteri Summanen (kuva: MTV)

Summanen ei osaa sanoa mitään yksittäistä kuplaa, mihin hän kokisi kuuluvansa. Karusellissa sekä käsikirjoittajana että näyttelijänä toimiva Kari Hietalahti, 57, puolestaan tietää yhden kuplan, missä hän asustaa ylpeydellä.

- Jos johonkin kuplaan haluan kuulua, se on luonnonsuojelukupla. Olen profiloitunut aika vahvasti vesistönsuojeluun ja vaelluskalojen ja saimaannorpan suojeluun, Hietalahti sanoo.

Saako mitään enää sanoa?

Sekä Summanen että Hietalahti ovat konkareita komedian tekemisessä. Summanen muistetaan muun muassa Studio Julmahuvista, ja hän ohjasi Putouksen toisen ja kolmannen kauden. Hietalahti on näytellyt muun muassa sarjoissa Vintiöt ja Ihmebantu. Komedian tekeminen on muuttunut vuosikymmenien saatossa, ja nykyään mietitään entistä tarkemmin, mille on sopivaa nauraa ja millä tavalla huumoria voi tehdä esimerkiksi sorretuista vähemmistöryhmistä. Tämä on herättänyt myös vastareaktiota, kun joidenkin mielestä ”mitään ei saa enää sanoa”.

Miten paljon Summanen ja Hietalahti miettivät näitä kysymyksiä Karuselli-sarjaa tehdessään?

- Varmaan enemmän kuin parikymmentä vuotta sitten, kun olemme tehneet sketsisarjoja, Summanen vastaa.

- Silloin ei mietitty mitään, Hietalahti jatkaa.

- Ei mitään. Kunhan vain erotuttiin, oli hauskaa ja meitä nauratti. Mitä erilaisempia ihmisryhmiä tai yksilöitä otettiin käsittelyyn, sitä helpompi oli tavallaan startata. Nyt pitää totta kai ymmärtää, että on sellaisia vähemmistöjä ja ihmisryhmiä, jotka kärsivät sorrosta ja epätasa-arvosta. Kun näitä asioita käsittelee, pitää olla jokin fiktiivinen kulma, joka puoltaa sen asian käsittelyä ja ymmärtämistä eikä lyödä jo lyötyjä, Summanen sanoo.

(kuva: MTV)

Kun menneiden vuosikymmenien komedia- ja sketsisarjoja on katsottu nykynäkövinkkelistä, kohuja on syntynyt. Suomessa suurta huomiota sai vuonna 2019 Pirkka-Pekka Peteliuksen julkinen anteeksipyyntö saamelaisilta. Mies pyysi anteeksi muun muassa Pulttibois- ja Manitbois-sarjoissa esitettyjä saamelaissketsejä. Myöhemmin hän pahoitteli myös romaneista tekemäänsä sketsiviihdettä.

Studio Julmahuvi ja Ihmebantu löytyvät kokonaisuudessaan Yle Areenasta, ja ohjelmien esittelyteksteihin on lisätty varoitukselta kalskahtava pätkä ”ohjelma sisältää aikansa ilmaisutapoja, joita ei nykyaikana käytettäisi”. Hietalahti myöntääkin, että myös hänen ja Summasen aiemmissa sarjoissa on varmasti nykynäkökulmasta katsottuna kyseenalaisia vitsejä.

Miehet sanovat olevansa tyytyväisiä nykykehitykseen, jossa komediaa tehdään entistä tiedostavammin. Yhtä ihmisryhmää saa Summasen mielestä vielä koetella.

- Ainoa ryhmä, jota saa lyödä on tietysti keski-ikäinen, valkoihoinen heteromies. Jos mistään vaan löytyy irtonainen kivi, niin sen kun heittää sitä setämiestä päin, niin siitä ei älähdä vielä kukaan onneksi, Summanen sanoo.

Eikö juuri tästäkin älähdetä netin kommenttikentissä, että nyt valkoihoista, keski-ikäistä ja lihaa syövää heteromiestä sorretaan?

- Kyllä tässä on pari vuotta aikaa vielä potkia, että ei muuta kuin monoa vaan, Summanen jatkaa.

Summanen sanoo, että vaisto ja oikeudenmukaisuus ohjailevat sitä, kenestä hän ei enää heittäisi vitsiä komediasarjassa.

- Näin tulee suojeltua heikkoja tai niitä, joilla ei ole mahdollisuutta puolustautua. Ne ovat huonosti kohdeltuja vähemmistöjä tai niitä, jotka ovat luonnon raiskaamisen takia kärsineet oman elinkeinon saamisessa tai niitä, joilta on viety vapaus omaan äidinkieleen ja ammatin harjoittamiseen.

Loukkaantumisia odotellessa

Vaikka Summanen ja Hietalahti nykyään miettivät entistä tarkemmin huumorinsa moraalisia aspekteja, he uskovat Karuselli-sarjankin tarjoavan loukkaantumisen mahdollisuuksia.

- Meillä on tosi nopea tiedonvälitys, ja on olemassa telineissä laukausta odottavia pikaloukkaantujia. Varmasti sieltä etsitään erillisiä lauseita ja asiayhteydestä irrotetaan juttuja, jotta päästään itse esille tai loukkaantumaan, Summanen sanoo.

Hietalahti on samoilla linjoilla.

- Tässä sarjassa on paljon mielipiteitä. Jokainen löytää halutessaan sen loukkaantumisen paikan sieltä ihan varmasti.

- Toivon mukaan sieltä ei irroteta yksittäisiä lauseita ja kommentteja, vaan ymmärretään, että fiktiivisten tapahtumien fiktiiviset henkilöt kärjistävät asioita, Summanen summaa.

Karuselli nähdään ensin C Moressa ja myöhemmin myös MTV:n kanavilla.

Lue myös: Petteri Summanen iloitsee tv -ja elokuva-alan murroksesta - "Kyvykkyys ratkaisee, ei enää sukupuoli"

Lue myös: Muistatko? 10 yllättävää suomalaistähteä, jotka ovat näytelleet Salatut elämät -sarjassa

Kilpailut

Uusimmat