Kuva: AOP

Nyt se on tutkittu - miksi superraaka Squid Game koukuttaa ja kärsimys viihdyttää?

20.10.2021 14:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Miksi haluamme kuluttaa viihteenä inhimillistä kärsimystä? Ilmiölle löytyy psykologisia selityksiä.

Etelä-Korealainen Netflixin alkuperäissarja Squid Game on noussut suoratoistopalvelun kaikkien aikojen suosituimmaksi sarjaksi, mutta mikä selittää, että äärimmäisen julma sarja saa meidät jämähtämään ruudun ääreen? Ilmiön taustalta löytyy joukko psykologisia selityksiä. 

Viehtymyksemme erilaisissa selviytymispeleissä kamppailuun on lähes ikiaikainen ja selviytymisvietti vallan inhimillinen. Sen lisäksi, että muun muassa Nälkäpelin kaltaiset elokuvat ovat niittäneet suosiota, olemme monet kuluttaneet saman tyyppistä sisältöä jo peruskoulussa lukiessamme Kärpästen Herraa. Tutkija Grace Jung puolestaan toteaa, että taloudellinen ahdinko, hallitsemattomat lainat ja velat ovat monelle niin tuskallista arkipäivää, että sarjan teema on arkisemmalla tasolla monelle todellinen ja resonoi meissä siksi niin voimakkaasti.

Mediapsykologi Pamela Rutledge arvelee, että lapsuuden pelien asetelma on karmivalle sarjalle herkullinen. Viattomat pihaleikit ja silmitön väkivalta ovat yhdistelmä, jotka voimistavat kauhun ja voimattomuuden tunnetta, jonka sarja saa aikaan. Rutledge lisää, että kyse voi olla myös tietynlaisesta kontrollin tunteesta eroon pyristelystä. Pelaamaan pakotetut kisaajat eivät ikään kuin ole kontrollissa omasta elämästään. 

On valoisampiakin näkökulmia. Oikeuslääketieteellinen psykologi Praveen Kambamin mukaan meitä viehättää myös toivo, että jos sarjassa kisaajat voivat selvitä raaoista peleistä, voimme itsekin selvitä oman elämämme haasteista. Kambam kertoo, että myös sarjan ristiriitaisuus koukuttaa. Suurin osa meistä haluaa ajatella olevansa niin sanotusti hyvisten puolella, mutta silti sarjan katsominen saa kysymään itseltään, miten itse toimisi absurdissa pelitilanteessa. 

Jännitys ja adrenaliini myös itsessään ovat koukuttavia tunteita ja tv-sarjan katselu onkin turvallinen tapa kokea adrenaliiniryöppyjä. Kotisohvalla jännityksestä voi nauttia, mutta todellista vaaraa ei ole. 

Lue myös: Squid Gamen ohjaaja vihjaa sarjan mahdollisesta jatkosta - "On paljon mahdollisuuksia toiselle kaudelle"

Lue myös: Squid Game -sarjan kohtaus päätyi poliisin varoitusviestiin Intiassa - videosta nettihitti

Lähde: Bustle

Uusimmat