Kuva: Lauri Kujanpää

Erna Huskon hurjalla somesuosiolla karuja seurauksia - joutunut ottamaan turvamiehen mukaan kaupungille

27.12.2021 18:15 - Iiro Myllymäki

Fitnessmalli Erna Huskolla on eri alustoilla yli kolme miljoonaa seuraajaa. Hän näyttää "elämänsä paskimman vuoden" käänteitä raadollisen rehellisesti Fitnesspäiväkirja 2022 -sarjassa.

Voit kuunnella Erna Huskon koko haastattelun alta tai Podplaysta.

Suomalais-virolainen Erna Husko, 24, on personal trainer ja somevaikuttaja, joka pyörittää treenaamiseen ja ruokavalioon keskittyviä nettivalmennuksia. Huskon elämää on päässyt seuraamaan Discovery+-palvelun sarjassa Fitnesspäiväkirja 2022, jossa Husko on yksi neljästä naisesta, jotka tarttuvat kameraan ja kuvaavat liikunnallisen arkensa iloja ja suruja.

Huskon kohdalla ohjelmaan on päätynyt paljon kipeitäkin kokemuksia ja hankalia aiheita.

- Voisi sanoa, että tämä oli elämäni paskin vuosi, Husko sanoo Voice.fi:n haastattelussa joulukuun alkupuolella.

Husko kuvasi sarjaan materiaalia kesällä. Nyt nainen sanoo, että hänen elämänsä on hyvin eri tolalla kuin sarjassa nähdään. Ennen haastattelua Husko katsoi sarjasta puolikkaan jakson eikä ollut tunnistaa itseään.

- Tuntui todella oudolta katsoa sitä, koska se tuntuu niin kaukaiselta. En oikein tunnista sieltä itseäni. Tuli tosi huono fiilis, koska olen niin surkeana ja reppanana siinä, Husko sanoo.

Heti ensimmäisessä jaksossa Husko avaa kameralle elämässään vallitsevaa merkityksettömyyden tunnetta itkien. Myöhemmin sarjassa koittaa ero parisuhteesta, ja Husko puhuu myös muun muassa terapiassa käymisestä ja kokemastaan turvattomuuden tunteesta julkisilla paikoilla.

Erna Husko kertoo, että nyt hänen elämässään on valoisammat ajat kuin Fitnesspäiväkirja 2022 -ohjelmassa. (kuva: Lauri Kujanpää)

Nyt Husko sanoo, että sarjan kuvausten aikana hänellä oli paljon ahdistusta ja myös työtaakkaan liittyvää burnoutia. Hän teki tietoisesti valinnan, ettei ryhdy kaunistelemaan elämäänsä kameralle.

- Tavoitteenani oli näyttää, että työni ja elämäni ei ole aina ruusuilla tanssimista. Ihmiset pystyvät samastumaan helpommin, kun avaa omia huoliaan ja murheitaan, Husko sanoo.

Kuten moni meistä, myös Erna Husko pitää hankalammat tunteet pitkälti näkymättömissä omista sosiaalisen median päivityksistään. Huskolla on sosiaalisessa mediassa valtava seuraajajoukko, sillä eri alustoilla häntä seuraa yhteensä yli kolme miljoonaa ihmistä. Esimerkiksi TikTokissa hänellä on 1,6 miljoonaa seuraajaa. Husko on ylpeä siitä, että Fitnesspäiväkirjassa hän uskalsi näyttää itsestään uusia puolia.

- En ole ikinä aiemmin ollut näin rohkea kuin olin Fittareissa.

Julkiset paikat ahdistavat

Husko avautuu sarjassa ahdistuksestaan liikkua yksin julkisilla paikoilla. Hänelle oli Fitnesspäiväkirja 2022 -sarjaa vartenkin vaikeinta tarttua kameraan juuri julkisilla paikoilla ja alkaa kuvata. Ahdistus ja jopa turvattomuuden tunne juontavat juurensa siihen, että monet tunnistavat Huskon. Kyse on suuren somenäkyvyyden ikävistä lieveilmiöistä. Hänelle on tuttua, että ohi menevästä autosta huudetaan hänen nimeään tai lenkillä häntä lähdetään seuraamaan.

- Olen tietoisesti vähentänyt julkisilla paikoilla olemista yksin, koska on tullut niin paljon häiriköintiä. Totta kai se ahdistaa.

Husko kertoo, että hänen yksityisyyttään ja omaa tilaansa on loukattu monesti ja tultu ihan kotiovelle asti häiriköimään.

- On ollut aika paljon tilanteita, että kun olen ajanut autolla, joku on seurannut minua autolla kotiovelle asti ja sitten on tultu häiriköimään ja ottamaan kuvia postilaatikosta. Joskus kotini ulkopuolella on odotettu, milloin tulen ulos ja sitten on vilkutettu ja huudettu nimeäni. Tuntuu niin väärältä, että vielä kotona pitää tuntea samaa ahdistusta kuin julkisilla paikoilla, Husko kertoo.

Välillä Husko on pyrkinyt lievittämään ahdistusta ottamalla turvamiehen mukaansa.

- Olen välillä ottanut turvamiehen mukaani, jos olen lähtenyt ulos viettämään aikaa ystävieni kanssa, koska olen halunnut välttyä ikäviltä tilanteilta. Olen tehnyt näin muutamia kertoja, ja olen kokenut sen parhaaksi vaihtoehdoksi.

Erna Huskon lisäksi Fitnesspäiväkirja 2022 -sarjassa nähdään uutena kasvona crossfit-ammattilainen Emilia Leppänen. Edelliseltä kaudelta mukana jatkavat aitajuoksija Lotta Harala ja bikinifitness-urheilija Pernilla Böckerman. Koko kausi on katsottavissa nyt Discovery+-palvelussa, ja televisiossa sarja esitetään ensi keväänä TV5-kanavalla.

Erna Huskon koko haastattelun pääset kuuntelemaan artikkelin alusta tai tästä linkistä. Haastattelussa Husko puhuu myös peppua korostavista somepäivityksistään ja somepäivitystensä nostattamasta törkykommentoinnista.

Lue myös: MTV: Suomalaisella Ernalla yli miljoona someseuraajaa - kuvien pääosassa takapuoli

Voice.fi ja Podplay kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat