Kuva: AOP

Kanye Westin uhkailu täytyy ottaa tosissaan, sanoo asiantuntija: "Ei voida oikeuttaa julkkiserolla"

06.03.2022 20:15 - Riia Frost

Kanye Westin uusin musiikkivideo Eazy on herättänyt paljon hämmennystä ja keskustelua.

Räppäri Kanye West, 45, julkaisi vastikään häiritsevän musiikkivideon Eazy, jossa artisti hautaa elävältä ex-vaimonsa Kim Kardashianin, 41, nykyisen kumppanin Pete Davidsonin, 28. West on aikaisemminkin käyttäytynyt Davidsonia kohtaan huolestuttavasti.

Jotkut Westin faneista puolustavat hänen ongelmallista käyttäytymistään vedoten idolinsa käyvän vain tietynlaista erosta johtuvaa suruprosessia.

”Mielestäni on naurettavaa sanoa, että tämä on uhkaavaa Petelle. Tämä on vain yksi esimerkki Westin taiteellisesta näkemyksestä. Kyse on hänen avioliittonsa päättymisestä”, yksi fani kommentoi Twitterissä.

Mikäli linkki ei näy, voit katsoa julkaisun täältä.

Asiantuntijoiden mukaan on kuitenkin tärkeää huomioida räppärin huolestuttavia hyökkäyksiä sosiaalisessa mediassa Kardashiania ja Davidsonia kohtaan. Narsistiseen käytökseen erikoistuneen kirjailijan Tina Swithin mukaan Westin käyttäytymisen sivuuttaminen saattaisi antaa vääränlaisen viestin perheväkivaltaa kokeneille.

- Vastaavista tilanteista selviytyneet eivät pelkästään oireile Kanyen käytöksestä, vaan myös henkilöistä, jotka ylistävät hänen häiritseviä tunteenpurkauksia, Swith kertoo.

- Se on kauhistuttavaa, että Kanyella ei ole minkäänlaista filtteriä, vaikka hänellä on miljoonia seuraajia, Swith lisää.

Osa Swithin mainitsemista perheväkivallan selviytyjistä ovatkin ottaneet kantaa Westin ahdistavaan käytökseen sosiaalisessa mediassa ja huomauttaneet räppärin musiikkivideon vaarallisista seurauksista.

”Perheväkivallasta selviytyneenä, en voi enää vaieta… tämä ei ole taidetta! Se on häiritsevää, pelottavaa ja väärin”, yksi Twitter-käyttäjä avautui.

Swith tiivistääkin Westin käyttäytymisen yksinkertaisella termillä.

- Väkivalta ei ole vain fyysistä, vaan se voi myös olla emotionaalista ja psyykkistä. Westin käytös on tyypillisen pahoinpitelijän käyttäytymistä ja meidän on kutsuttava sitä sen oikealla nimellä, Swith sanoo.

Kanye Westin musiikkivideolla räppäri hautaa Pete Davidsonin elävältä. (kuva: AOP)

Ei mikään tyypillinen julkkisero

Baggage Reclaim -itseapublogin perustaja Natalie Luen tulkinnan mukaan West asettuu ex-vaimonsa erotarinaan, hallitsee hänen kertomustaan ja tarrautuu häneen uudelleen. Tulkinnassa Lue myös analysoi räppärin olevan epävarma siitä, haluaako hän halventaa Kardashiania vai tunnustaa janoavansa sopua.

- Se voi tuntua erittäin manipuloivalta ja pakottavalta olla vastaanottamassa tuollaista käytöstä, Lue toteaa.

Swith kuitenkin painottaa, ettei erosta toipuminen oikeuta koskaan edes julkkiksia käyttäytymään uhkaavasti ja narsistisesti.

- Tässä tilanteessa ei ole mitään, mitä voitaisiin oikeuttaa ”julkkiserolla”. Tällaista on erota narsistista tai väkivaltaisesta kumppanista ja on erittäin tuskallista seurata Kanyen fanien normalisoivan hänen toimiaan. Ja henkilöt, jotka jatkavat hänen käyttäytymisensä oikeuttamista, ovat yhtä syyllisiä tilanteeseen, Swith toteaa.

Pääseekö Kanye West pälkähästä?

(kuva: AOP)

West tunnetaan suorasanaisena artistina, joka on muun muassa hyökännyt artistien, kuten Taylor Swiftin, kimppuun aiemmissa musiikkivideoissaan. Swithin mukaan jotkut faneista oikeuttavat räppärin käytöksen sillä perusteella, että hän on kuuluisa Kanye West, joka ilmaisee mielipiteitään taiteen muodossa.

- Musiikkivideoihin piilotetut uhkaukset pitäisi ottaa vakavasti. Julkkiksen maailma sisältää vaanijoita ja yli-innokkaita faneja, joita Westilläkin on. Hänen julkaistessaan väkivaltaa sisältävän videon, on hyvin todennäköistä, että joku faneista oikeasti menee satuttamaan Pete Davidsonia, Swith toteaa.

Westillä on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, mutta on epäselvää, miten paljon kyseinen mielenterveysongelma on vaikuttanut hänen viimeaikaiseen käyttäytymiseensä.

Swith kuitenkin painottaa, että Westiä kohtaan voi myös osoittaa empatiaa auttamalla häntä kantamaan vastuun teoistaan.

- Tunnen suurta myötätuntoa ihmisiä kohtaan, joilla on mielenterveysongelmia. Mutta uskon myös, että on otettava käyttöön turvatoimia uhrien, kuten Kimin tai Peten, suojelemiseksi, Swith toteaa.

Lue myös: Kanye Westin uusi musiikkivideo hämmentää väkivaltaisuudellaan - hautaa Pete Davidsonin elävältä

Lue myös: Kim Kardashian on helpottunut oikeuden päätöksestä - on nyt virallisesti sinkku

Lähteet: USA Today

Kilpailut

Uusimmat