Kuva: AOP

Historioitsija kertoo mielipiteensä Kim Kardashianin pukeutumisesta legendaariseen mekkoon - 'Täysin turhaa'

05.05.2022 12:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Kaikki eivät olleet innoissaan tosi-tv-tähden asuvalinnasta.

Asiantuntijoiden keskuudessa tosi-tv-tähti Kim Kardashianin, 41, asuvalinta Met-gaalaan ei herättänyt ihastusta.

Kardashian esiintyi juhlatilaisuudessa edesmenneen näyttelijän, Marilyn Monroen, ikonisessa iltapuvussa, jossa näyttelijä esiintyi laulaessaan syntymäpäiväonnittelulaulun silloiselle Yhdysvaltain presidentille, John F. Kennedylle vuonna 1962. Asu on ollut esillä Ripley's Believe It or Not -museossa.

Muodin historian professori Justine De Young kertoo People-julkaisulle Kardashianin asukokonaisuuden olleen vastuuton ja tarpeeton.

- Hän olisi voinut tilata, ja tilasikin, täydellisen kopion alkuperäisestä mekosta. Niinkin ikonista osaa Amerikan historiasta ei pitäisi altistaa mahdollisuudelle vahingoittua vain egon pönkittämiseksi tai valokuvien vuoksi, Yong toteaa.

(kuva: AOP)

Kardashian on kertonut laihduttaneensa kolmen viikon aikana useita kiloja mahtuakseen mekkoon. Tämä on myös Yongin mielestä huolestuttavaa.

- Pikadieetti mekkoon mahtumisen vuoksi on ikävä viesti 1960-luvun ihanteiden siirtämisestä tähän päivään, hän jatkaa.

Monroen historian tuntija ja keräilijä Scott Fortner on samoilla linjoilla siitä, että Kardashianin asuvalinta oli huolestuttava.

- Ymmärrän halun pitää yllä niinkin ikonista mekkoa kuin Monroen kyseinen iltapuku on. Ei kuitenkaan voi olla huomioimatta sitä, että mekon käyttäminen voi herättää huolta monestakin syystä, Fortner kertoo.

- Mekko oli valmistettu mittatilauksena Marilyn Monroelle, kyseessä ei ole mikään sarjatuotantovaate. Mekon on luonut Jean Luis, joka on suunnitellut puvustuksen myös Monroen kahteen viimeiseen elokuvaan: The Misfits ja Something Got to Give, Fortner kertoo asusta.

Fortner itse omistaa maailman suurimman kokoelman Monroen henkilökohtaista omaisuutta. Hänen mukaansa Monroe oli halunnut mekon olevan tehty nimenomaan hänelle.

- Kun Monroe sai tietää esiintyvänsä Kennedyn syntymäpäiväjuhlissa, hän otti yhteyttä Luisiin ja sanoi: "Haluan sinun suunnittelevan historiallisen mekon, ainutlaatuisen ja kimaltavan". Hän halusi mekon olevan sellainen, jota vain 'Marilyn Monroe voisi käyttää', Fortner valottaa.

Hän kertoo Monroen valinneen nudesävyisen kankaan, joka tuotiin suoraan Ranskasta. Kangas kerrostettiin siten, ettei asun kanssa tarvinnut käyttää alusvaatteita.

Fortnerin mukaan Monroen mekko sopi näyttelijälle täydellisesti, joten se ei istu kenellekään muulle samalla tavalla. Kardashianin mittasuhteet ovat erilaiset Monroeen verrattuna, joten asun pukeminen on aiheuttanut painetta asun saumoille ja kankaalle.

Ripley'sin museo osti asun vuonna 2016 yli neljällä miljoonalla eurolla, joka teki siitä maailman kalleimman yksittäisen vaatekappaleen.

Fortner ottaa kantaa myös epäilyksiin siitä, ettei mekko olisi mennyt kiinni Kardashianin yllä.

- Menikö vetoketju kiinni saakka selkäpuolella? Hänen käyttämänsä turkki peitti alueen, joten kysymys on ilmoilla.

(kuva: AOP / Shutterstock)

Hänen mukaansa myös vaatekoot ovat muuttuneet vuosikymmenten aikana.

- Yksi suurista mysteereistä Monroen todellisen kuolemansyyn lisäksi on hänen todellinen vaatekokonsa. Mitkä olivat hänen vartalonsa mitat? Mitä vaatekokoa hän käytti? Fortner kertoo vuosikymmeniä vallinneista mysteereistä.

- Vuosia sitten kirjoitin artikkelin aiheesta ja esittelin hänen kokoaan sellaisten vaatteiden avulla, joita hän oli käyttänyt jokapäiväisessä elämässään, jotka ovat nyt kokoelmassani. Kyllä, hän käytti koon 14 paitaa vuonna 1962. 60-luvun koko 14 ei kuitenkaan vastaa vuoden 2022 kokoa 14, hän jatkaa.

- Monroesta on olemassa vain rajallinen määrä kuvia kyseisessä iltapuvussa, ja nekin ovat heikkolaatuisia, sekä mustavalkoista videokuvaa tapahtumassa. Kun mekko oli osa kokoelmaani, en antanut kenenkään pukea sitä päälleen sen arvon ja merkityksellisyytensä vuoksi, niin ainakin nyt olemme nähneet, miltä puku oikeasti näytti Monroen yllä, Fortner pohtii.

Mikäli video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Lue myös: Pukeutuuko Kim Kardashian Marilyn Monroen ikoniseen iltapukuun? Mekon arvo miljoonia

Lue myös: Kim Kardashian teki sen - pukeutui Marilyn Monroen miljoonien arvoiseen mekkoon ja vaalensi hiuksensa

Lähde: People

Kilpailut

Uusimmat