Kuva: Shutterstock

Tänään tv:ssä: Natsihallinnon sensuurin kynsiin jäänyt elokuva inspiroi Batmanin käsikirjoittajia

12.06.2022 07:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Tohtori Mabusen testamentti -elokuvassa esiintyvän Mabuse-hahmo jatkaa eloaan vuonna 2008 ilmestyneessä Batman-elokuvassa.

Yle Teema esittää tänään iltapäivällä elokuvan lähes yhdeksän vuosikymmenen takaa. Tohtori Mabusen testamentti on vuonna 1933 ilmestynyt saksalainen jännityselokuva, jonka on ohjannut elokuvaohjaaja Fritz Lang.

Elokuva joutui natsihallinnon sensuurin kynsiin. Langin kerrotaan muistelleen, että propagandaministeri Joseph Goebbels oli kertonut ohjaajalle tapaamisessa, että tämä oli pitänyt Langin aiemmasta tuotannosta, mutta Mabusen testamentti oli toista maata. Natsihallinnon mukaan elokuva saattoi olla vahingollinen valtiolle, sillä teosta voitiin pitää nousevan natsihallinnon metaforana. Elokuva saikin jäädä esittämättä saksalaisyleisölle aina toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan, eli vuoteen 1951 saakka. Tuona vuonna elokuva näki päivänvalon kotimaassaan. Suomessa elokuva joutui myös sensuurin kynsiin. Valtion filmitarkastamo kielsi elokuvan esittämisen aina vuoteen 1953 saakka.

Tohtori Mabuse on toiminut inspiraationa myöhempinä aikoina. Elokuvasivusto IMDb:ssä kerrotaan, että vuonna 2008 ilmestyneessä Batman-elokuvassa The Dark Knight esiintyvä arkkivihollinen Jokeri on saanut vaikutteita Mabusen hahmosta. Jokerin kerrotaan toistelevan Mabusen testamentin kaaosta ja epäjärjestystä kuvaavia monologeja 2000-luvun teoksessa.

Voit katsoa klipin elokuvasta alta tai tästä linkistä.

Tohtori Mabusen testamentti

Klo 14.00

Yle Teema Fem

Lue myös: Kiina sensuroi Fight Clubin ja muutti elokuvan lopun täysin - "Supermahtavaa", sanoo tarinan luoja

Lue myös: Disney+-palvelu jälleen sensuurikohun keskellä - nyt piilotettiin minimaalinen rintavako

Lue myös: Fight Clubin alkuperäinen loppuratkaisu palautettiin Kiinassa sensuurikohun jälkeen

Lähde: IMDb

Kilpailut

Uusimmat