Kuva: AOP

Kiina sensuroi Fight Clubin ja muutti elokuvan lopun täysin - "Supermahtavaa", sanoo tarinan luoja

28.01.2022 12:15 - Roy Kokkonen / roy.kokkonen@bauermedia.fi

Sensuroitu versio on nyt itse asiassa lähempänä alkuperäiskirjan loppua.

Kulttiklassikko Fight Club kertoo unettomuudesta kärsivästä toimistotyöläisestä, joka tavattuaan salaperäisen Tyler Durdenin päätyy keskelle äärimmäisen salaista ja väkivaltaista tappelukerhoa.

David Fincherin ohjaamaa elokuvaa tähdittävät Brad Pitt ja Edward Norton. Se perustuu kirjailija Chuck Palahniukin samannimiseen romaaniin. 

Tällä viikolla kävi ilmi, että kiinalaisessa suoratoistopalvelussa Tencent Videossa elokuvan loppuratkaisu on täysin erilainen kuin muualla. Siinä missä muualla elokuva päättyy räjähdyksiin ja pilvenpiirtäjien sortumiseen, kiinalaisille "sopivassa" ja kenties valtaapitävää kommunistista puoluetta miellyttävässä versiossa viranomaiset vetävät lopulta pidemmän korren. 

Meille tutussa versiossa elokuva päättyy räjähdyksiin. Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.

Viimeisen kohtauksen sijaan kiinalaisversiossa näkyviin tulee teksti, jossa kerrotaan, että räjähdykset estettiin ja rikolliset pidätettiin. Samalla koko elokuvan teema ja viesti vesittyy.

"Tylerin antaman vihjeen avulla poliisi sai nopeasti selville koko suunnitelman ja pidätti kaikki rikolliset onnistuen estämään pommia räjähtämästä. Oikeudenkäynnin jälkeen Tyler lähetettiin mielisairaalaan saamaan psykologista hoitoa. Hänet kotiutettiin sairaalasta vuonna 2012", kiinalaisversiossa kerrotaan.

Räjähdysten sijaan kiinalaisversiossa näkyviin tulee teksti, joka muuttaa tarinan täysin. (kuva: Kuvakaappaus/Tencent Video)

Sensuroitu versio lähempänä kirjan loppuratkaisua

Sensuuri on herättänyt niin tirskumista kuin tuomitsevia puheenvuorojakin. Myös alkuperäistarinan kehittänyt kirjailija Chuck Palahniuk avasi sanaisen arkkunsa asiasta.

"Tämä on supermahtavaa! Kaikkia saavat onnellisen lopun Kiinassa", hän hihkuu Twitterissä.

Palahniukin kommentin voi tulkita monella tapaa, koska paradoksaalisesti kiinalaisten sensuuri muokkasi tarinasta itse asiassa astetta yhdenmukaisemman kirjan kanssa.

Kirjassa talot eivät räjähdä (eivät tosin viranomaisten ansiosta) ja päähenkilö herää mielisairaalaasta ammuttuaan itseään päähän. Onnelliseksi kirjan loppua ei kuitenkaan voi ehkä kutsua.

Lue myös: Opiskelija kirjoitti 19 sanan esseen Fight Club -leffasta - nerokkaalle vastaukselle täydet pisteet

Lähde: Bloomberg

Uusimmat