Kuva: AOP

Lizzo muutti hittinsä sanoituksia faniensa pyynnöstä: "En ikinä halua edistää herjaavaa kielenkäyttöä"

14.06.2022 20:15 - Riia Frost

Lizzon uudella Grrrls-kappaleella kuullaan yksi sana, josta syntyi suuri someraivo.

Laulaja ja räppäri Lizzo, 34, julkaisi perjantaina 10. kesäkuuta uuden Grrrls-kappaleensa, joka on herättänyt raivoa joissakin artistin faneissa. Syy someraivoon on kyseisen kappaleen kolme ensimmäistä lausetta, jotka fanien mukaan loukkaavat CP-oireyhtymädiagnoosin saaneita ja mielenterveysongelmista kärsiviä henkilöitä.  

"Pitele laukkuani ämmä, pitele laukkuani. Näetkö tämän, olen spazz", Lizzo räppää kappaleella.

Lizzo ilmeisesti ymmärsi, että sanalla ”spazz” viitataan sekopäähän tai hulluun, mutta todellisuudessa se tarkoittaa spastisuutta. CP-liiton mukaan spastisuus on yleisin CP-oireyhtymän muoto, jossa raajat ovat jäykät. Lizzon loukkaantuneet fanit täyttivätkin Twitter-sovelluksen viesteillä, joissa he selittävät artistin käyttämän termin herjaavuutta.

”Hei Lizzo, minun cp-oireyhtymäni on kirjaimellisesti määritelty spastiseksi, joten siksi uusi kappaleesi saa minut vihaiseksi ja surulliseksi. Spaz ei tarkoita sekopäätä tai hullua, vaan se on ableistinen herjaus”, yksi kirjoittaa.

”Lizzo, ole kiltti ja poista spaz-sana uudesta kappaleestasi, koska se on herjaus, joka todella loukkaa vammaisten yhteisöä”, toinen pyytää.

”Ableistinen herjaus Lizzon kappaleessa todistaa jälleen kerran, miten vammaisuus jätetään edelleen huomiotta liittolaisten ja aktivismin keskuudessa”, kolmas toteaa.

Lizzo vastasikin faniensa viesteihin Twitter-julkaisussaan, jossa hän pahoittelee virhettään ja ilmoittaa muuttavansa hittiään piakkoin.

”Tietooni on tullut, että uudessa Grrrls-kappaleessani on loukkaava sana. Teen heti yhden asian selväksi: en ikinä halua edistää herjaavaa kielenkäyttöä. Lihavana ja tummaihoisena amerikkalaisena minulle on sanottu loukkaavia sanoja, joten ymmärrän sanojen voiman, oli se sitten tarkoituksellista tai ei. Ylpeänä ilmoitankin, että Grrrls-kappaleestani on tulossa uusi versio, jossa on muutettu sanoitukset. Tämä on seuraamusta sille, että kuuntelen teitä ja teen asialle jotakin. Vaikutusvaltaisena artistina olen omistautunut olemaan osa muutosta, jota olen itse odottanut maailmalta”, Lizzo kirjoittaa.

Mikäli linkki ei näy, voit katsoa julkaisun täältä.

Lizzo muuttikin "olen spazz" -osion lyriikoista lauseeksi "pitele laukkuani", joka toistaa kappaleen ensimmäisiä räppisanoituksia. Monet fanit arvostavat idolinsa elettä ja kiittävät artistia siitä, että hän kuunteli heidän pyyntöjään. Lizzo julkaisee Special-albuminsa, jolla on myös someraivon nostattanut Grrrls-hitti, 15. heinäkuuta.

Lizzon alkuperäisen Grrrls-kappaleen muutettujen lyriikoiden kera voit kuunnella alta.

Mikäli linkki ei näy, voit kuunnella sen täältä.

Juttu päivitetty 15. kesäkuuta 2022 kello 8:05

Lue myös: Lizzo paljastaa olevansa parisuhteessa - mysteerimiehen henkilöllisyys on pidetty salassa

Lue myös: Lizzo poseeraa somevideolla uskaliaissa legginseissä, fanit ihastuivat: "Hän on uskomaton"

Lähteet: Deadline, CP-liitto

Kilpailut

Uusimmat