Kuva: AOP

Tänään tv:ssä: Oscar-voittaja ohjasi vuosikymmen sitten dokumenttielokuvan Wikileaks-vuotosivustosta

17.07.2022 07:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Wikileaks-vuotosivusto julkaisi ensimmäiset salaiset asiakirjat vuonna 2007.

Kutonen esittää tänään myöhäisillassa dokumenttielokuvan We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks vuodelta 2013, jossa käsitellään massiivista ja maailmaa vavisuttanutta Wikileaks-vuotoa, jonka kärkinimenä hääri tuolloin Julian Assange.

Wikileaks tunnetaan kansainvälisenä vuotosivustona, jolla on julkaistu useita merkittäviä ja salassapidettäviä asiakirjoja. Sivuston ensimmäinen tietovuoto paljasti Yhdysvaltain Guantamo Bay -vankileirin henkilöstön toimintaohjeistuksen. Tämän jälkeen sivustolla on jaettu kymmeniä tuhansia sivuja Afganistanin sodan asiakirjoja sekä salaisia, Irakin sotaa käsitteleviä asiakirjoja.

On sanomattakin selvää, että sivuston nokkamies Assangesta tuli valtion vihollinen numero yksi. Hän lähtikin maanpakoon ja vietti yhteensä seitsemän vuotta Ecuadorin Lontoon suurlähetystössä paossa kiinniottoaan.

Dokumenttielokuva on tehty ennen Assangen dramaattisia vuosia maanpaossa ja vuonna 2019 tapahtunutta kiinniottoa, mutta dokumentti valottaa vuotosivuston taustoja ja vaikutuksia erityisesti Yhdysvalloissa.

Mikäli video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut dokumentaristina tunnettu Alex Gibney. Gibney on ohjannut uransa aikana lukuisia dokumentteja, jotka käsittelevät valtaa ja yhteiskuntaa. Vuonna 2007 ilmestynyt taksikuskin kuolemaa käsittelevä Taxi to the Dark Side -dokumenttielokuva huomioitiin parhaan dokumenttielokuvan Oscar-palkinnolla.

We Steal Secrets: The Story of Wikileaks

Klo. 23.15

Kutonen

Lue myös: Wikileaks paljastaa: Suomalaiskenraalit komentavat Nato-joukkoja

Lue myös: Wikileaksin perustajan profiili löytyi treffisivustolta

Lue myös: Wikileaks-perustaja Julian Assangen kissa niittää mainetta netissä - katso hauskat kuvat

Kilpailut

Uusimmat