Wikileaks paljastaa: Suomalaiskenraalit komentavat Nato-joukkoja

31.08.2011 10:15 - Mikko Räsänen

Wikileaks on julkaissut USA:n entisen Suomen suurlähettilään Earl I. Mackin kuuden vuoden takaisen raportin, joka paljastaa mielenkiintoisia asioita.

Mack jätti suurlähettilään paikkansa 2005. Pestinsä lopuksi hän lähetti kotimaahansa yhteenvedon ajatuksistaan Suomesta ja Suomen tilanteesta.

Suurlähettiläs kiittelee Suomen ja USA:n hyviä suhteita ja läheistä yhteistyötä, mutta harmittelee sitä, että tavallisten suomalaisten keskuudessa Yhdysvaltoihin suhtaudutaan negatiivisesti.

"USA ja Suomi tekevät loistavaa yhteistyötä, mutta suurin osa siitä ei näy tavallisille suomalaisille", Mach harmittelee.

"Harvat suomalaiset esimerkiksi tietävät, että suomalaiset kenraalit ovat kahdesti komentaneet NATOn joukko-osastoja Balkanilla. Ja se, että USA:n merijalkaväki sai Suomessa rauhanturvaajakoulutusta tuli julkisuuteen vain meidän aloitteestamme."

Mack uskoo, että suomalaisten USA-kuva paranisi jos maiden yhteistyöstä kerrottaisiin enemmän.

"Suomalaiset lehdet ovat kuitenkin täynnä juttuja kansainvälisistä väittelyn aiheista kuten ilmaston lämpenemisestä ja Irakin tilanteesta. Tiedonjaon epätasapaino johtaa siihen, että erimielisyyksiin kiinnitetään kohtuuttoman paljon huomiota, vaikka tosiasiassa sellaisia on hyvin vähän. Se kuitenkin laskee USA:n imagoa Suomessa"

Mack kuitekin kertoi ihailevansa suomalaista kulttuuria ja sitä, että korkeakulttuuri näkyy Suomessa enemmän kuin USA:ssa.

"Suomella on tarjoja maailmanluokkaa olevaa musiikin koulutusta, joka näkyy koko maan kulttuurissa siten, että kapellimestarit ja oopperalaulajat voivat olla etusivun uutisia muutenkin kuin julkkisjuoruina. Suomen festivaalit heavy metalista oopperaan houkuttelevat valtavat määrät suomalaisia ja turisteja. Washington Postin päällikkö kirjoitti taannoin, että Helsingistä näyttää tulevan 2000-luvun versio historiallisesta Wienistä", Mack ylisti.

Tulevaisuuden suurimpana haasteena Mack näkikin sen, miten USA onnistuu parantamaan sitä kuvaa, mikä suomalaisilla on heistä. Siksi hän toivoikin tulevaisuudessa näkevänsä Suomen ja USA:n välillä myös sellaista yhteistyötä, joka näkyisi tavallisille kansalaisille asti.

"20 vuotta sitten noin 500 suomalaista lähti vuosittain vaihto-oppilaiksi Yhdysvaltoihin. Nyt sama luku on 71. Tuon määrän laskemisen aiheuttamia pitkäaikaisvaikutuksia ei saa vähätellä", hän kertoi esimerkkinä.

Lue koko Wikileaksin paljastama teksti täältä.

Lähde: Wikileaks

Kilpailut

Uusimmat