Kuva: Yle

Tänään tv:ssä: Hitchcockin kokeellinen mestariteos - kuvattiin ajalleen poikkeuksellisella tyylillä

12.08.2022 07:15 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Vuoden 1948 Köysi-elokuvassa luodaan mielenkiintoinen illuusio.

Alfred Hitchcockin ohjaamaa Köysi-elokuvaa (1948) on kutsuttu jännityksen mestarin kokeellisimmaksi mestariteokseksi. Elokuvassa kaksi ystävystä Brandon (John Dall) ja Phillip (Farley Granger) surmaavat entisen opiskelutoverinsa Davidin kuristamalla tämän. Mieskaksikon tarkoituksena on todistaa, että he pystyvät hyödyntämään poikkeuksellista älyään toteuttamalla ”täydellisen murhan”. Surmatyön jälkeen miehet järjestävät illalliskutsut Manhattanin kattohuoneistossaan, jonne he kutsuvat surmatun Davidin ystäviä ja perheenjäseniä. Merkittävässä roolissa nähdään myös James Stewart, joka esittää murhaajien entistä professoria collegesta.

Köysi-elokuvaa pidetään poikkeuksellisena Hitchcockin tuotannossa. Selkeimmin elokuvan erityislaatuisuus näkyy siinä, miten se on kuvattu. Elokuvaan on luotu illuusio siitä, että se olisi kuvattu vain yhdellä otolla. Tuon ajan teknologialla tämä ei ollut mahdollista, vaan elokuva on laitettu kasaan kymmenestä noin kymmenen minuutin mittaisesta pätkästä. Kuvausratkaisuilla on luotu vaikutelma siitä, että kyse olisi vain yhdestä pitkästä otosta ja tarinaa seurataan reaaliajassa.

Collider-julkaisu kertoo, että jotkut elokuvan otot esimerkiksi päätetään lähestymällä kuvauksen kohdetta niin lähelle, että lopulta kuva on hetken aikaa täysin musta. Tästä samasta pisteestä alkaa uusi otto, ja leikkauskohta on ikään kuin piilotettu.

Jotkut ovat nähneet Köydessä myös selkeitä homoseksuaalisia viitteitä. Talk Film Society -sivustolla julkaistussa kolumnissa uumoillaan, että surmatyön suorittava mieskaksikko olisi oikeasti pariskunta ja mukana on vertauksia kaapissa olemiseen ja hienovaraisia seksuaalisia jännitteitä. Hahmoja on epäilty homoseksuaalisiksi myös esimerkiksi Out-lehdessä julkaistussa analyysissä.

Köysi
klo 21.05
Yle Teema Fem

Lue myös: Courteney Cox rikkoi karmivan ennätyksen - arvaatko mistä on kyse?

Lähteet: Collider, Talk Film Society, Out

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat