Kuva: AOP

Oscar-gaala pyytää nyt virallisesti anteeksi 50 vuoden takaisesta kohuhetkestä

16.08.2022 12:45 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Gaalasta vastaava Yhdysvaltain elokuva-akatemia esittää pahoittelunsa Sacheen Littlefeatherille, joka kieltäytyi Marlon Brandon puolesta palkinnon vastaanottamisesta.

Oscar-gaalasta vastaava Yhdysvaltain elokuva-akatemia on esittänyt virallisen anteeksipyynnön Amerikan alkuperäiskansalaiselle Sacheen Littlefeatherille, joka sai osakseen buuausta ja pilkkaa vuoden 1973 Oscar-gaalassa. Näyttelijä ja aktivisti Littlefeather saapui gaalassa lavalle Marlon Brandon voitettua parhaan miespääosan palkinnon Kummisetä-elokuvasta.

Brando oli pyytänyt Littlefeatheria esittämään hänen puolestaan puheen, jossa Brando kieltäytyy palkinnon vastaanottamisesta. Littlefeather kertoi puheessaan, että Brando ei ota palkintoa vastaan vedoten Amerikan alkuperäisväestön huonoon kohteluun elokuva-alalla ja televisiossa. Osa yleisöstä antoi naiselle aplodit, kun taas osa buuasi hänelle. Littlefeather oli tuolloin vasta 26-vuotias. Puheen voi katsoa videolta alta.

Littlefeather on kertonut, että turvamiehet saattelivat hänet pois lavalta ja näyttelijä John Wayne oli yrittänyt raivoissaan päästä lavalle hyökkäämään hänen kimppuunsa ja viemään hänet pois lavalta. Näyttelijä ja aktivisti kohtasi heti paljon kritiikkiä puheestaan. BBC kirjoittaa, että hänet suljettiin ulos viihdebisneksestä. Mediassa jopa spekuloitiin, että Littlefeather ei edes ole aito Amerikan alkuperäiskansalainen vaan että hän yritti puheellaan vain edistää omaa näyttelijänuraansa. Jotkut epäilivät, että hän oli Marlon Brandon rakastaja. Littlefeather kiisti ilkeämielisten spekulaatioiden syytökset.

Yhdysvaltain elokuva-akatemia on nyt pahoitellut tilannetta ja Sacheen Littlefeatherin kokemaa kärsimystä. Anteeksipyynnön on allekirjoittanut akatemian puheenjohtaja David Rubin.

- Häiriköinti, jota kohtasit puheesi takia, oli perusteetonta ja epäoikeutettua. Tästä aiheutunut tunteellinen taakka ja urallesi aiheutunut haitta ovat asioita, joita ei voi korvata. Osoittamallesi rohkeudelle ei ole annettu liian pitkään aikaan tunnustusta. Haluamme osoittaa syvimmät pahoittelumme ja vilpittömän ihailumme, Rubin toteaa anteeksipyynnössä.

Anteeksipyynnössä painotetaan vielä representaation tärkeyttä ja alkuperäiskansojen kuulemista.

Nyt 75-vuotias Littlefeather on reagoinut anteeksipyyntöön. Hän kertoo reaktiostaan saatuaan kirjeen.

- Olin häkeltynyt. En uskonut, että pääsisin kokemaan tämän päivän, jolloin saan kuulla tämän, Littlefeather sanoo Metron mukaan.

Hän kertoo, että pahoittelujen vastaanottaminen on hänelle toteutunut unelma. Hän ottaa reaktiossaan myös vitsailevamman kannan ja sanoo, että hänen kansalleen huumorintaju on selviytymiskeino.

- Me intiaanit olemme hyvin kärsivällisiä. Eihän tätä odotettukaan kuin 50 vuotta! Littlefeather sanoo.

Lue myös: Willow Smith puhuu vihdoin isänsä Oscar-kohusta: "Perheemme ihmisyyttä ei aina hyväksytä"

Lue myös: Oscar-juontaja on edelleen järkyttynyt Will Smithin kohutusta lyönnistä - "Painukoon v*ttuun"

Lähteet: Metro, BBC

Kilpailut

Uusimmat