Kuva: Netflix / YouTube

Marilyn Monroen elämästä kertova elokuva julkaistiin - mitkä elokuvan tapahtumista pitävät paikkansa?

29.09.2022 13:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Elokuvassa on otettu runsaasti taiteellisia vapauksia, joten siihen ei tule suhtautua tositapahtumia mukailevana kertomuksena.

Netflixin uutuuselokuva Blonde kertoo edesmenneen näyttelijä Marilyn Monroen elämäntarinaa. Elokuva perustuu Joyce Carol Oatesin kirjoittamaan samannimiseen teokseen, ja tarinassa onkin otettu jonkin verran taiteellisia vapauksia. Alkuperäisteoksessa käsitellään tapahtumia, joita 60 vuotta sitten menehtyneen näyttelijän elämässä olisi saattanut tapahtua.

Näyttelijä Ana de Armasin tähdittämä elokuva ei ole siis todenmukainen kuvaus Monroen elämästä.

Elokuvan ohjaaja Andrew Dominik on kuvaillut Deadline-julkaisulle perehtyneensä 36-vuotiaana menehtyneen näyttelijän elämään syvällisesti.

- Tiedän kammottavan paljon Marilyn Monroesta, Dominik kommentoi.

Hän kertoo olevansa huolellisen taustatyön myötä tietoinen siitä, että elokuvan tapahtumat eivät myötäile Monroen elämäntarinaa.

- Tein kaiken sen tutkimustyön, ja käytin sitä hyvin vähän elokuvassa, ohjaaja toteaa.

Hänen mukaansa elokuva mukailee ensisijaisesti alkuperäisteoksen tarinaa.

- Monet Marilyn Monroen elämästä kertovat elokuvat ovat myönteisiä ja ne sisältävät paljon musiikkia sekä laulua. Hän on todella kaunis ja suloinen. Tämä elokuva on todennäköisesti lähempänä hänen todellista kokemusmaailmaansa. Hänen elämänsä viimeiset päivät ovat olleet julmia, Dominik on todennut The New Yorkerin haastattelussa.

Alla olevasta listasta voit lukea, mitkä elokuvan tapahtumista poikkeavat Monroen tiedetystä elämäntarinasta.

(kuva: AOP)

Monroen elokuvat ja tyyli

Monroeta elokuvassa näyttelevä De Armas on kertonut katsoneensa Monroen elokuvia satoja kertoa, jotta elokuvien kohtaukset saataisiin jäljennettyä tarkasti Blonde-elokuvaan.

Näyttelijän mukaan ohjaajalla oli kaksi erillistä monitoria kuvauksissa vierekkäin: toisesta ohjaaja katsoi alkuperäistä kohtausta ja toisesta tämä seurasi De Armasin työskentelyä. Kohtausten oli oltava yhteneväisiä jokaista kuvakulmaa myöten.

Vaikka elokuvassa tehdään tarkkoja toisintoja Monroen elokuvista, on Monroen tyylin toistamisessa annettu vapauksia. De Armas on kertonut aiemmin julkisuudessa, että hänen maskeeraamisensa Monroeksi vei päivittäin tunteja aikaa.

Elokuvan maskeeraustiimissä toiminut Tina Roesler Kerwin on kertonut, ettei heidän tavoitteenaan ollut kopioida Monroen tyyliä ja meikkiä De Armasille, vaan heidän tehtävänään oli pikemminkin ilmentää Monroeta parhaalla mahdollisella tavalla.

Tehtiinkö Monroelle abortti?

Elokuvassa Monroe käy läpi abortin, mutta on epäselvää, onko näin tapahtunut oikeasti Monroen elämässä.

Dominik on kertonut kohtauksen käsittelevän abortin sijaan pikemminkin Monroen omaa äitisuhdetta, joka on ollut vaikea. Monroen äiti kärsi paranoidisesta skitsofreniasta ja Monroe joutuikin elämään nuoruutensa sijaisperheissä.

Monroe sai elämänsä aikana useita keskenmenoja.

(kuva: All over Press )

Oliko Monroe koskaan parisuhteessa?

Elokuvassa Monroen kerrotaan olleen suhteessa Charlie "Cass" Chaplin Jr.:n sekä Edward "Eddy" G. Robinson Jr.:n kanssa. Suhteiden todellista laitaa ei ole koskaan vahvistettu.

Huhujen mukaan Monroella olisi ollut suhde Chaplin Jr:n kanssa vuonna 1947. Suhteen kerrotaan päättyneen, kun Chaplin Jr. löysi Monroen veljensä Sydneyn sängystä. Chaplin on maininnut suhteen vuonna 1960 ilmestyneessä omaelämäkerrassaan. Suhde mainitaan myös kirjassa Goddes: The Secret Lives of Marilyn Monroe.

Suhde presidentin kanssa

Monroen huhuttiin olleen suhteessa Yhdysvaltain presidenttinä toimineen John F. Kennedyn kanssa. Myöhemmin näyttelijä liitettiin presidentin veljeen Robert F. Kennedyyn. Joidenkin huhujen mukaan näillä suhteilla olisi ollut jotakin tekemistä Monroen kuoleman kanssa.

Huhut saivat aikoinaan lisäpontta, kun Monroe esitti presidentille Hyvää syntymäpäivää -laulun tämän 45-vuotisjuhlassa vain muutama kuukausi ennen kuolemaansa.

Mikäli video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Monroen elämänkerran kirjoittanut James Spada kommentoi taannoin People-julkaisulle, että hänen mukaansa on viitteitä siitä, että Monroe olisi ollut seksuaalisessa suhteessa kummankin Kennedyn kanssa.

Elokuvassa nähdään kohtaus, jossa Monroe pakotetaan suuseksiin presidentin kanssa. De Armas on kommentoinut aiemmin elokuvan seksuaalisia kohtauksia.

- Kerromme tarinan hänen [Monroe] näkökulmastaan. Saan ihmiset tuntemaan tunteita, joita hän tunsi. Meille kaikille oli vaikeaa tehdä Kennedy-kohtauksen kaltaisia kohtauksia. Samaan aikaan kuitenkin tiesin, että se oli tehtävä totuuden löytämiseksi, De Armas kuvaili aiemmin.

Monroen kuolema on jättänyt jälkeensä lukemattomia kysymyksiä

Elokuvassa Monroen kuvataan menehtyvän lääkkeiden yliannostukseen, mutta kuoleman on todettu olleen myös mahdollisesti itsemurha. Ruumiinavauspöytäkirjojen mukaan näyttelijän välitön kuolinsyy oli barbituraattimyrkytys.

Vaikka Monroen kuolema on todettu yliannostuksesta johtuneeksi, on hänen kuolemansa ympärillä kiirinyt puheita henkirikoksen mahdollisuudesta.

Mikäli video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Lue myös: Ana de Armas ei ymmärrä Marilyn Monroe -elokuvan ikärajaa

Lue myös: Ana de Armas harmittelee, mitä Marilyn Monroe -leffan alastonkohtauksille vääjäämättä käy netissä

Lue myös: Ana de Armas pyysi Marilyn Monroen haudalla lupaa esittää tätä elokuvassa: "Tunsimme valtavaa vastuuta"

Lähde: People

Kilpailut

Uusimmat