Kuva: AOP

Uudesta Netflixin K18-sarjasta poistettiin HLBTQ-merkintä somekritiikin jälkeen

29.09.2022 23:15 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Monen mielestä sarjamurhaaja Jeffrey Dahmerista kertova sarja ei ole sopiva HLBTQ-kategoriaan, vaikka murhaaja olikin homomies.

Netflix on poistanut HLBTQ-kategoriamerkinnän uudesta Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story -sarjasta saatuaan merkinnästä kritiikkiä. 21. syyskuuta julkaistu sarja kertoo sarjamurhaaja Jeffrey Dahmerista, joka murhasi ja paloitteli useita miehiä ja teinipoikia Yhdysvaltain Wisconsinissa vuosina 1978–1991. Sarja pyrkii vastaamaan siihen, miten murhaaja pystyi olla vapaalla jalalla suorittamassa rikoksiaan niinkin pitkään.

Muun muassa Variety uutisoi, että Yhdysvaltojen Netflixissä uutuussarjalle oli asetettu yhtenä kategoriamerkintänä LGBTQ, jolla merkitään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin painottuneita sisältöjä. Yleensä merkintä annetaan sarjoille, joissa vähemmistöidentiteetti esitetään positiivisessa valossa, kuten Heartstopper ja Sex Education. Netflix sai paljon kritiikkiä HLBTQ-ihmisiltä yhdistettyään kategoriamerkinnän homoseksuaalista sarjamurhaajasta kertovaan sarjaan.

”Tämä ei ole sellaista representaatiota, jota haluamme”, tiivisti yksi Netflix-tilaaja TikTokissa.

Varietyn mukaan LGBTQ-merkintä ehti olla sarjan kyljessä ainakin kaksi vuorokautta. Sarjoille ja elokuville annetaan kategoriamerkintöjä auttamaan Netflixin hakualgoritmeja. Ei ole tiedossa, oliko vastaavanlainen merkintä myös Suomen Netflixissä Dahmer-sarjan yhteydessä. Tällä hetkellä Suomen Netflixissä sarjan kategoriamerkintöinä ovat ”pahaenteinen” ja ”synkkä”. Kannibalismia ja nekrofiliaakin kuvaava sarja on sen verran rankkaa katsottavaa, että sille on Suomessa annettu K18-ikäluokitus.

Evan Peters nähdään sarjassa Jeffrey Dahmerin roolissa. (kuva: AOP)

Dahmer-sarjan takana on muun muassa American Horror Storyn ja Gleen luoja Ryan Murphy yhdessä Ian Brennanin kanssa. Pääroolissa Jeffrey Dahmerina nähdään Evan Peters, joka on aiemmin näytellyt muun muassa American Horror Storyssa ja Pose-sarjassa.

Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story on osoittautunut lyhyessä ajassa menestykseksi Netflixille. Se pääsi Netflix-top-listan ykköseksi ja sitä katsottiin 196,2 miljoonaa tuntia ensimmäisen viikon aikana. Se on kuitenkin joutunut kritiikin kohteeksi muualtakin kuin seksuaalivähemmistöjen taholta. Jotkut Dahmerin oikeiden uhrien perheenjäsenet ovat tuominneet sarjan, koska se nostaa vanhat traumat pintaan ja sen koetaan rahastavan oikeiden ihmisten kärsimyksellä. Dahmerin surmaaman Errol Lindseyn sisko Rita Isbell ja veli Eric Isbell ovat kritisoineet sarjaa julkisuudessa. Heidän mukaansa Netflix ei ollut heihin missään yhteydessä sarjan tekoa ennen tai sen aikana.

- On surullista, että tällä tragedialla vain tehdään rahaa. Se on pelkkää ahneutta, Rita sanoo Insiderille.

Lue myös: Jennifer Lopez nähdään seuraavaksi palkkamurhaajana - jännittävä elokuva saapuu Netflixiin

Lue myös: Netflixin hirvittävimpänä pidetty sarja saa jatkoa: "Valmistautukaa, maanpäällinen helvetti tulee takaisin"

Lähteet: Variety, Deadline, Insider, Rolling Stone

Kilpailut

Uusimmat