Kuva: Nelonen / Saku Tiainen

Yle: Kaksi kilpailijaa poistettiin The Voice of Finlandista Venäjän kansalaisuuden takia - sitten tehtiin täyskäännös

24.10.2022 11:15 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Tuotantoyhtiö myöntää tehneensä virheen tilanteessa ja on tarjonnut kilpailijoille mahdollisuutta palata mukaan, kertoo Yle.

Yle kertoo, että kaksi Venäjän kansalaista poistettiin The Voice of Finland -ohjelmasta kesken tulevan kauden kuvausten. Syynä oli reagointi Venäjän aloittamaan hyökkäyssotaan Ukrainassa.

Yle on haastatellut poistetuista kilpailijoista toista. Tänä vuonna Suomen kansalaisuuden saanut Maria (nimi muutettu) oli päässyt jatkoon ohjelman kuvauksissa, ja seuraavia kuvauksiaan edeltävänä iltana hän sai vastaavalta tuottajalta tekstiviestin, jossa kerrottiin hänen poissulkemisestaan kilpailusta. Syyksi ilmaistiin se, että hänen osallistumisensa myötä ohjelmasta käytävä keskustelu politisoituisi eikä tätä haluta. Päätös järkytti Mariaa, joka kertoo monin tavoin tukeneensa ukrainalaisia ja tuominneensa Venäjän toiminnan.

- Olen siis Suomen kansalainen, saan äänestää presidentinvaaleissa, mutta en saa laulaa suomalaisessa viihdeohjelmassa. Tämä on tuhonnut minut henkisesti, nainen sanoo Ylelle.

The Voice of Finland -ohjelmaa tekevä ITV-tuotantoyhtiö myöntää tehneensä asiassa virheen.

- Olemme sitoutuneet kaikkien yhdenvertaiseen kohteluun. Poikkeuksellinen maailmantilanne tuo yhteiskuntaan ja myös viihteeseen kuitenkin nyt näkökulmia, joita ei ennen ole kohdattu. Tuotantoyhtiö ja kanava tekivät yhdessä nopeasti kesken tuotantoa päätöksen, joka pian todettiin vääräksi. Pahoittelemme sitä ja haluamme korjata virheen. Olemme olleet kyseessä olevaan kilpailijaan yhteydessä ja tarjonneet hänelle mahdollisuutta palata ohjelmaan, ITV:n toimitusjohtaja Pete Paavolainen vastaa.

Ylen tietojen mukaan myös toista ohjelmasta poistettua kilpailijaa on pyydetty takaisin. Hänen kerrotaan vielä miettivän ratkaisuaan, mutta Maria ei aio palata ohjelmaan. Hän kokee tulleensa tilanteessa nöyryytetyksi eikä kokisi enää oloaan turvalliseksi ohjelman tekijöiden kanssa. Marialle ilmoitettiin ohjelmasta poistamisesta viikko sitten maanantaina, ja häntä pyydettiin takaisin lauantaina 22. lokakuuta.

Paavolainen kertoo, että päätöstä kilpailijoiden takaisin pyytämisestä pohdittiin yhdessä ITV:n kansainvälisen johdon ja The Voice -formaatin omistajien kanssa. Hänen mukaansa tuotantoyhtiö ymmärsi nopeasti, että päätös oli väärä eikä Ylen yhteydenotto vaikuttanut asiaan. Paavolainen ei ota kantaa siihen, onko tapauksessa ollut kyse syrjinnästä.

The Voice of Finlandin seuraava kausi nähdään Nelosella ja Ruudussa alkuvuodesta 2023. Elastinen palaa ohjelman tähtivalmentajaksi lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen. Muut tähtivalmentajat ovat Maija Vilkkumaa, Anna Puu sekä Toni Wirtanen ja Sipe Santapukki.

Lue myös: Arnold Schwarzenegger vetoaa Vladimir Putiniin videolla - puhuu myös isänsä natsimenneisyydestä

Lähde: Yle

Kilpailut

Uusimmat