Kuva: All Over Press

HS: Tuija Pehkonen havahtui epätasa-arvoon tullessaan äidiksi: "Kukaan ei kysy isältä samaa"

02.12.2022 08:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Pehkosta kohdeltiin täysin eri tavalla kuin hänen puolisoaan.

Toimittaja Tuija Pehkonen juontaa pian alkavaa uutta podcast-sarjaa Kiltin tytön tottelemattomuuskoulu, jossa kyseenalaistaa vieraiden kanssa niin sanotusti kiltille tytölle asetettuja jatkuvia toimintamalleja. Pehkonen kertoo Helsingin Sanomien artikkelissa itse havahtuneensa hänen naisena saamaansa epätasa-arvoiseen kohteluun, kun esikoislapsi syntyi.

Pehkosen puolison ja lapsen isän, lumilautailija Eero Ettalan uran jatkumista kukaan ei raskausuutisen myötä kyseenalaistanut hetkeäkään, mutta Pehkosen kohdalla tilanne oli toinen. 

- Muut ihmiset tulivat kertomaan minulle, mihin olen kyvykäs tuoreena äitinä ja mitä minä haluan tehdä. Puhuttiin, että sitten kun sinulla on se nyytti, haluat olla vain siellä sohvan pohjalla, Pehkonen kertoo ihmisten ennakkoasenteista Helsingin Sanomien haastattelussa.

Asenteet tulivat esiin myös pienissä asioissa, jotka eivät itsessään välttämättä merkitse paljoa, mutta kertovat silti paljon yhteiskunnastamme. Pehkonen sai esimerkiksi jatkuvasti vastailla kysymyksiin siitä, missä lapsi on, jos oli yksin kaupungilla. Ettalan kohdalla moista ei sen kummemmin kummasteltu.

- Kukaan ei kysy isältä samaa. Vaikka nämä ovat pieniä juttuja, niissä on siemen kaikkeen siihen, mitä vanhemmuudesta ajatellaan, Pehkonen kuvailee. 

Pehkonen on puhunut raskauden myötä kokemastaan syrjinnästä myös sosiaalisessa mediassa, missä hän huomasi nopeasti, että lukuisilla naisilla oli vastaavanlaisia tarinoita jaettavanaan. Pehkonen kuvailee, että on valitettavan arkipäiväistä, miten naiset muun muassa kohtaavat epäasiallisia kysymyksiä työhaastatteluissa, eivätkä saa työtarjouksia enää entiseen malliin, kun tulevat raskaaksi tai suunnittelevat sitä.

- En tiedä yhtään naista, jota ei olisi jollain tasolla jännittänyt kertoa töissä raskaudestaan. Niin kauan kun tilanne on tällainen, siinä on jotain mätää, Pehkonen jatkaa Helsingin Sanomille.

Lue myös: Me Naiset: Lääkärin sanat havahduttivat Tuija Pehkosen: "Elämä on opettanut, ettei sitä voi käsikirjoittaa"

Lue myös: Me Naiset: Maria Veitolan työt loppuivat raskauteen - "Rohkeuteni ei riittänyt yrittämään toista lasta"

Lähde: Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat