Kuva: Youtube

Marilyn Monroe -elokuva sai roppakaupalla kritiikkiä - ohjaaja puhuu nyt suunsa puhtaaksi

06.12.2022 15:15 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Netflixissä julkaistu Blondi-elokuva raivostutti monet. Ohjaajalla on selkeä selitys vihamieliselle reaktiolle.

Voit kuunnella artikkelin alta tai Podplaysta.

Marilyn Monroesta kertovan Blondi-elokuvan ohjaaja Andrew Dominik, 55, on nyt vastannut leffan nostattamaan kritiikkiin. Fiktiota ja tosielämän elementtejä sekoittava psykologinen draama julkaistiin Netflixissä syyskuussa, ja se keräsi ristiriitaisia reaktioita katsojissa. Elokuvaa kritisoitiin muun muassa siitä, että ikoninen Monroe esitettiin siinä vain uhrina, joka kärsi traumoista ja kaltoinkohtelusta läpi elämänsä. Lisäksi elokuva herätti vastalauseita aborttikriittiseksi tulkitusta juonikuviosta.

Andrew Dominik kertoo The Hollywood Reporterin haastattelussa, että etenkin yhdysvaltalainen yleisö suhtautui elokuvaan suorastaan vihamielisesti. Hän uskoo tämän johtuneen siitä, että Monroe esitettiin elokuvassa täysin erilaisessa valossa kuin millaisena hänet halutaan nykyään nähdä.

- Elämme aikaa, jolloin naiset tulee esittää voimaantuneina. Ihmiset haluavat kuvitella Marilyn Monroen uudelleen voimaantuneena naisena. Sitä he haluavat nähdä. Jos heille ei näytä sitä, he suuttuvat, Dominik sanoo.

Andrew Dominik (kuva: AOP)

Ohjaaja hämmästelee, että yleisöt ovat syyttäneet Blondi-elokuvaa Monroen hyväksikäytöstä.

- Se on vähän outoa, koska hänhän on kuollut. Elokuva ei muuta mitään suuntaan tai toiseen, Dominik toteaa.

Ohjaaja selventää haastattelussa aikomuksiaan elokuvan takana.

- Elokuvassa yritetään asettaa hänen elämänsä ikonografia palvelemaan jotakin muuta. Siinä pyritään kääntämään tuttujen asioiden merkitys ylösalaisin, mutta sitä katsojat eivät halua nähdä, Dominik sanoo.

Dominikia ei haittaa elokuvan herättämät vahvat negatiiviset reaktiot, päinvastoin. Hän on mielissään siitä, että katsojat ovat raivostuneet elokuvan äärellä. Hän kertoo kuuluvansa elokuvantekijöiden koulukuntaan, jossa yleisön ravistelu on tärkeää. Dominikin mukaan yhdysvaltalaisista elokuvista on tullut entistä konservatiivisempia eikä häntä itse kiinnosta tehdä ennalta-arvattavia elokuvia.

Aiemmin Dominik on ohjannut muun muassa elokuvat Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta ja Killing Them Softly.

Blondi-elokuvan pääroolissa nähdään Ana de Armas. Elokuva perustuu samannimiseen Joyce Carol Oatesin kirjaan, joka on fiktiivinen kerronta Monroen elämästä.

Lue myös: Marilyn Monroen elämästä kertova elokuva julkaistiin - mitkä elokuvan tapahtumista pitävät paikkansa?

Lue myös: Ana de Armas pyysi Marilyn Monroen haudalla lupaa esittää tätä elokuvassa: "Tunsimme valtavaa vastuuta"

Lähteet: The Hollywood Reporter, Indie Wire

Kilpailut

Uusimmat