Kuva: AOP

Pakkomielteinen Abba-fani jahtasi Agnetha Fältskogia - nyt tapahtumasta julkaistaan dokumentti

24.04.2023 20:15 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Take a Chance sijoittuu aikaan, jolloin ABBA nousi koko maailman valokeilaan, ja hetkeen jolloin van der Graaf koki ensikohtaamisensa ABBA:n kanssa, joka motivoi häntä säästämään rahansa, oppimaan ruotsin kielen ja lopulta muuttamaan Ruotsiin etsimään uransa huipulla ollutta Fältskogia.

Amazon Prime Video julkaisee 19. toukokuuta ensimmäisen pohjoismaisen dokumenttielokuvansa.

Take a Chance kertoo Suomessakin menneinä vuosina laajasti uutisoiduista häirintärikoksista ja niiden taustoista ABBA-solisti Agnetha Fältskogia kohtaan. Elokuva tuo aiheeseen uuden näkökulman sukeltamalla Fältskogin ahdistelijan, Gert  van der Graafin mielenmaisemaan.

Elokuva tarjoaa ainutlaatuisen suodattamattoman näkymän van der Graafin elämään ja paljastaa, kuinka hänen ihastuksensa Fältskogiin syntyi kahdeksan vuoden ikäisenä ja kuinka ihastus pikkuhiljaa muuttui pakkomielteeksi. Elokuva kehystää tapahtumia asiantuntijoiden, psykologien, van der Graafin ystävien sekä hänen oman kertomuksensa kautta ja osoittaa, kuinka pakonomainen ihailu voi kääntyä rikokseksi.

Take a Chance sijoittuu aikaan, jolloin ABBA nousi koko maailman valokeilaan, ja hetkeen jolloin van der Graaf koki ensikohtaamisensa ABBA:n kanssa, joka motivoi häntä säästämään rahansa, oppimaan ruotsin kielen ja lopulta muuttamaan Ruotsiin etsimään uransa huipulla ollutta Fältskogia. Useiden sattumanvaraisten kohtaamisten jälkeen tapahtui jotain käsittämätöntä ja ennenkuulumatonta, johon molemmat henkilöt liittyivät. Fältskogille tarina päättyi äkillisesti, mutta van der Graafille se määritteli koko elämän.

- Monille pakkomielteinen fanittaminen ja stalkkaus voivat tuntua kaukaiselta ajatukselta, mutta joillekin ne ovat täyttä todellisuutta, kertoo Take a Chancen ohjaaja Maria Thulin.

- Ruotsin kansallisen rikoksentorjuntaneuvoston mukaan satoja tuhansia ruotsalaisia naisia on ahdisteltu tai vainottu, ja mielestämme tämä on asia, joka pitää tuoda päivänvaloon. Dokumentti valottaa yleisölle tätä hiuksia nostattavaa tarinaa vainoamisesta.

Lue myös: Abban pitkäaikainen kitaristi on kuollut

Lue myös: Bess pääsi tapaamaan Abba-legendan, poseeraavat yhteiskuvassa - Björn Ulvaeus heitti euroviisuvitsin

Kilpailut

Uusimmat