Kuva: Shutterstock

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat julki - valinnan tekee tunnettu muusikko

08.11.2023 12:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Finlandia-palkinto on rahalliselta arvoltaan 30 000 euroa.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaiksi on valittu kuusi vaikuttavaa lapsille tai nuorille suunnattua teosta.

Tänä vuonna palkinnosta kilpailevat:

- Jukka Behmin Ihmepoika Leon, joka vie lukijansa jalkapallokentille Englantiin.

Ted Forsströmin ja Åsa Lucanderin Snälla Stella, sluta skälla! / Hissun kissun, Hilja! tarjoaa mielikuvituksellisen lukuhetken molemmilla kotimaisilla kielillä.

- Magdalena Hain Sarvijumala on nuortenromaani elämän välivaiheesta, kun jokin on päättymässä, mutta uusikaan ei ole vielä aivan alkanut.

Anna Elina Isoaron ja Mira Malliuksen Kaksi tätiä nimeltä Veera tutustuttaa ajatuksia herättävällä tavalla erilaisten ihmisten koteihin ja elämiin.

- Sanna Iston Näkymättömät lähestyy perhesuhteiden kipupisteitä yhdistelemällä omintakeisella tavalla realismia ja fantasiaa.

Meri ja Aleksi Korpelan Peloton Peltohiiri - Lumilabyrintti hurmaa taianomaisilla kuvituksillaan ja kuljettaa lukijansa talven ihmemaahan.

Valinnan tekee muusikko Herra Ylppö.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajasta päättää tänä vuonna muusikko Herra Ylppö. Hän suhtautuu lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkintokategoriaan erityisen vakavasti, sillä lastenkirjallisuus voi parhaimmillaan sytyttää elämänmittaisen kipinän lukemiseen ja kirjallisuuteen.

”Leikkimielisyys kuuluu lasten- ja nuortenkirjallisuuteen. Mutta Finlandia-päättäjän rooli ei ole mikään vitsi, vaan tämän työn haluan hoitaa asian vaatimalla vakavuudella. Palkintokategorioista lasten- ja nuortenkirjallisuus saattaa olla jopa tärkein, koska parhaimmillaan kirjat sysäävät liikkeelle lukemisen voiman koko elämäksi", Ylppö kuvailee Suomen Kirjasäätiön tiedotteessa.

Ylppö iloitsee myös siitä, että nykyisin nuorillekin on kirjallisuudessa enemmän valinnanvaraa kuin vielä hänen nuoruudessaan on ollut. Palkinnonsaajan valitseminen puolestaan tuntuu Ylpölle erityiseltä kunnialta hänen oman lukihäiriötaustansa vuoksi. 

"Minulla on lukihäiriö, joten valitsijan rooli on erityinen kunnia. Olen silti aina halunnut lukemista elämääni. Nuorena olisin halunnut lukea paljon jännittävämpiä kirjoja kuin mitä pikkukaupungin pienessä kirjastossa oli tarjolla. Omat lapseni voivat onneksi lukea paljon muutakin kuin viisikkoja."

(kuva: AOP)

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandiaa on jaettu vuodesta 1997 lähtien, ja se on arvoltaan 30 000 euroa.

Lue myös: Tässä ovat kuusi tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokasta

Lue myös: Helsingin Kirjamessut nousi Pohjoismaiden suurimmaksi kirjallisuustapahtumaksi - valtava kävijämäärä

Kilpailut

Uusimmat