Kuva: Malla Hukkanen/Sputnik

Kuolleet lehdet on taas yhden askeleen lähempänä Oscaria

22.12.2023 16:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Oscar-palkinnot jaetaan maaliskuussa.

Aki Kaurismäen uusin elokuva Kuolleet lehdet valittiin odotetusti Suomen Oscar-ehdokkaaksi. Nyt se on kuitenkin jälleen yhden askeleen lähempänä varsinaista palkintoa.

Kuolleet lehdet on valittu 15 elokuvan karsintalistalle parhaan kansainvälisen elokuvan kategoriassa. 15 karsintalistan elokuvaa valittiin peräti 88 ehdolle asetetun elokuvan joukosta. Karsintalistalta vain viisi pääsee varsinaiseksi Oscar-ehdokkaaksi. Valinta tehdään 23. tammikuuta, kun taas lopulliset palkinnot jaetaan gaalassa 10. maaliskuuta. 

Aiemmin karsintalistalle ovat päässeet vain Klaus Härön Miekkailija ja Juho Kuosmasen Hytti nro 6. Historiallisesti Kaurismäen elokuva on myös niin ikään ainoa, joka on koskaan suomalaisista elokuvista saanut varsinaisen Oscar-ehdokkuuden parhaan kansainvälisen elokuvan kategoriassa, kun Mies vailla menneisyyttä oli ehdolla vuonna 2003. Lisäksi lyhytelokuvien kategoriassa Selma Vilhusen Pitääkö mun kaikki hoitaa? on myös yltänyt ehdokkuuteen asti vuonna 2014.

Elokuva on noteerattu myös muualla. Se on ehdolla muun muassa lisäksi kahden Golden Globe -palkinnon saajaksi. Myös Suomessa elokuvan katsojaluvut ovat nousseet räjähdysmäisiksi, koko Kaurismäen tuotannon suurimmiksi elokuvateatterilevityksessä. 

Voice.fi:n aiemmassa haastattelussa elokuvan toinen pääosaesittäjä Jussi Vatanen kertoo, mitä ajattelee kansainvälisistä työmahdollisuuksista, joita elokuva mahdollisesti vielä tuo mukanaan. Voit kuunnella haastattelun alta tai Podplaysta. Toisessa pääosassa nähdään Alma Pöysti.

Lue myös: Aki Kaurismäkeä ei kriitikoiden ylistys juurikaan liikuta: "Oikeastaan ei merkitse mitään"

Lue myös: Alma Pöysti työharjoitteli baarissa valmistautuessaan Aki Kaurismäen uutuuselokuvaan: "Vähän pelotti"

Kilpailut

Uusimmat