Kuva: AOP/Timo Korhonen

Näyttelijä Oona Airola palkittiin roolistaan maailmalla - tositapahtumiin perustuva elokuva kerää suosiota

05.02.2024 19:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Ohjus sai ensi-iltansa menneenä viikonloppuna.

Kotimainen uutuuselokuva Ohjus on nopeasti kerännyt ylistystä myös Suomen ulkopuolella.

Göteborgin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla Miia Tervon ohjaama elokuva pääsi ainoana suomalaisena fiktiivisenä elokuvana festivaalin pääkilpasarjaan. Vaikka elokuva ei voittanut festivaaleilla parhaan elokuvan palkintoa, palkittiin pääosaa esittävä Oona Airola parhaana näyttelijänä.

Raati perustelee valintaansa sanomalla roolityön olevan katsojallekin hyvin samaistuttava sekä tunteita herättävä ja Airolan tasapainoilevan hienosti draaman ja komedian välimaastossa.

"Airolan sydäntä lämmittävässä roolityössä on raakaa haavoittuvuutta ja magneettista voimaa, ja hän tasapainoilee taitavasti draaman ja komedian välillä. Roolihahmo on jumiutunut menneen ja tulevan rakkauden, sekavien perhesuhteiden ja ohjuksen välimaastoon. Loistavan roolityön johdosta myös katsojat ovat samassa tilanteessa hänen kanssaan."

Ohjuksen tarina pohjautuu tositapahtumiin ja sijoittuu vuoteen 1984, jolloin neuvostoliittolainen ohjus putoaa yllättäen Inarijärveen. Samalla se on kuitenkin myös kasvutarina Airolan roolihahmo Niinasta, joka on uuden elämän alussa paikallisen sanomalehden toimittajana. 

Airolan lisäksi elokuvassa näyttelevät muun muassa Pyry Kähkönen, Hannu-Pekka Björkman, Tommi Eronen, Jarkko Niemi, Emma Kilpimaa, Milka Ahlroth, Tommi Korpela, Kari Väänänen, Ona Kamu, Sakari Kuosmanen, Kai Lehtinen, Turkka Mastomäki ja Sanna-Kaisa Palo.

Airola näyttelee toisessakin hiljattain ensi-iltansa saaneessa elokuvassa, Neljä pientä aikuista. Arvostelun elokuvasta voit lukea alta. 

Lue myös: Arvostelu: Kotimainen uutuuselokuva laittaa katsojankin pohtimaan omia käsityksiään rakkaudesta

Lue myös: Myrskyluodon Maija jatkaa ylivoimaisesti Suomen katsotuimpana elokuvana

Lue myös: Alma Pöystille rooli kansainvälisestä elokuvasta

Kilpailut

Uusimmat