Kuva: Tomi Natri: AOP

Ville Merinen parjaa puhumattomuutta: 'Pahat ajatukset suljetaan pois tai otetaan pullo kouraan'

10.03.2024 12:15 - Aaro Heiskanen / aaro.heiskanen@bauermedia.fi

Tiktokista tuttu kansanedustaja Ville Merinen (SDP) vieraili Sunnuntaibrunssi-podcastin uusimmassa jaksossa. Hän on huolissaan suomalaisesta puhumattomuuden kulttuurista, ja antaa liikunnan vinkiksi mielenterveyden hoitoon.

Tiktok-videopalvelusta suosioon noussut kansanedustaja Ville "Terapeuttiville" Merinen (SDP) vieraili Esko Eerikäisen luotsaamassa Sunnuntaibrunssi-podcastissa. Keskusteluissa nousi esille esimerkiksi terapian kalleus, jonka vuoksi mielenterveyden omahoito nousee entistä suurempaan rooliin.

Merinen kokee, että länsimaisessa lääketieteessä kehoa ja mieltä eritellään liikaa. Kaikki mikä auttaa kehon terveyttä, auttaa se myös mieltä.

- Esimerkiksi juoksulenkki tekee hyvää toki keholle, mutta verenkierron ja välittäjäaineiden kautta se tekee hyvää myös aivojen sisällä, Merinen kertoo Eerikäiselle.

- Periaatteessa ihminen voi juosta itsensä kuntoon lievästä tai keskivaikeasta masennuksesta, jos on urheilutaustaa, mikä on jäänyt tauolle.

Merinen parjaa myös suomalaista tunteita välttelevää kulttuuria.

- Monesti jos on paha olla, sen sijaan että sen sanoisi ääneen, mykistytäänkin tai on joku sijaistoiminto. Pahat ajatukset joko suljetaan pois tai otetaan viinipullo kouraan.

- Lopulta se jatkuva puhumattomuus johtaa siihen, että on selkä kipeänä ja uniongelmia. Kun ei osata yhdistää, että se ikuinen selkäkipu johtuukin siitä, Merinen toteaa.

Yleisajatuksena Merinen kannustaa sanoittamaan omia tunteita ja ajatuksia ääneen. Hän myöntää kuitenkin, että se on vaikeaa. Merinen on kuitenkin iloinen siitä, että nuorten keskuudessa mielenterveysongelmista puhutaan yhä enemmän ja avoimemmin.

Podcastin juontaja Esko Eerikäinen näkee myös toivoa nuorissa.

- Niinkin toksinen ilmapiiri kuin nykyään kaikkialla on, niin sekin muuttuu nuorten takia ja nuorten vuoksi, Eerikäinen tuumii.

Mielenterveyden ongelmat johtavana syynä sairauslomissa

Mielenterveystilastoista Merinen ei ole yhtä toiveikas.

- Juuri ilmestyi Kelan tilastot syistä, miksi ihmiset ovat töistä ja opiskeluista pitkillä sairaslomilla. Siinä mielenterveyspalkki oli huomattavasti isompi kuin muut. Sen kasvu on ihan massiivinen, Merinen kuvailee palkkien kokoa käsillään.

Suurimmaksi tekijäksi Merinen nimeää ahdistuneisuushäiriöiden valtavan kasvun. Hän toteaa monen kuulijankin tunnistavan kärsivänsä itsekin samasta asiasta.

Lue myös: Kansanedustajaksi valittu Terapeutti-Ville lähti ensitöikseen vaatekaupoille - "Kaapista löytyy lähinnä huppareita"

Lue myös: Terapeutti-Ville kärsi vuosia alkoholiongelmasta - yksi kommentti sai tajuamaan, että on pakko lopettaa

Lue myös: Sara Parikka antoi huvittavan vastauksen, kun Mikko Parikka tunnusti ihastuksensa

Voice.fi ja Radio Nova ovat osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat