Kuva: Senja Rapila

Koukussa-tähti: "Siedän rumia hiuksiani työn takia"

13.11.2015 17:45 - Senni Loikala

Näyttelijä Matleena Kuusniemi vaihtaa usein hiustyyliä roolihahmoonsa sopivaksi. Se auttaa ymmärtämään hahmoa paremmin.

Matleena Kuusniemi, 42, leikkasi hiuksensa lyhyiksi syksyllä. Hänen täytyi muuttaa tyyliään televisiosarjan kuvauksia varten. Muun muassa Levottomat -, Tumman veden päällä –ja Paha maa –elokuvista tunnettu Kuusniemi on vaihtanut hiustyyliään lukuisia kertoja uransa aikana.

- Hiusten malli ja väri vaihtuvat herkästi, koska jokainen ohjaaja haluaa roolihahmosta tietyn näköisen. Minulla on ollut pitkää, tummaa, vaaleata tukkaa. Tyylin muuttaminen kuuluu tähän työhön, Kuusniemi tuumaa.

"Äidillä pitäisi olla pitkä ja vaalea tukka"

Kotona Kuusniemen pojat Leo ja Tyko tietävät, että äiti näyttää välillä erilaiselta työnsä takia. Lapsilla on silti oma toiveensa siitä, miltä hänen pitäisi näyttää.

- Kyllä minun poikani välillä ihmettelevät vaihtuvia hiustyylejä. Heillä on mielipide, että äidillä pitäisi olla pitkä ja vaalea tukka. Semmoinen perusihana, siitä he haaveilevat, Kuusniemi nauraa.

Näyttelijä kertoo, että roolihahmon luonteenpiirteet jäävät joskus päälle kuvausten jälkeen. Se ei kuitenkaan ole ongelma, koska lapsiperheessä työkuvioita ei ehdi kotona miettiä. Kun Koukussa-televisiosarjaa kuvattiin, hän kuitenkin huomasi muutoksia itsessään myös vapaa-ajalla.

- Roolihahmoni Krista oli impulsiivinen ja räjähtelevä, ja huomasin kotona, että ne piirteet tarttuivat vähän myös siviiliminään. Krista myös pukeutui nuhjuisesti, ja sitä huomasi itsekin pukeutuvansa samalla tavalla, näyttelijä kuvailee.

Oma tyyli hakusessa

Kuusniemi on tottunut, että muut tekevät hänen ulkonäköönsä liittyvät päätökset. Jos hänellä ei vähään aikaan ole työprojekteja, niin näyttelijä huomaa olevansa hukassa oman tyylinsä kanssa.

- Välillä tulee hetkiä, että minun olisi mahdollista leikata itseni näköinen tukka. Mutta silloin toivon, että saisin jostain roolin, eikä tarvitsisi miettiä millaisen leikkaisin - eihän minulla ole selvää omaa tyyliä. Hiusten lisäksi se koskee myös pukeutumista, Kuusniemi kertoo.

- Huomaan miettiväni, että millainen se minun oma tyyli on. Ja se on välillä hakusessa, hän selventää.

Vapauttavaa, kun ei tarvitse miettiä

Roolin takia vaihdetut hiustyylit eivät aina miellytä Kuusniemeä. Hän suhtautuu epämieluisiin asioihin ulkonäössään kuitenkin järkevästi.

- Minulle tulee paljon tilanteita, että omasta mielestäni minulla on todella ruma tukka. Silloin minun täytyy vain sietää sitä, sillä hiustyyli liittyy roolihahmooni. Ajattelen, että minun pitää katsoa tätä hirveää tukkaa vain esimerkiksi puoli vuotta. Kun tietää, että se on rajallinen aika, sitten se ei ole niin paha, Kuusniemi selvittää.

Näyttelijä näkee myös hyviä puolia siinä, että muut päättävät ainakin hänen hiustyylinsä. Silloin hänen ei itse tarvitse etsiä, mikä tyyli sopisi itselle parhaiten.

- Onhan se vapauttavaa myöskin, ettei tarvitse miettiä minkälainen tukka minulle sopisi! Toivon, ettei minun tarvitse miettiä sellaista pitkään aikaan.

Kilpailut

Uusimmat