Neurology-lehdessä joulukuussa 2025 julkaistu ruotsalaistutkimus tuo erikoisempaa kulmaa rasvaisten juustojen ja kerman nauttimiseen. Tutkimuksessa seurattiin yli 27 000 ruotsalaista peräti 25 vuoden ajan.
Tutkimustulokset viittaavat siihen, että runsasrasvainen juusto ja kerma ovat yhteydessä pienempään dementiariskiin, kun taas kevytversioilla ei havaittu vastaavaa vaikutusta.
Tutkijat havaitsivat, että enemmän runsasrasvaista juustoa syövillä oli 13 prosenttia pienempi riski sairastua dementiaan verrattuna niihin, jotka söivät sitä vähemmän. Enemmän syöviin laskettiin 50 grammaa eli muutaman viipaleen päivässä syövät henkilöt.
Lue myös: Asiantuntijoilta varoitus: Suomessa yleisestä kipulääkkeestä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä
Erityisen selvä yhteys näkyi verisuoniperäisessä dementiassa, jossa runsasrasvaista juustoa syövillä riski oli jopa 29 prosenttia pienempi.
Myös kermasta oli hyötyä dementian torjunnassa. 20 gramman päivittäinen käyttö, eli noin puolitoista ruokalusikallista, oli yhteydessä 16 prosenttia pienempään sairastumisriskiin.
Tutkimuksessa rasvaisilla juustoilla tarkoitettiin tuotteita, joiden rasvaprosentti on yli 20. Rasvaisella kermalla viitattiin 30–40 rasvaprosentin kermatuotteisiin.
Tutkimuksessa havaittiin kenties yllättävä asia. Vastaavaa suojavaikutusta ei huomattu vähärasvaisilla juustoilla, maidolla, voilla tai hapanmaitotuotteilla kuten jogurtilla tai kefiirillä.
Joulun herkkuja voinee nauttia tämän tutkimuksen valossa hiukan paremmalla omallatunnolla. Kovassa rasvassa on kuitenkin myös terveyshaittoja, joten jouluisia herkkutunnelmia ei kannattane venyttää koko vuoden mittaiseksi.
Lue myös: Rakastettu herkku voi hidastaa ikääntymistä – ”mahdollisuus terveempään ja pidempään elämään”
Lue myös: Syövän ja hiusten harmaantumisen väliltä löytyi yhteys
Lähde: News-Medical