Yleinen lisäaine voi vahingoittaa lasten suolistoa ja lisätä lihavuusriskiä – mukana monissa elintarvikkeissa

Vaikutukset terveyteen voivat olla moninaisia ja pitkäaikaisia.

Julkaistu:

Äidin ruokavalio ja myöhemmin vauvan saama ravinto saattaa uuden tutkimuksen mukaan vaikuttaa haitallisesti vauvan suoliston mikrobiomin kehittymiseen. Vaikutukset voivat olla pitkäaikaisia, ja joihinkin elintarvikkeisiin kohdistuu erityistä huolta.

Tutkimuksen vetäjän Benoit Chassaingin mukaan erityinen huoli liittyy äidinmaidonkorvikkeisiin, jotka sisältävät usein emulgointiaineita. Niitä käytetään kriittisenä ajankohtana, kun vauvan mikrobiomi on kehittymässä.

Pasteur-instituutin tekemän tutkimuksen hiirikokeissa havaittiin, että raskauden ja imetyksen aikana nautitut emulgointiaineet voivat häiritä jälkikasvun mikrobiomin kehitystä, ja se puolestaan voi lisätä tulehdus- ja lihavuusriskiä myöhemmin elämässä.

Lue myös: Tutun ravinteen puutos voi aiheuttaa masennusta – yksi asia on huomioitava

Emulgointiaineet ovat lisäaineita, jotka auttavat sekoittamaan aineksia, kuten vettä ja öljyä, ja ne pitävät elintarvikkeiden rakenteen tasaisena. Niitä käytetään ainakin jäätelöissä, maitotuotteissa, leivonnaisissa, kastikkeissa, levitteissä ja joissakin äidinmaidonkorvikkeissa.

Vaikka emulgointiaineet ovat hyvin yleisiä, niiden vaikutuksia ihmisen suolistoon ja terveyteen ei täysin tiedetä. Tässä tutkimuksessa emulgointiaineille altistuneilla hiirillä oli enemmän suolistobakteereja, jotka voivat lisätä tulehdusta.

Yhtenä ilmiönä havaittiin, että suolen mikroskooppiset ”portit” sulkeutuivat ennenaikaisesti. Nämä pienet läpäisykanavat ovat tärkeitä, koska niiden kautta immuunijärjestelmä oppii tunnistamaan ja sietämään suolistossa eläviä mikrobeja. Emulgointiaineille altistuneiden hiirten poikasilla nämä aukot kuitenkin sulkeutuivat tavallista aiemmin, mikä katkaisi normaalin viestinnän mikrobiomin ja immuunijärjestelmän välillä.

Kun portit sulkeutuivat liian varhain, immuunijärjestelmä menetti koulutusvaiheensa, mikä johti myöhemmin korostuneeseen tulehdusalttiuteen, ylipainon lisääntyneeseen riskiin ja suurempaan todennäköisyyteen sairastua kroonisiin suolistosairauksiin.

Tutkijat keskittyivät kahteen emulgointiaineeseen, jotka ovat karboksimetyyliselluloosa (E466) ja polysorbaatti 80 (E433).Tutkimuksen perusteella äidin altistuminen emulgointiaineille saattaa vaikuttaa pitkäaikaisesti lapsen terveyteen, ja nyt suunnitellaan hiirikokeiden jälkeisiä lisätutkimuksia ihmisillä.

Lue myös: IS: Kahvi saattaa suojata sydänsairaudelta

Lue myös: Uusi tutkimus paljasti riskin ketodieetistä

Lähde: SciTechDaily