Oletko maistanut vetyä? Lappeenrannan erikoisuus tarjolla Linnan juhlissa

Vety ja atomi ovat Lappeenrannan lihapiirakkaerikoisuuksia.

Julkaistu:

Linnan juhlien keittiömestari Jyrki Jääskeläinen kertoo Ilta-Sanomien artikkelissa tulevan itsenäisyyspäivän vastaanoton tarjoiluista.

Jääskeläisen mukaan tarjolla on tänä vuonna presidentti Alexander Stubbin toiveesta itäisen Suomen makuja.

Lue myös: Saako presidentille viedä lahjan tai voiko kutsun saada alaikäisenä – tiesitkö nämä faktat linnan juhlista?

Lue myös: Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet alkavat – he juhlivat tänään Presidentinlinnassa

Tarjoilujen raaka-aineet ovat pääosin kotimaisia. Kermakakkuun käytettävät marjat ovat peräisin presidentin kesäasunnolta Kultarannasta.

Keittiömestari nimeää ruokalistalta omaksi suosikikseen perunalepuskalla tarjottavan Lemin särän.

– Sillä on tuhatvuotinen historia ja se tehdään aidosti särässä, joka on koivukaukalo puu-uunissa, ja tarjoillaan lepuskan päällä.

Jääskeläinen kertoo, ettei presidenttipari ole vihjannut etukäteen suosikkejaan listalta, mutta hän uskoo, että kolmannessa kerroksessa tarjoiltava vety miellyttää heitä.

Vety ja atomi ovat lappeenrantalaisia erikoisuuksia. Ne ovat lihapiirakoita, joiden täytteet poikkeavat hieman muualla maassa tarjottavista. Vetyyn laitetaan täytteeksi keitto- tai savukinkkua ja kananmunaa, atomiin vain toista.

Lue myös: Poliitikot edustivat tyylikkäinä Linnan juhlissa – katso kooste pukujen väriloistosta

Lue myös: Tuo Linnan juhlat kotiisi – viisi reseptiä, joilla nostat juhlatunnelman kattoon

Keittiömestari kertoo Linnan juhlissa tarjottavien vetyjen olevan juhlatilaisuuteen kätevämmän kokoisia.

– Ei sellaisia perinteisen rukkasen kokoisia.

Linnan juhlien ruokalista kokonaisuudessaan:

Suolaiset: savusärkipiirasta, muikkukukkoa, savuahvenpiirasia, savusiikatäytteisiä rieskarullia, muikunmätiä röpörieskalla, palvilammaspiirasta, Lemin särää perunalepuskalla, karjalanpiirakoita ja munavoita, pieniä lanttukukkosia, metsäsienipiirasta, sienisalaattia ruisnapilla, itäsuomalaisten pienjuustoloiden juustovalikoima, päärynä-tyrnihilloa ja siemennäkkileipää

Makeat: Ellen Svinhufvud -kakkua, puolukka-talkkunakakkua, lakka- ja vadelmarahkakakkusia, mustikkarättänöitä, omenalörtsyjä, ruispipareita, mustikka-, puolukka- ja lakkamarmeladeja, suklaakonvehteja

Juomat: luomukahvia suomalaiselta kahvintuottajalta, luomuteetä, Linnan luomuboolia, luomupuna- ja valkoviiniä, itäsuomalaisen pienpanimon olutta, omenamehua, vettä