Kuva: Shutterstock

Elämäni aakkoset

30.01.2019 15:56 - Katja Nygård

Aloitetaan alusta, eli kuka minä olen. Sen sijaan, että kertoisin tässä koko elämäntarinani, jaan sinulle elämästäni aakkosten muodossa asioita, jotka ovat minulle jollain tavalla merkityksellisiä. Osa minua.

A niin kuin aamu

Olen toivoton herääjä. Puolitoista tuntia torkutusta ei minulle ole saavutus eikä mikään. Jos saisin itse valita, heräisin ilman herätyskelloa silloin, kun hyvältä tuntuu. Valuisin omassa tahdissani aamupalapöytään ja aloittaisin päiväni ilman melua ja vaatimuksia. Lienee sanomattakin selvää, että tällaiset aamut toteutuvat vain murto-osan aamuistani. Mutta kun tällainen aamu joskus on totta, otan siitä kaiken irti nautiskelemalla.

H niin kuin hiljaisuus

Hiljaisuus on yksi hyvinvointini perusta. Olen niitä ihmisiä, jotka kärsivät ja kuormittuvat liiasta melusta. Ellen saa riittävästi kuunnella hiljaisuutta, ahdistun.

Työssäkäyvänä perheenäitinä hiljaisuuden tavoitteluni ei aina resonoi oman sisimpäni kanssa. Siksi olen pyrkinyt keksimän keinoja, joilla blokkaan elämästäni turhat äänet saavuttaakseni hiljaisuuden tilan tarpeeksi usein, jotta voisin hyvin. Kerron näistä keinoista tarkemmin tulevissa postauksissani.

I niin kuin Iris

Iris on blogini nimi, mutta se on elämässäni paljon muutakin. Itseasiassa, se on yksi isoimmista saavutuksista elämässäni. Iris on myös ihana tyttäreni. Hän on periksiantamaton pakkaus, fiksu kuin mikä ja valloittavan boheemi luonnonlapsi. Hän on esikoiseni, joka teki minusta äidin hieman yli kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen ei ole mennyt päivääkään, ettenkö olisi kasvanut ja oppinut jotain uutta itsestäni. Eikä se kaikki ole aina ole ollut pelkästään positiivista. Lapsilla on ihmeellinen vaikutus vanhempiinsa. Se, että ei yhtäkkiä enää olekaan oman elämänsä keskipiste, tuntuu samaan aikaan mielettömältä mutta myös aika hurjalta. 

J niin kuin jääkiekko

Lapsuudenperheessäni ei ollut poikalapsia, mutta silti jääkiekko on kuulunut tiiviisti elämääni isäni valmentajatyön kautta. Lapsena jäähalli oli kuin toinen kotini.

Sittemmin valitsin myös puolisokseni miehen, joka on asunut lätkäkaukalon vieressä koko lapsuutensa ja näin ollen viettänyt siellä myös ison osan elämästään. Ei lienee ihme, että jälkikasvumme on niin ikään löytänyt lajista oman intohimonsa.  

L niin kuin luonnonkosmetiikka

Suosin omassa kauneudenhoidossani luonnonkosmetiikkaa aina kun mahdollista. Etenkin ihonhoitotuotteet pyrin valitsemaan luonnonkosmetiikan joukosta, värikosmetiikan kanssa en ole aivan niin tarkka. Mikään fanaatikko en siis luonnonkosmetiikan suhteen ole, ja valikoimistani löytyy myös kaikenlaista muutakin purkkia ja purnukkaa.

M niin kuin matkustelu

Jos elämäntilanteeni ja pankkitilini vain sallisivat, matkustelisin vähintään puolet vuodesta. Nykyisin moni ahdistuu lentämisestä, ja kieltämättä se itseänikin mietityttää. Matkustaessa, vaikka ihan lähellekin, pääsee pois arjen vaatimuksista ja velvollisuuksista, joten pieni irtiotto arjen rutiineista tekee hyvää ihan kenelle tahansa.

O niin kuin Oliver

Oliver on poikani nimi. Kaunein pojan nimi, jonka tiedän ja sopii ainakin tälle jäpikälle kuin nenä päähän.

Hän on 8-vuotias, herkkä ja sympaattinen lätkäjätkä, joka omaa hellyyttävää sydämen sivistystä ja empatiakykyä. Joskaan nämä taidot eivät pääse aina loistamaan isosiskonsa kanssa kommunikoidessa...

P niin kuin parisuhde

Olen ollut mieheni kanssa pian 12 vuotta, mikä on pisin parisuhteeni ikinä. Voin kertoa, että noihin vuosiin on mahtunut paljon tapahtumia ja kokemuksia. Tuona aikana meistä on muun muassa tullut vanhempia. Etenkin arki kahden vaippaikäisen kanssa venytti aikoinaan molempien hermot ja jaksamisen äärirajoille, mutta pitkälle on tultu jo niistäkin ajoista.

En pidä nykyään mitenkään itsestäänselvänä, että pariskunnat -- nekään, joille on siunaantunut yhteisiä lapsia -- pysyisivät yhdessä. Siitä huolimatta (tai ehkä juuri siksi) parisuhde on lasteni lisäksi yksi elämäni tärkeimmistä asioista, jota haluan vaalia. Se on tuki ja turva, joka kannattelee niinä hetkinä, kun tuntuu, etteivät omat jalat jaksa kantaa.

R niin kuin rakkaus

Rakkaus on yksi tärkeimmistä asioista maailmassa. Ehkä jopa tärkein, etenkin jos puhutaan itsensä rakastamisesta, aidosta itsensä kohtaamisesta. Se, että oppii rakastamaan ja hyväksymään itsensä sellaisena kuin on, saattaa olla koko elämän mittainen matka. Mutta se kannattaa.   

S niin kuin suklaa

En usko, että voisin elää ilman suklaata. Ainakaan en voisi olla kovin onnellinen. Kaikki lyhyet vieroitusyritykset tästä rakkaasta herkustani ovat osoittaneet, että meitä ei ole tarkoitettu elämään erossa toisistamme. Jos saisin kaikista maailman nautintoaineista valita yhden, valinta olisi helppo.

T niin kuin tietoisuus

Tietoisuus saattaa ihmisille tarkoittaa eri asioita, mutta minulle se on oman sisäisen maailmani jatkuvaa tutkimista ja ymmärtämistä. On mahtavaa oivaltaa itsestään uusia asioita, kunhan vain uskaltaa mennä lähelle sitä ihmistä, joka todellisuudessa on.

U niin kuin uni

Nukkuminen on ehkä parasta, mitä tiedän. Se on minulle niin tärkeää, etten usko olevani valmis vaihtamaan sitä mihinkään.

Ellen saa tarpeeksi unta, en ole kovin mukava ihminen. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän pidän kiinni tästä perustarpeestani, josta on myös tullut minulle eräänlainen hemmottelukeino. Jos saisin tunnin ylimääräistä aikaa elämääni, käyttäisin sen todennäköisesti nukkumiseen.

Y niin kuin yhteys

En kaipaa ympärilleni valtavaa ihmismäärää, mutta ne harvat, jotka haluan pitää lähelläni, haluan myös tuntea pintaa syvemmältä. Ystävänä tai rakastettuna oleminen tarkoittaa minulle sitä, että puhutaan muustakin kuin säästä. Parhaimpien ystävieni kanssa tuntuu joskus, että meidän ei tarvitse edes puhua tietääksemme, mitä toinen ajattelee tai tarkoittaa.

Ä niin kuin äitiys

Minusta tuli ensimmäistä kertaa äiti kymmenisen vuotta sitten. Matka äidiksi ja äitinä on ollut heittämällä elämäni rakkain ja raskain. En väitä, ettenkö vaihtaisi yhtäkään päivää pois siitä, mutta jokaisessa päivässä on myös ollut jotain, jonka vuoksi se on kannattanut elää. Äitinä olemista ei voi opetella etukäteen. Edelleenkin joka päivä, lapseni opettavat minulle jotain uutta itsestäni ja elämästä. Kovinkaan monen ihmisen kohdalla en voi sanoa heittäytyväni epäröimättä luodin eteen heidän vuokseen, mutta maailmassa on kaksi ihmistä, joiden vuoksi sen tekisin. No matter what.

I ja O -- elämäni tärkeimmät ja rakkaimmat kirjaimet...

Mikä on sinun elämäsi tärkein aakkonen ja miksi?

Lue myös: Tee kuivasampoon avulla huonosta hiuspäivästä hyvä ja hyvästä vieläkin parempi

Lue myös: Kuivan ihon voidecocktail

Lue myös: Nyt loppuu haaveilu!

Kommentoi