Pähkinäinen aamiaisgranola ilman valkoista sokeria

14.03.2019 11:20 - Katja Nygård

Haluatko aloittaa aamusi mahdollisimman vähällä sokerilla tai nauttia iltapäivällä välipalan, joka ei sinkoa sokerihumalaan? Oheinen pähkinägranola on oma suosikkini, joka uhkaa aina loppua kesken!

Olen melko huono syömään aamupalaa, eikä etenkään leipä heti herättyä kovin helpolla uppoa. Koska jotain kannattaa kuitenkin suuhunsa pistää aamuisinkin, olen ratkaissut "ongelman" itsetehdyllä granolalla, jota on helppo ottaa mukaan ja yhdistää eri ruoka-aineisiin (ks. lista jutun lopusta).

Resepti ei ole itsekeksimäni, vaan olen tunaillut netistä eri ohjeita ja kokeillut erilaisia yhdistelmiä. Ohje on superhelppo, ja ainakin itseäni helpottaa tieto siitä, ettei tässä ole grammaakaan valkoista sokeria (oletteko muuten koskaan vilkaissut valmismyslien ja -granoloiden sokerimääriä!). Täysin sokerittomaksi en tätä kuitenkaan väitä, mutta makeus on peräisin luonnollisista makeuttajista, kuten hunajasta ja kookossokerista ja niiden määrää on helppo itse hallita.

Tarvitset näitä:

10 dl kaurahiutaleita

250 g pähkinäsekoitusta (esim. hassel-, cashew- ja pekaanipähkinöitä sekä manteleita. Maa-, saksan- ja parapähkinä eivät omasta mielestäni sovi tähän niin hyvin, mutta kysehän on tietenkin makuasioista).

1/2 dl rypsiöljyä

1/2 dl kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä

1/2 dl hunajaa

2-3 rkl kookossokeria

1/4 tl suolaa

*Halutessasi voit lisätä valmiiseen granolaan esim. rusinoita, kuivattuja karpaloita tai aprikooseja (pieninä paloina), paahdettuja kookoslastuja tai pakkaskuivattua vadelmaa (esim. Dr. Oetker).

Valmistusohje:

1. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen.

2. Rouhi pähkinöitä pienemmiksi suurella veitsellä leikkuulaudan päällä.

3. Mittaa kaurahiutaleet kulhoon. Sekoita joukkoon rouhitut pähkinät. Lisää suola.

4. Mittaa eri astiaan kookosöljy, rypsiöljy, hunaja sekä kookossokeri. Kuumenna mikroaaltouunissa noin 15-20 sekuntia, kunnes kookosöljy sulaa nestemäiseksi (varo kuumentamasta liikaa, ettei seos ala kiehua!). Sekoita.

5. Lisää öljy-hunaja-sokeriseos kaurahiutaleiden ja pähkinöiden kanssa. Sekoita hyvin, että ainesosat sekoittuvat hyvin keskenään.

6. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Levitä seos tasaisesti leivinpaperin päälle.

7. Paahda granolaa uunin keskiosassa noin 30-40 minuuttia. Anna paahtua kauniin ruskeaksi, mutta varo polttamasta sitä!

8. Anna paahdetun granolan jäähtyä kunnolla. Jos haluat käyttää kuivattuja hedelmiä tai marjoja, lisää ne vasta tässä vaiheessa.

9. Säilytä granola kuivassa ja tiiviissä purkissa.

Tarjoiluehdotuksia:

smoothiebowl

maustettu/maustamaton jugurtti tai rahka

kaura- tai mantelimaito

pakastemarjat

hedelmäsalaatti

Vinkki!

Itse tehty ja kauniiseen purkkiin pakattu granola on oiva lahjaidea esimerkiksi tupaantuliaisiin, syntymäpäiväksi ystävälle tai viemiseksi kyläpaikkaan mennessä.

Iris on nyt myös Bloglovin'ssa ja Instagramissa!

Lue myös:

3 keväistä tuotetta, joita ihosi rakastaa!

Tavoitteena täydellinen iho? - Näin saavutat sen!

DIY: Helppohoitoinen sisustuselementti - eli toistaiseksi elossa oleva kaktusfarmi

Voiko otsistraumasta toipua (jos on joskus näyttänyt avaruussialta)?

Tee kuivasampoon avulla huonosta hiuspäivästä hyvä ja hyvästä vieläkin parempi

Lue myös: Kuivan ihon voidecocktail

Kommentoi