Kuva: Shutterstock

Mistä tietää, että kosmetiikkatuote on pilaantunut?

24.03.2019 18:45 - Katja Nygård

Onko kaappeihisi kertynyt voiteita ja meikkejä, joita olet pyöritellyt kädessäsi miettinyt, että uskaltaakohan niitä vielä käyttää?

Itse teen tätä toistuvasti, eli usein. Koska olen saanut työni takia valtavat määrät kosmetiikkaa testattavakseni, on sanomattakin selvä, ettei niitä kaikkia ehdi yhden ihmiselämän aikana käyttää loppuun asti. Lahjoitan paljon saamiani purkkeja muun muassa hyväntekeväisyyteen, mutta avattuja ja pari kertaa kokeiltuja en anna eteenpäin muille kuin tutuille.

Etenkin näiden avattujen purkkien kanssa mietin usein, onko niiden sisältö jo parhaat päivänsä nähnyt. Lähtökohta on se, että vanhentunutta tai pilaantunutta kosmetiikkaa ei kannata käyttää, ei edes säästömielessä.

Tiedän sen tunteen, kun puolillaan olevan, mutta jo parasta ennen päiväyksensä ylittäneen voidepurkin kanssa arpoo heittääkö pois vai käyttääkö. Olen kirjoittanut useita artikkeleita tästä aiheesta eri lehtiin, joten jonkin verran tietoa on tästä aiheesta tullut hankittua. Silti joidenkin tuotteiden kohdalla epäilyttää.

(kuva: Shutterstock)

Erästä artikkelia varten haastattelemani asiantuntija Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta varoitti käyttämästä epäilyttäviä tuotteita ainakaan suun limakalvojen tai silmän lähellä, koska pilaantunut tuote voi aiheuttaa tulehduksen, joka ei sitten ole ollenkaan kivaa.

Purkeissa on tai ainakin pitäisi olla merkintä, joka kertoo sen säilyvyydestä, mutta osaako niitä tulkita oikein, onkin jo eri juttu.

Ainakin näitä merkintöjä kannattaa syynätä purkin kyljestä:

1) Jos tuote säilyy enintään 30 kuukautta, pitää käyttää ”parasta käytettynä ennen” -tekstiä tai tiimalasisymbolia sekä päivämäärää, johon asti tuotteesta vastuussa oleva taho lupaa, että tuotetta on turvallista käyttää. Sen jälkeen vastuu on käyttäjällä.

2) Mikäli tuote säilyy avaamattomana yli 30 kuukautta, käytetään PAO-merkintää (Period After Opening = säilyvyys avaamisen jälkeen). Tämä merkitään avattua purkkia esittävällä symbolilla. Symbolin yhteyteen merkitään säilyvyys avaamisen jälkeen kuukausina.

Ellei mitään edellä olevista merkinnöistä ole saatavilla, luota omiin aisteihisi. Säilyvyysajoista huolimatta tuote voi pilaantua aiemminkin, jos sitä on käytetty tai säilytetty väärin. Jos mikä tahansa tuote alkaa käyttäytyä oudosti tai sen tuoksu muuttuu epämiellyttäväksi, en käyttäisi sitä, vaikka se olisi ostaessa maksanut hunajaa.

Mihinkään tuotteeseen ei kannata mennä lisäämään vettä, vaikka moni jatkaakin kuivahtanutta ripsiväriään tai laimentaa sampootaan juuri veden avulla. Vesi lyhentää tuotteen kuin tuotteen säilymistä, koska se tarjoaa otollisen kasvualustan kaikenlaisille mikrobeille. Vedellä laimentaessa laimentaa myös tuotteen säilöntäainepitoisuuksia.

Itse suosin pumppupulloissa olevia ihonhoitotuotteita ja meikkejä, koska niihin ei pääse ilmassa leijuvia epäpuhtauksia eikä kosteutta yhtä helposti kuin kokonaan auki kierrettäviin tuotteisiin. Pumppupulloihin pakattaviin voiteisiin ei myöskään tarvitse käyttää yhtä paljon säilöntäaineita kuin avattaviin.

Kädet kannattaa pestä erityisen hyvin ennen kuin ottaa tällaisista kokonaan avattavista purkeista voidetta, koska joka kerralla sormien kautta voiteeseen joutuu jonkin verran mikrobeja. Meikkisiveltimet on myös hyvä pitää puhtaina, koska likaisten työvälineiden mukana tulee vietyä iholle uskomaton määrä pöpöjä.

(kuva: Shutterstock)

Näin saat kosmetiikkasi säilymään pidempään

* Säilytä tuote hyvin suljettuna kuivassa paikassa, huoneenlämmössä ja valolta suojattuna, ei kosteassa kylpyhuoneessa, lämmönlähteiden lähellä tai suorassa auringonpaisteessa.

* Älä laimenna tuotteita tai sekoita niitä keskenään, ellei niin ole erityisesti neuvottu.

* Käsittele tuotteita puhtailla käsillä tai meikkausvälineillä.

* Älä lainaa henkilökohtaisia meikki- tai kosmetiikkatuotteita toisille.

(kuva: Shutterstock)

Heitä tuote pois, jos:

Hajuveden tuoksu- ja väri muuttuvat.

Huulipunan tai -kiillon haju tai maku muuttuvat oudoksi tai huulet alkavat käytön aikana kihelmöidä tai turvota.

Ripsivärin värimassa alkaa paakkuuntua ja varista.

Meikkivoiteen haju härskiintyy tai koostumus käyttäytyy oudosti.

Kynsilakka paakkuuntuu tai levittyy huonosti.

Kosteusvoiteen haju muuttuu epämiellyttäväksi tai se aiheuttaa ihottumaa.

Aurinkovoide kannattaa uusia joka vuosi, sillä UV-filttereiden teho heikkenee, vaikkei voiteen koostumus tai tuoksu muuttuisikaan.

Iris on myös Bloglovin'ssa ja Instagramissa!

Lue myös:

Pähkinäinen aamiaisgranola ilman valkoista sokeria

3 keväistä tuotetta, joita ihosi rakastaa!

Tavoitteena täydellinen iho? - Näin saavutat sen!

DIY: Helppohoitoinen sisustuselementti - eli toistaiseksi elossa oleva kaktusfarmi

Voiko otsistraumasta toipua (jos on joskus näyttänyt avaruussialta)?

Tee kuivasampoon avulla huonosta hiuspäivästä hyvä ja hyvästä vieläkin parempi

Kuivan ihon voidecocktail

Kommentoi