Kuva: Niina Aaltio

Ensimmäinen askel meni metsään – ihan kuten pitikin.

07.08.2019 07:10 - Marjo Liikonen

Olin päättänyt, että ennen kuin kello löisi kohdallani 40 vuotta, tulisi minun olla täyttänyt unelmani viettää vuosi Suomen luonnossa. En vain vielä koskaan ollut tehnyt mitään konkreettista ajatukseni eteen. Tänä vuonna täytin 35 vuotta. Viime vuodet ovat opettaneet, ettei turvallisten ja terveiden vuosien karttuminen toinen toisensa perään ole kuitenkaan ihan itsestäänselvyys. Kliseinen ”sitten kun” voi todella jäädä tapahtumatta. Päätin ottaa ohjenuoraksi ”Nyt kun”- ajattelun.

Tiesin haluavani opiskella erä- ja luonto-oppaan tutkinnon. Halusin viettää vuoden luonnossa retkeillen ja oppia kaikki mahdolliset erä- ja varustetaidot, jotta pärjäisin luonnossa omillani, mutta voisin myös ohjata opeillani muitakin kiinnostuneita. Tiesin, missä voisin tutkinnon opiskella ja että opiskelu kestäisi 10 kuukautta. En vain oikein tiennyt miten saisin opinnot onnistumaan käytännön tasolla.

Miten töissä suhtauduttaisiin toiveeseen opintovapaasta, aiheuttaisiko se haasteita tiimiini ja säilyisikö työpaikkani? Miten pärjäisin ilman sosiaalista, päivittäistä työyhteisöäni?

Entä miten pärjäisin rahallisesti?

Säästöistä suurin osa oli poltettu Helsingistä ostamaani asuntoon ja asuntolainaakin pitäisi maksaa pois. Tulisiko elämästä yhtä kitkuttelua?

(kuva: Niina Aaltio)

Istuin iltaa kantakaupungin kuppilassa yhdessä ystäväni Paulin kanssa ja kerroin ajatuksistani hänelle. Totesin, että edelleen vasta harkitsen hakua kouluun. Odotan, että tulisi joku selkeä merkki tai vahvistunut ajatus siitä, että nyt on aika tehdä tämä. Että tulisi tyyliin joku poro eteen ja sanoisi LET'S DO THIS! Pauli naurahti ja totesi rauhalliseen, viileään tyyliinsä: ”Hemmetin naiset. Ei tule mitään merkkiä, sun vaan pitää tehdä PÄÄTÖS.”

Illalla kotona tutkin koulun sivuja ja somea uudelleen ja uudelleen.

Käärin hihat ja päätin tehdä itselleni listan, mitä asioita pitää hoitaa ja selvittää, jotta opiskelu olisi mahdollista:

  • 1) Ilmoittaudu koululla järjestettävään infotilaisuuteen. Siellä saa realistisen käsityksen mitä opiskelu käytännössä antaa ja ottaa.
  • 2) Selvitä aikuisopiskelijan etuudet – koulutusrahan edellytykset, suuruus sekä mahdollisuus opintolainaan. Tässä auttaa Työllisyysrahaston sivut
  • 3) Selvitä pankista mahdollisuus asuntolainan lyhennysvapaaseen opintojen ajaksi. Soita pankkiin ja täytä hakemus.
  • 4) Keskustele opintovapaan mahdollisuudesta luottamuksella esimiehen kanssa.
  • 5) Ja muista tärkein, eli hae kouluun hakuajan puitteissa!

Heti kun olin saanut nämä selkeät stepit paperille, myös päätös asioiden edistämisestä vahvistui. Nyt laitettaisi pyörät pyörimään!

(kuva: Niina Aaltio)

Ja kun seuraavana päivänä menin kyläilemään vanhempieni luokse, juoksi ensimmäisenä keittiössä vastaan 4-vuotias veljenpoikani ja huusi ”MAAJO KATO!” ja hieroi poropehmoleluaan naamaani.

”Jaa ei tule merkkiä vai??” kirjoitin Paulille lähtevään viestiin ja nappasin mukaan alla olevan kuvan todistusaineistoksi.

Uskotko sä enemmän päätösten voimaan vai merkkeihin?

-Marjo

Kommentoi